Kortlån

Uppdaterad:
  • Låna 3000-20.000
  • Otydlig information
  • Hög ränta på stora belopp
  • Betyg 3/10 – Rekommenderas ej
Till Kortlån

Att Kortlån erbjuder korta lån är knappast någon överraskning. De har valt att beskriva sig själva med titeln – Korta lån till låga kostnader. Självklart beror det på vad som associeras med korta lån och låga kostnader men i jämförelse med andra aktörer så har de inte tillräckligt fokus varken på det ena eller det andra.

Kortlån.se drivs av företaget Grandvik AB. Företetaget äger även namnet Extrakredit som erbjuder nästan identiska lån som kortlån.se

Summa och amorteringstid

Det är möjligt att låna från 3000kr och upp till 20.000kr hos Kortlån. Hur lång amorteringstid som går att välja är något otydligt för de som inte har konto på sidan och därmed kan logga in och se ytterligare information. Som det ser ut erbjuds amortering från 30 dagar upp till 180 dagar. Detta är vad som framgår på sidan ”Priser”.

Men samtidigt finns det information på webbplatsen att de har ett lån som kan amorteras på två år.

Här faller de på tydlighet – något de gör på flera punkter ska denna recension visa.

1/5

kortlån reklam 1

Ränta

På sidan ”Flera prisexempel” kan man se hur mycket lånet kommer att kosta. Men detta då i praktisk kostnad. Några räntor uppges inte.

Den som inte har konto hos Kortlån.se kan enbart se ”exempelräntor”. Det är exempellån på bland annat 3000, 4000, 5000 och 10.000kr. Här uppges enbart den effektiva räntan. På lån upp till 6 månader är den effektiva räntan 289%. Tydligare blir det att säga att månadsräntan är 12%.  På större belopp kan den effektiva räntan bli 211% och på om lånet är på 20.000kr fås en effektiv ränta på 63%

Här kan två kritiska röster höjas.

För det första är det riktigt dåligt att man måste ha konto hos dem för att se samtliga räntesatser. För det andra är räntan riktigt hög på de större beloppen. Handlar det om att ta ett lån på 5000kr på en månad blir kostnaden för ränta 599kr vilket kan anses vara i nivå med många andra aktörer på marknaden för sms-lån. Men att betala en effektiv ränta på 211% om ett lån på 10.000 läggs upp på 12 månader är extremt dåligt. Det är flera gånger mer än vad man behöver betala bara en snabb jämförelse sker mot andra aktörer ex cash2you eller GoodCash.

Här ges ett tydligt dåligt betyg. Framförallt på grund av dålig information.

3/10

Ta lån hos Kortlån.se

kortlån ansök om lån

Det första steget för att ta ett lån hos Kortlån.se är att registrera sig som kund. Detta genom att ange personnummer, postnummer och mailadress. Det är en bakvänd väg att gå då de flesta andra aktörer låter låntagaren först välja summa, amorteringstid m.m. innan personuppgifter lämnas.

Spelar det någon roll? Ja i detta fall gör det detta. För på sidan går det inte att se all information om lånen innan man är i inloggat läge. Exempelvis går det inte att se räntesatser och hur lång amorteringstid som kan väljas beroende på summa på lånet.

Att behöva uppge personuppgifter (för att därmed företaget ska kunna skicka ut reklam) för att få se dessa uppgifter är riktigt dåligt. Därmed stoppar instruktionerna här gällande hur låneansökan sker hos detta företag.)

1/5

Krav

Troligtvis presenterar företaget sina krav på lånekunderna när man skapat ett konto och kan logga in på sidan. Men detta ger dem ett ännu sämre betyg. Varför ens skapa konto om man inte sedan kan ansöka?

0/5

Övrigt

Det kan finnas en mängd information till låntagaren. Men det krävs att man blir kund för att man ska komma åt informationen. Iallafall att man skapar konto hos dem. Det är riktigt dåligt.

De har även telefontider enbart 10-12 och detta enbart på vardagar.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning?Nej

Låna utan UC?  Ja. Det är Bisnode som används för kreditupplysning

Helgutbetalningar?  Nej

Lån för person under 20 år? ?

2/5

Slutbetyg 3

Besök Kortlån

Sammanfattning

Sammanfattning

SMS-lån får ibland kritik för att räntorna är så höga och att det är otydliga villkor. I detta fall är det bara att hålla med. Tydlig information saknas (den bör finnas tillgänglig även för de som inte loggat in) och räntesatsen är alldeles för hög på de högre beloppen.

Kortlån kan inte rekommenderas – inte heller Extrakredit som ägs av samma företag. Kortlån får bland de sämsta betygen som getts ut.

Vi rekommenderar Credway . Så vida det inte handlar om privatlån för då bör en låneförmedlare användas som Zmarta eller Lendo.

Slutbetyg 3

 

Kortlån: Betyg 3/10