Lånbutiken

Uppdaterad:
 • Låna 500-15.000kr
 • Låg ränta på kontokredit (i jämförelse med SMS-lån)
 • Amortera i upp till 49 månader
 • Betyg 7/10
Till Lånbutiken

Lånbutiken har två olika lånlösningar. Antingen kan ett klassiskt sms-lån tecknas. Pengarna betalas ut snabbt och ska sedan vara återbetalda inom en viss amorteringstid. Det andra alternativet är vad de kallar för Brukslån – ett lån som de flesta andra kreditgivare kallar för kreditkonto eller kontokredit. Detta lån har en mer flexibel återbetalningstid och även lägre ränta. Vilket som är bäst? Det beror mycket på vilket behov som finns hos låntagaren. Läs vidare för att se fördelarna och nackdelarna med de olika lånmodellerna.

Lånbutiken drivs av företaget Risicum Capital AB.

Summa och amorteringstid

Snabblån:

Snabblån går att ta på summan 1000kr upp till 12000kr. Hur lång amorteringstid som fås beror på lånesumman. 1000-5000kr går enbart att betala på 61 dagar. Summan 6000 eller mer återbetalas på antingen 61 eller 90 dagar. Är summan på minst 11.000kr erbjuds enbart 90 dagars återbetalningstid.

På ett sätt kan det vara bra att amorteringstiden följer summan. Detta då större summor överlag tar längre tid att betala tillbaka. Men samtidigt skapar det mindre flexibilitet för låntagaren. Varför ska man kunna välja 60 dagar på ett lån på 10.000kr men enbart 90 dagar om lånet är på 11.000?lånbutiken ta lån

Brukslån:

Brukslånet är mer flexibelt och detta gäller bland annat summan som går att låna. Här är den lägsta summan 500kr och den högsta 15000kr. Därmed är det både lägre och högre gräns på detta lån. En klar fördel. Nya kunder kan som mest låna 10.000kr och befintliga kunder 15000kr.

Däremot är detta inte ett lån utan bör benämnas som en kredit. Det som sker är nämligen att lånbutiken ger en kredit på 10.000kr (ny kund) som kunden sedan väljer att använda eller inte. Därmed betalas bara ränta för det belopp som utnyttjas av krediten. Precis som ett kreditkort.

Varje månad måste 10% av skulden betalas men minst 500kr. Självklart går det att alltid betala mer än dessa 10% för att snabbare betala av skulden.

Återbetalningstiden är här även mer flexibel.

4/5 

Ränta

Snabblån: Nya kunder på lånbutiken får låna 2000kr utan ränta. Det låter fördelaktigt men är det verkligen det? Den som vill låna 2000kr utan ränta får ändå betala 200kr i uppläggningsavgift. Därmed blir kostnaden i alla fall i nivå med många andra företag som lånar ut 2000kr i en månad. Men här får inte kostnaden tas upp för ränteavdrag vilket kan göras i det fall som det är ränta man betalar.

Företaget hade kunnat få ett riktigt bra pluspoäng för att bjuda på gratis lån för nya kunder. Men istället vänds det till ett minus då det inte ger någon större fördel mot andra aktörer.

lånbutiken räntefrittRäntan beror på belopp och amorteringstid. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift på 200kr. Den nominella räntan är 140% – Effektiva räntan upp till ca 2200%

Överlag ligger lånbutiken på en kostnadsnivå i ”medelhög”. Då är räntan på Brukslånet betydligt bättre.

Brukslånet:

Den effektiva räntan för brukslån är alltid 117,21%. En ränta på över 100% kan låta mycket och jämfört mot ett klassiskt kreditkort (effektiv ränta på ca 20-25%) är det också högt. Men man bör se denna kredit som ett alternativ mot SMS-lån och i detta fall är det betydligt billigare. Men är det en kontokredit som ska tecknas har ex. Credway betydligt lägre räntesats.

 

5/10

Välja Snabblån eller Brukslån?

Ser man enbart på räntekostnaden och övriga kostnader är Brukslånet betydligt billigare. Men det finns ändå nackdelar med brukslånet.

När ett brukslån tecknas ger lånbutiken en kredit på 10.000kr (nya kunder). Detta alltså oavsett om man ansöker om ett brukslån på ett lägre belopp. Det belopp som anges är enbart det belopp som man vill ta ut vid själva ansökan. Krediten är alltid 10.000kr. De som vet med sig att de gör av med mer pengar än de borde bör inte ansöka om denna kredit. Behovet är kanske enbart 2000kr men i och med att krediten blir på 10.000kr lockas många att använda hela krediten. Därmed har man plötsligt lånat fem gånger mer än vad man egentligen behövde. Här handlar det alltså om disciplin.

Även vid amortering gäller samma sak. Ett lån måste vara återbetalt ett visst datum. Som låntagare blir man därmed pressad att avsätta pengar från lönen för att återbetala lånet. Men när amorteringen är rörlig och flexibel är det lätt att lockas till att skjuta upp betalningen.

De som däremot har disciplinen att betala tillbaka snabbt och inte utnyttja mer kredit än nödvändigt kan använda sig av brukslånet som därmed ger en riktigt konkurrenskraftig ränta i jämförelse mot andra snabblån.

 

lånbutiken olika lån

 

Ta lån/kredit på lånbutiken

Snabblån: Snabblånet tecknas i fem steg

 1. Välj lånesumma, lånetid samt fyll i personnummer, mail, telefonnummer och banknummer
 2. Identifiera dig via någon av de vägar som företaget erbjuder för identifiering
 3. Komplettera med ytterligare kunduppgifter. Exempelvis inkomst och boendeform.
 4. Godkänn de villkor som lånebutiken har
 5. Låneansökan skickas nu in.

Svaret fås direkt på datorskärmen och pengarna blir sedan överförda till låntagarens konto inom en bankdag. Om ansökan har skett före klockan 13 kommer pengarna att föras över samma dag. Är låntagaren kund hos Nordea eller Handelsbanken syns pengarna mycket snabbt och överföringar kan ske även på helger.

Faktura skickas sedan ut en gång i månaden för avbetalning på lånet.

Brukskredit:

I och med att nya kunder får en kredit på 10.000kr och återkommande kunder en kredit på 15.000kr är det inte något som behöver anges. Däremot anger man direkt hur stor del av denna kredit som ska betalas ut direkt efter att krediten beviljats. Som lägst går det att ta ut 1000kr. Detta skapar en intressant fråga. För på första sidan står det att man kan ta ut 500kr i detta Brukslån. Men i ansökningsprocessen går det inte att ta ut mindre än 1000kr vid första uttaget…

I övrigt sker ansökan identiskt med ansökan ovan till snabblån.

4/5

Specifika saker gällande brukslånet

 • Det är en kredit som ges på 10.000kr eller 15.000kr. Inte ett lån.
 • Krediten tas ut av låntagaren efter behov
 • Räntor betalas enbart på den del av krediten som används
 • Minsta månadsinbetalning är 10% av utnyttjad kredit men minst 500kr.
 • Lägre ränta än på snabblånet.
 • Mer flexibel återbetalning än snabblånet
 • Kan skapa större kostnader i längden om man inte väljer att betala tillbaka lånet inom någon månad.

Krav

Dessa är de allmänna kraven för att få snabblån eller brukskredit hos lånbutiken.

 • Ålder 20-70 år
 • Bostadsadress i Sverige och folkbokförd i landet sedan två år.
 • Möjlighet att styrka sin identitet via någon av de vägar som företaget kräver
 • Klarar av sedvanlig kreditprövning
 • Inte ha några betalningsanmärkningar

5/5 

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC?  Nej, Kreditupplysning sker via Bisnode

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg 6

Besök Lånbutiken

 

Sammanfattning

Sammanfattning:

Med två olika lånelösningar skapar lånbutiken en bra flexibilitet. De själva lyfter fram brukslånet som det bättre alternativet och det är tydligt att det är bättre. Men man bör vara medveten om dess nackdelar också.

Bättre än snabblån

På ett flertal ställen på webbplatsen visar lånbutiken tydligt att det är billigare och mer flexibelt med brukskrediten än snabblånet. Det är det också. Betydligt bättre gällande kostnaden framförallt.

Men sämre än kreditkort

Här ska tilläggas att liknande kreditlösning går att få på kreditkort. I dessa fall fås en betydligt lägre ränta och därmed totalkostnad. Kreditkortet EasyCard från Collector är relativt enkelt att få och har en ränta på 19% men då tillkommer en årsavgift på 290kr. Ska enbart ett enda lån tas med snabb återbetalning kan lånbutiken vara billigare. Är det en kredit som ska användas flera gånger på ett år är ett klassiskt kreditkort bättre gällande kostnaden. Med tanke på att en kredit är tänkt att vara just flexibel bör kreditkort vara det bättre alternativet.

Överlag får lånbutiken bra betyg. Tydlig information och olika flexibla lösningar.

Lånbutiken: Betyg 7/10