Lendify

Uppdaterad:
  • Låna 5000-350.000
  • Fr. 4,93% i effektiv ränta
  • Peer-to-Peer lån
  • Betyg 7/10
Till Lendify

Lendify är ett av de relativt få företag på den svenska marknaden som erbjuder så kallade peer-to-peer lån. Det betyder att det är privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatpersoner och därmed är det inte någon bank som står bakom utlåningsverksamheten. Utlåningen sker via en plattform och i detta fall alltså på Lendify.se.

Fördelen med Lendify är att man kan få riktigt låg ränta på sina privatlån. Utöver det kan personer med dålig kreditvärdighet få lån via denna väg.

Storlek och Amorteringstid

Det är möjligt att ansöka om lån på från 5000kr till 350.000kr på Lendify. De summor som kan lånas liknas alltså mycket vid ett vanligt privatlån på en bank. Återbetalningstiden är 1 år till 10 år. Det enda som drar ner betyget något är att de inte erbjuder upp till 600.000kr då det är den största summa man kan låna med privatlån i Sverige (Ex via Bank Norwegian)

4/5

Ränta

lendify reklamHär skiljer sig Lendify mot klassiska privatlån. Det finns nämligen fasta räntesatser som sätts på lånen. Detta till skillnad mot banker som nästan alltid sätter helt individuella räntor. Här ser man exakt vilken ränta man kommer att få i förväg vilket självklart är ett stort plus.

Den nominella räntan som erbjuds är 2,95%-15%. Det betyder att den högsta effektiva ränta man kan få är 17,66%.

Vilken ränta man får beror på två saker. För det första vilken kreditklass man hamnar i. Lendify har sex olika kreditklasser A-F där A är den bästa.

Det andra som påverkar är hur lång amorteringstid man väljer att ha. Ju kortare amorteringstid desto lägre ränta.

Kreditklass A och amorteringstid tre år – 4,87% effektiv ränta

Kreditklass F och amorteringstid tre år –12,83% effektiv ränta

Kreditklass A och amorteringstid 1 år – 4,93% effektiv ränta

Kreditklass F och amorteringstid 1 år – 14,39%% effektiv ränta

Orsaken att den effektiva räntan är högre än nominella beror exempelvis de tar en förmedlingsavgift på lånat belopp. Detta på 1-5% av beloppet.

Den lägsta effektiva ränta nås om man hamnar i kreditklass A och amorterar på 3år. Detta med 4,87% i effektiv ränta. Högsta räntan är på kreditklass F och 10 år. Det ger då en effektiv ränta på 17,66%.

Fördelen med Lendify är att möjligheten finns att få en riktigt låg ränta samt att man är mycket tydlig med hur räntan har beräknats för låntagare.

 

8/10

Besök Lendify

Ta lån via Lendify

Att ta lån via Lendify skiljer sig något mot att ta lån hos en klassisk bank eller via en låneförmedlare. Detta just eftersom pengarna som man lånar är utlånade av andra privatpersoner.

Första steget är att uppge hur stort belopp man vill låna och hur lång amorteringstid som önskas. Utöver det måste man även ange vad pengarna ska användas till. Redan här skiljer det sig mot andra banker då dessa sällan kräver att man säger vad pengarna ska användas till. Men hos Lendify är det viktigt då detta är en av de faktorer som ligger till grund om andra vill låna ut sina pengar eller inte.

En stor fördel är att man direkt ser vilken ränta man kommer att bli erbjuden på lånet. Detta beroende på vilken kreditklass som man hamnar i.lendiy reklamv

För att kunna låna pengar behöver man ha ett konto på Lendify vilket enkelt skapas genom att man uppger sin mailadress och önskat lösenord. Sedan loggar man in med dessa uppgifter samt identifierar sig via en vanlig bankinloggning.

lendify kolla min räntaNästa steg är att Lendify gör en klassisk kreditupplysning och att personen får uppge en del information om sin egen ekonomi. Utifrån den bestämmer Lendify vilken kreditklass som personen hamnar i och därmed kan man se exakt vilken ränta som erbjuds. Här finns möjligheten att tacka nej utan att detta kostar något alls. Anser man däremot att räntenivån är acceptabel går man vidare genom att publicera sina lån vilket gör att de som vill låna ut pengar ser behovet av pengar. Denna publicering granskas av företaget vilket gör att det kan ta några timmar innan den är uppe. När den väl är publicerad skickas ett mail ut till den som vill ha lånet.

Nu gäller det att ”hålla tummarna” att det finns investerare som vill satsa på detta lån. En investerare behöver inte låna ut hela summan utan det är betydligt vanligare att de väljer att låna ut en liten del av summan. Hur många som har investerat och hur långt det är kvar till hela lånet är fullt går alltid att se genom att man loggar in på ”Mina Sidor”.

Som längst ligger erbjudandet ute för investerare i 14 dagar. Om lånet inte är fullt får man möjligheten att ompublicera ansökan. Men detta blir då en helt ny ansökan vilket gör att om lånet bara blev halvfullt kommer de som valt att investera att få sina pengar återbetalade. Om en ompublicering sker startar man alltså man om på noll.

En möjlighet är även att ange att man är beredd att ta ett mindre lån om det inte blir fulltecknat. Exempelvis att pengarna ska betalas ut efter 14dagar om det är minst upptecknat på 50%.

När lånet är fulltecknat, eller att 14dagar har löpt ut och man valt att det ska betalas ut trots ej fullteckning, betalas pengarna ut.

Det är nu som kostnaden för lånet betalas. Förmedlingsavgiften är 0,95%-5% av beloppet. Detta dras innan pengarna betalas ut.

Nackdelen är därmed att man kan behöva vänta upp till 14 dagar innan pengarna betalas ut. Det är även något krångligare ansökningsprocess än mot andra banker.

2/5

Krav

  • Svensk medborgare
  • Man får inte ha skuld hos kronofogden
  • En minsta årsinkomst på 180.000kr
  • Minst 18 år
  • För ansökan via hemsidan behöver man ha svensk internetbank. Det går även att teckna lån utan tillgång till svensk internetbank. Men i detta fall behöver man kontakta företaget.
  • Betalningsanmärkning eller betalningsföreläggande betyder att låneansökan inte kommer gå igenom.

5/5

Slutbetyg: 7

Besök Lendify
Sammanfattning

Sammanfattning

Peer-to-Peer är en marknad som är mycket stor i USA och sakta men säkert börjar etablera sig som en självklar del i lånebranschen i Sverige. De finns i flera olika utföranden och Lendify är ett av de företag som gjort det tydligt och enkelt för sina låntagare. För den som är ny på peer-to-peer kan det kännas lite svårt. Men med tydliga och pedagogiska instruktioner visar de hur man ska gå till väga.

Fördelen är att man tydligt kan se vilken ränta som man får (utifrån kreditbedömning av Lendify). Som bäst kan en ränta ges på under 2% vilket troligtvis är ett av marknadens lägsta ränta på privatlån. Men man ska då komma ihåg att det tillkommer en förmedlingsavgift. Med förmedlingsavgiften blir den lägsta effektiva räntan 3,79%. Då är de inte bäst längre. Men det är absolut ett alternativ mot storbanker och andra kreditinstitut.

Nackdelar då?

Den stora nackdelen är att det tar lång tid innan man vet om man kommer få lånet. Ett lån läggs ut på ”marknaden” i 14 dagar. Om det blir fullbokat tidigare så betalas självklart pengarna ut tidigare men annars kan man behöva vänta över 14 dagar. Om ens man får ett lån. Det är inte självklart att det finns långivare som är intresserad av att investera i lånet. I detta fall har man väntat två veckor på att få veta att man inte får lån. Den som vill ha ett snabbt besked bör teckna ett klassiskt privatlån.

Lendify: Betyg 7/10