Bank Norwegian

Uppdaterad:
  • Låna 5000 – 400 000 kr
  • Amorteringstid upp till 15 år
  • Från 4,99% rörlig ränta
  • Betyg 7/10
Till Bank Norwegian

Bank Norwegian har fokuserat sig på privata marknaden och erbjuder enbart tjänsterna online. Banken har tre produkter i sin portfölj – blancolån, kreditkort och sparkonto. Det som främst karaktäriserar Bank Norwegian är att de erbjuder privatlån upp till 500.000kr. Det finns några få andra aktörer som erbjuder så högt belopp men det är snarare undantag än regel att banker erbjuder detta belopp på privatlån. Bankens styrka sitter därmed i stort lånebelopp och lång amorteringstid. Nackdelen sitter i otydlig information på flera punkter.

Storlek och Amorteringstid

På Bank Norwegian kan privatlån tecknas på mellan 5.000 och 500.000kr. Här utmärker sig företaget på två punkter. För det första genom att erbjuda lån ända ner till 5000kr vilket de visserligen inte är ensamma om men antalet banker som gör detta är ändå ganska begränsat. För det andra erbjuder de lån på upp till 500.000 vilket är 150.000kr mer än de allra flesta andra aktörer på marknaden.  Gällande lånets storlek är de alltså mycket flexibla.

Amorteringstiden är valbar från låntagaren och kan väljas upp till 15år vilket även det är en generös nivå i jämförelse med andra.

I likhet med alla lån (ej bolån) kan lånet alltid återbetalas i förtid utan att det uppkommer några extrakostnader.

5/5

Räntesats

bank norwegian låna pengarRäntan sätts individuellt på vardera låntagare och börjar på 8,99%. Som mest erbjuder de ränta på 22,49%. På de lägre beloppet är detta en klart godkänd ränta. Men på de högre beloppen är räntenivån för hög för att bra betyg ska ges. En person som lånar 300-500.000kr ska inte behöva betala närmare 10% i ränta.

En nackdel är att den effektiva räntan inte presenteras med tydlighet.

Uppläggningsavgift tillkommer på 99-399kr. Den kallas ibland för etaberingsavgift men är alltså samma sak. Utöver det tillkommer en månadskostnad på 19kr. (bör vara aviavgift de syftar på). Om lånesumman är upp till 9.999kr är kostnaden 99kr, i annat fall 399kr. Det är bra att de erbjuder en lägre uppläggningsavgift på de mindre lånen. Men som låntagare bör man alltså aldrig låna 9000kr utan istället välja 10.000kr. Då har man direkt sparat 300kr i uppläggningsavgift.

Men med hög lägsta nivå på räntan samt avgifter på det blir detta inte ett speciellt billigt lån.

Det kan exempelvis jämföras mot ICA Banken som vid samma tillfälle erbjöd ränta på 3,7-10,95% och helt utan avgifter. Norwegians lägsta nivå ligger alltså i nivå med ICA Bankens högsta…

6/10

Ta lån på Bank Norwegian

Det första steget som låntagaren tar om ett lån ska tas på Bank Norwegian är att fylla i lånebelopp, om lånet ska tas för att lösa andra lån samt personuppgifter. Utöver det ska det även markeras om lånet ska tas tillsammans med en annan person och i så fall även personuppgifter på den personen.

Det som saknas vid detta första steg är en uträkning för hur mycket lånet skulle kosta beroende på lånebelopp, amorteringstid och ränta. Nu har visserligen banken en individuell ränta vilket gör att man inte vet vilken räntenivå som kommer ges. Men om kunden kunde prova sig fram skulle en tydligare bild kunna presenteras angående lånets kostnad.  Detta är något som erbjuds på många andra banker.  Nu visas visserligen detta senare i processen men då har redan personuppgifter lämnats ut. Varför inte lägga detta tidigare i processen? De allra flesta kreditgivare har vänt på ansökan vilket gör att personuppgifter måste lämnas bland det sista som sker. Det bör vara en fördel för låntagaren att inte behöva uppge personnummer för att kunna se månadskostnad på lånet osv.

De som fyllt i ovanstående uppgifter kommer till steg två där bland annat amorteringstid uppges. Därefter signeras lånet smidigast via BankID.

Månadsbetalningen på lånet ska sedan ske senast den 28:e varje månad.

banknorwegian att ta lån

3/5

Krav

Bank Norwegian har tre krav för att ett lån ska beviljas.

  • Inte några betalningsanmärkningar får finnas hos låntagaren
  • Åldersgräns är 23 år. Det var tidigare 18 år med banken har alltså höjt åldersgränsen.
  • Personen ska varit folkbokförd i Sverige under 36 månader före att låneansökan skickas in

Detta är de tre generalla kraven men banken gör alltid individuella bedömningar vilket bland annat grundar sig på en kreditvärdering som sker på alla låntagare. Däremot saknas information om lägsta inkomst. Detta framgår hos de allra flesta andra kreditgivare. Då det är en tydlig avgörande faktor om man får låna eller inte drar det ner betyget.

3/5

Övrigt

  • Erbjuder snabblån?

I Sverige anser nog de allra flesta att ”smslån”, ”mobillån” och ”snabblån” är samma sak. Ett lån på mycket små belopp som ska betalas på en kort amorteringstid. Detta med mycket hög ränta. Trots att Bank Norwegian erbjuder ett privatlån så skriver de ”Snabblån från 5000kr”. I texten om snabblån framgår det att ”Du kan ansöka om mobillån om du…”.

Banken ”strösslar” med ett stort antal olika låneord och inte sällan från sms-lånebranshen. Men det är ett privatlån de erbjuder – inte något annat. Självklart kan privatlån vara bättre än snabblån i många tillfällen. Men deras texter upplevs ibland som missvisande.

Betyg 7

Besök Bank Norwegian
Sammanfattning

Bank Norwegian upplevs både flexibel och ”stel” mot kunderna. Utlåningsbelopp på 5000-400.000 är ett ovanligt brett spann och öppnar upp för många låntagare. Individuell ränta är mycket vanligt och att erbjuda 4,99% är riktigt bra. Men banken är för otydlig på flera punkter. Det framgår inte hur stor ränta som man maximalt kan få och för den som vill räkna på sitt lån saknas även någon slags möjlighet till det. Att banken inte har någon app är även det ett minus.

På sidor som samlar betyg om banker ligger även Bank Norwegian på ett samlat betyg något lägre än många andra banker. Detta då främst på punkter som Teknik och Tjänster vilket även speglar den uppfattning som denna recension förmedlar.

Bank Norwegian: Betyg 7/10