Nowo

  • Spara till pensionen med kreditkortet
  • Årsavg. 365kr
  • Ingen bonus
  • Betyg 3/10
Till Nowo

Nowo är ett kreditkort med en helt unik funktion. I appen som är kopplad till kortet kan användaren ställa in hur mycket extra man vill betala på kommande kreditkortsfaktura. Man väljer att betala 2,4,6,8 eller 10% mer än kreditkortsfakturans ordinarie belopp.

Den summa som betalas extra sätts in på en blandfond som ett privat pensionssparande. Ett smidigt sätt att komma igång att spara till pensionen – eller ett dyrt sätt att spara pengar. Om kortet kan rekommenderas beror helt på vad man som kortägare prioriterar.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

60dagar

Klart godkänt och bland de allra bästa

Ränta

16,02%

Medel- Varken hög eller låg.

Återbetalning

Så länge som hela beloppet på fakturan betalas innan sista betalningsdatum är det helt gratis att utnyttja krediten. Vill man dela upp betalningen måste minst 5% av krediten betalas per månad. Utöver ränta tillkommer då en administrativ kostnad på 29kr per månad.

3/5

nowo kortAvgifter

Årsavgift

365kr

De flesta kreditkort kostar 200-300kr (Finns även gratiskort). Med 365kr kostar detta något mer än medel. Men se på helheten och eventuella bonusar/fördelar med kortet. Det är det viktigaste.

Kontantuttag

1,95%

Många kort har en avgift på 3% vid kontantuttag och då en minsta kostnad på ex. 35kr. Med en avgift på 1,95% är detta kort bättre. Samtidigt finns kort helt utan uttagsavgift så som ICA och COOP.

Kontantuttag i utlandet

Oavsett om kontantuttag sker i Sverige eller i utlandet kostar detta 1,95% av beloppet. Om det tillkommer något valutapåslag framgår inte med tydlighet.

3/5

Kedit och kortyp

Korttyp: MasterCard

Kredit: 5000-100.000kr

Vid ansökan anger man hur hög kredit som önskas. Sedan är det personliga förutsättningar som avgör hur stor kredit som blir beviljad. Få behöver en kredit över 100.000kr så på denna punkt ges högt betyg.

5/5

Ansök om Nowo Kreditkort

Bonusar och fördelar

  • Enkel pensionssparande

nowo pensionssparandeDen största och unika fördelen med Nowo är att man på ett enkelt sätt kan skapa ett privat pensionssparande. Till kortet finns en app där man kan ställa in om 2,4,6,8 eller 10% av köpebeloppet ska läggas till på kommande faktura.

Om en person handlar med kortet för 5000kr och valt 10% kommer alltså fakturan vara på 5500kr. Dessa extrapengar som betalas förs automatiskt över till en blandfond där det privata pensionssparandet alltså växer varje månad. Allt beroende på hur mycket kortet används och vilken procentsats som kortägaren valt att ska avsättas per månad.

Ett snabbt och smidigt sätt att komma igång med pensionssparande.

Det kan låta fördelaktigt men man måste se till helheten. Att öppna en fond för pensionssparande är helt gratis hos många banker. Man kan även få en förvaltningsavgift på kring 0,5%. Hos Nowo behöver man betala en årsavgift på kreditkortet, får ingen bonus på inköp som genomförs och får sedan betala en förvaltningsavgift på 1%.

Läs även ”Vad kostar Novo egentligen”?

  • Reseförsäkring

Likt de allra flesta kreditkort ingår även här en reseförsäkring. Den aktiveras per automatik när resan betalas minst till 75% med kortet. Tråkigt nog framgår det med stor otydlighet vad som ingår i denna reseförsäkring. Likt många andra punkter så faller de på tydlighet.

  • Extra erbjudanden

Handla via speciella erbjudanden och få extra pengar insatta på pensionssparandet. Ett exempel är att de erbjudit alla som köpt ett par Urbanears 200kr extra som tillskott.

  • Priceless

Alla kort som är anslutna till MasterCard ger automatiskt kortägaren tillgång till MasterCard Priceless. Det är en mängd olika erbjudanden som främst gäller i Stockholm. Läs mer om Priceless här

Jämfört med andra kreditkort från MasterCard så är det i stort sett bara en punkt som särskiljer Nowo. Det är att man kan föra över pengar till pensionssparandet.

3/10. I jämförelse med andra kreditkort är detta kortets svaghet. De lyfter själva fram att dess stora fördel skulle vara ett ”enkelt pensionssparande”. Men mycket tyder på att det även blir ett dyrt alternativ.

Övrigt

  • Svårt att hitta

Det hade varit önskvärt med enkel, tydlig och sammanfattande information om kreditkortet. På ett överskådligt sätt. Längst ner på sidan i liten text kan man läsa om årsräntan. På ett annat ställe hur mycket som måste betalas per månad som minimum på fakturabeloppet osv. 

  • En hel del frågor

Nowo vill göra det enkelt att spara pengar. Kanske har de gjort det lite för enkelt. Man kan enbart placera sina pengar i just Nowo Fonden. Men exakt vilken placeringsstrategi, vilka marknader och vilka regler som gäller för placerarna är svårt att hitta. Logiskt sett borde information om detta finnas under ”Om fonden” men det gör det inte.

En annan fråga är vad som händer om man avslutar sitt sparande. Kan man välja att ha pengarna kvar på fonden då eller måste pengarna betalas ut (därmed beskattas) för att placeras i andra fonder?

Klassiskt pensionssparande brukar göra att pengarna är låste under lång tid – vad gäller här?

Finns några extra tillägg att teckna till kreditkortet så som betalningsskydd, tilläggsförsäkringar eller liknande?

Jämfört mot andra kreditkort så levererar Nowo svåråtkomlig information. Vissa frågor känns inte ens besvarade alls. De lyfter upp fördelen med att man kan spara till pensionen lätt – men det saknas en hel del annat.

Nowo kreditkort passar dig som…

Nowo kreditkort passar dig som vill betala för att spara pengar. Det är knappast många som önskar det. Vår recension ger kortet en trea vilket är så lågt att vi inte rekommenderar kortet till någon. Kontakta din bank och be att få proffsig hjälp med att starta ett vettigt pensionssparande istället.

Slutbetyg: 3

Ansök om Nowo Kreditkort

Sammanfattning

Sammanfattning

Nowo är kreditkortet som hjälper dig att komma igång med pensionssparandet. Du väljer om du vill sätta undan 2,4,6,8 eller 10% av summan som du handlat för under månaden. Pengarna går då fonden Nowo Fond.  Det är dess stora fördel. De som har svårt att komma igång med pensionssparandet kan välja kreditkortet och därmed få hjälp på traven.

En annan väg är att skapa ett gratis fondsparande hos en bank och göra en autogirobetalning varje månad. Då kan vilket kreditkort som helst väljas och exempelvis ett med bonus på allt som köps in och med fler fördelar än detta kort. Vi rekommenderar den vägen istället för Nowo