Euroloan

Uppdaterad:
  • Kredit upp till 50.000kr
  • Betala enbart för den kredit som används
  • Mycket svår prissättning
  • Betyg 4/10
Till Euroloan

Euroloan är ett finskt företag som grundades 2007. Från att i början erbjudit krediter i Finland har företaget vuxit och har nu även Sverige som sin marknad. Idag har företaget ca 80.000 kunder och målet är att expandera till ännu fler Europeiska länder. Deras affärsidé är att erbjuda en mer flexibel lånelösning än klassiska lån. Här ansöker låntagaren inte om ett lån utan om en kontokredit. Krediten blir sedan tillgänglig för låntagaren att ta ut när som det passar. Detta i likhet med ett kreditkort som har en kredit som man enbart betalar för när man använder den. Flexibelt och enkelt. Det är fördelarna. Nackdelarna sitter i dess avgifter.

Storlek och amorteringstid

Som mest går det att få kredit på 50.000kr. Som lägst går det att ansöka om kredit på 2000kr. Den som inte ansöker om full kredit kan alltid ansöka om förhöjd kreditnivå vid ett senare tillfälle. Däremot så kostar det en extra avgift.

Då detta är en kredit och inte ett lån finns inte någon direkt amorteringstid. Men eftersom det finns en summa som måste betalas varje månad kommer krediten att vara återbetald på 4-24 månader beroende på storlek på använd kredit.

Att inte ge högre kredit än 50.000 är okej.

4/5

Ränta & avgifter

På den kredit som utnyttjas tillkommer en räntekostnad på 10%. För att vara en onlinekredit är det en mycket låg nivå. Det kan även jämföras mot kreditkort där räntan brukar ligga på kring 15%. Hade de enbart haft ränta hade betyget blivit mycket bra. Men nu tillkommer det avgifter – en hel del.

Som bilden visar nedan så tillkommer det en uttagsavgift varje gång. Denna kan gå upp till 18,5% av uttaget belopp. Det finns även månadsavgift och ev. aviavgifter. Den effektiva räntan blir därmed mellan 15-123%. En årlig ränta på 15-125% får anses vara rimligt för en onlinekredit. Men det kan alltså bli betydligt högre.

Det finns två nackdelar med detta upplägg. För det första kan det upplevas missvisande. Kunden tror att det är ca 10% man betalar i kostnad när det snarare är 30%. För det andra går det enbart att göra ränteavdrag på räntekostnader – inte fasta kostnader. Därmed blir de även dyrare än konkurrenter trots att dessa har samma effektiva ränta.

Förr fanns även uppläggningsavgift och uppsägningsavgift. Detta är borta nu men visar just hur företaget har många, och ofta onödiga, kostnader.

 

3/10

euroloan prislista

Ta lån via Euroloan

Den som vill ta ett lån (eller rättare sagt en kredit) hos Euroloan gör detta genom fyra steg. Första är att logga in med E-legitimation. Därmed legitimerar man sig direkt i första steget.  Den som däremot redan har lånat hos detta företag tidigare kan logga in som ”Befintlig kund”. I detta fall behövs inte Bank-ID utan inloggning sker med användarnamn och lösenord.

Andra steget är att uppge personuppgifter. Detta bland annat personnummer, adress, bankkontonummer och sina inkomster. Det är främst inkomsterna som ligger till grund för om krediten kommer beviljas eller inte.

Tredje steget är att acceptera de villkor som Euroloan har. Sedan tar det en mycket kort stund innan ett svar lämnas om krediten kommer att bli tillgänglig. Här skiljer sig alltså Euroloan mot ett klassiskt banklån. För det som sker är att man ansöker om en kredit. Den som får krediten kan sedan välja när den ska utnyttjas. Man kan välja på att ta ut hela, delar eller inte något alls av krediten. Fördelen är att man enbart betalar för den kredit som utnyttas. Uttag kan göras på 10kr upp till kreditgränsen dvs 50.000kr.

Kreditupplysning sker genom deras egna system och via UC

4/5

euroloan ta lån

Krav

Det framgår tre tydliga krav för att kunna få kredit hos Euroloan.

För det första måste personen vara minst 18 år. För det andra måste personen ha ett svenskt personnummer och för det tredje ska en kreditprövning visa att personen kommer att kunna betala tillbaka pengarna i tid.

Betalningsanmärkning är okej.

2/5

Slutbetyg 4

Andra aktörer rekommenderas före

euroloan reklam

Besök Euroloan

Sammanfattning

Sammanfattning

Affärsidén som Euroloan har är att erbjuda krediter där låntagaren bara betalar för den kredit som används. Detta liknar alltså affärsidén med ett kreditkort. Den som vill ha en kredit ansöker om detta och får snabbt ett besked om den beviljats eller inte. Därefter kan man ta ut valfritt belopp från denna kredit. Det kan tyckas enkelt – men Euroloan gör det krångligt.

Med ett flertal olika småavgifter blir krediten snabbt dyr. Det är låg ränta men avgifter på det mesta. Att behöva betala för att avsluta sitt konto känns riktigt fel. Därmed blir de också svårt att jämföra kostnaden för denna kredit mot andra sätt att få lån och krediter.

Betyg 2

Besök Euroloan
Euroloan: Betyg 4/10