Loanstep

Uppdaterad:
  • Låna gratis i 14 dagar
  • Låna 1000kr-5000kr
  • Återbetala upp till 60 dagar
  • Betyg 5/10
Till Loanstep

Savelend är ett kreditföretag som länge erbjudit Peer-to-Peer-lån. De har därmed haft en plattform där låntagare och långivare möts för att låna pengar av varandra. År 2017 valde de att differentiera produkterna. Loanstep är varumärket för låntagarna medan SaveLend är varumärket för långivarna.

Loanstep har sin styrka i att man kan låna upp till 5000kr helt gratis i 14 dagar. Detta helt utan räntor eller avgifter. Dess svaghet är otydlighet gällande ett flertal punkter. Detta drar tyvärr ner betyget rejält.

loanstep småruta

Belopp och amorteringstid

loanstep våra lånLoanstep erbjuder så kallade snabblån, eller microlån. Det är därmed mycket små summor som lånas. Låntagaren kan välja mellan 1000kr, 2000kr, 3000kr, 4000kr och 5000kr. Det är relativt ovanligt att kreditföretag erbjuder så få alternativ. Men till företagets försvar ska sägas att snabblån inte bör tecknas på större summor än 5000kr. Vid större summor är privatlån ett betydligt bättre alternativ.

Återbetalningstiden är upp till 60 dagar. Som låntagare väljer man inte amorteringstid utan kostnaden för lånet avgörs beroende på inom vilket intervall man återbetalar det. Utifrån det kan man säga att Loanstep erbjuder tre amorteringstider som är 14 dagar, 15-30 dagar samt 31-60 dagar.

Men den som läser under FAQ ser att det går att få längre amorteringstid. Detta genom att förlänga lånet. Man kan totalt förlänga lånet fyra gånger vilket gör att längsta amorteringstid är 150 dagar. Den som vill låna pengar under så lång tid bör istället välja ett privatlån då kostnaden på snabblån blir mycket höga.

3/5

Ränta

En stor fördel är att det går att låna helt utan ränta och avgifter under 14 dagar. Den som väljer att återbetala hela summan under denna tid kan därmed låna gratis från företaget. Detta gäller då inte enbart nya låntagare utan samtliga, något som är mycket ovanligt.

Om lånet återbetalas på längre tid uppkommer räntor och avgifter. Räntan varierar beroende på lånebelopp. Detta från 53% till 61%. Det är då nominell ränta under lånetiden. Samtidigt står det att ”räntan är 10% på månadsbasis” under FAQ vilket kan upplevas motsägelsefullt. Den effektiva räntan anges till 300-500%.

Att titta på räntenivåer på snabblån blir lätt missvisande. Då är det bättre att se på lånets totala kostnad och jämföra detta mot andra aktörer. Men även här blir det missvisande då Loanstep har ett fascinerande svårt system att prissätta sin produkt.

En person som vill låna 1500kr kan som sagt återbetala detta på 14 dagar gratis.

Väljer man att återbetala på mellan 15-30 dagar ska 1890kr återbetalas. En kostnad på 490kr. Här står det att man ”belönas med en rabatt på avgiften” och betalar 1890 kr. Men hur stor rabatten är och vad avgiften är framgår inte tydligt.

Väljer man att återbetala på mellan 31-60 dagar blir kostnaden 2200kr. Detta eftersom det då tillkommen en ”förlängningsavgift”. Detta är inte heller något som framkommer tydligt utan anges enbart som ”avgifter”.

Problemet blir att de även anger ett konstigt representativt exempel. Om kreditbeloppet är 2560kr är avgifterna 560kr och total kreditkostnad 200 kr. Det ger ett sammanlagt belopp på 3320kr enligt deras uträkning.

Men det går inte att låna 2560kr hos dem. Lånar man 2000kr är kostnaden som mest 2760kr och om man lånar 3000 kr är kostnaden som mest 4060kr. Varför då inte ange ett representant exempel som faktiskt återspeglar detta? Dessutom anges ”total kreditkostnad” som lägre än den totala kostnaden för lånet, vilket borde vara exakt samma.

Överlag uppkommer en hel del frågor kring kostnaderna. Under FAQ skriver de som svar på frågan om det kostar något att låna:

Nej, för tillfället är det gratis att ansöka om lån hos oss, åtminstone för dig som användare.” Detta gör att man får uppfattningen att det kan komma att kosta framöver?

loanstep låna 1500

4/10

Ta lån via Loanstep

Loanstep skiljer sig på flera punkter mot andra kreditföretag. Detta både positivt och negativt. Det även gällande hur låneansökan sker.

Första steget är att välja hur stort belopp som ”jag vill få utbetalt”. Det vanligaste vid låneansökan online är att man anger ”Lånebelopp” eller ”Hur mycket jag vill låna”. Men här ska man istället välja hur stort belopp som ska betalas ut vilket gör att frågan uppstår om detta är ett lån – eller en kontokredit. Men det är ett lån och därmed borde de vara tydligare om det.

När man väljer summa framgår hur stort belopp som ska återbetalas. Däremot framgår inte hur stor del av detta som är ränta och vad som är övriga kostnader.

Efter att ha valt summan 1000kr-5000kr är nästa steg att fylla i personuppgifter, godkänna villkor samt gå vidare för signering av låneansökan.

I det fall som låneansökan blir beviljad före klockan 12 brukar pengarna kunna betalas ut samma dag. I annat fall betalas de ut kommande bankdag.

3/5

loanstep utbetalt

 

Peer-To-Peer

Loanstep är ett Peer-to-Peer lån. Det innebär att Loanstep enbart erbjuder en plattform som sammanför låntagare med långivare. Som privatperson kommer man alltså att låna från andra privatpersoner eller företag. Det är därmed inte Loanstep som är långivare.

För låntagarna är det ingen större skillnad att låna pengar via denna plattform mot att låna via en annan kreditgivare. En låneansökan sker, Loanstep gör en kreditupplysning, lånet beviljas och pengarna betalas ut. Därefter ska de tåterbetalas enligt avtal och om så inte sker kan påminnelser skickas och i slutändan Inkasso kopplas in. Det är Loanstep som sköter all den administrativa biten och någon kontakt sker aldrig mellan låntagare och långivare. Dessa är helt anonyma och får därmed aldrig veta varandras identitet.

Kortfakta

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja – De använder Creditsafe

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

Krav

  • Betalningsanmärkningar behöver inte vara problem

Om en person har betalningsanmärkningar kommer Loanstep att se på antal anmärkningar, vilken sorts anmärkning det är samt när personen fick de. Det behöver därmed inte vara ett problem att få lån om man har denna anmärkning – men det kan vara. Det är exempelvis stor skillnad om personen nyss haft ett skuldsaldo eller om skulden för den uppkomna anmärkningen betalats för ett år sedan.

  • Inkomst

Under FAQ hittas info om inkomst. Där framgår det att årsinkomsten åtminstone måste vara 150.000 kr samt att ”underskott av kapital” inte får vara för stort i relation till personens totala inkomst.

  • Sociala faktorer

Bland annat ser de till var personen bor någonstans i Sverige, om personen är gift samt om personen äger fastigheter.

Det som saknas är en enkel och tydlig presentation över grundläggande krav.

3/5

Slutbetyg 5/10

Besök Loanstep
Sammanfattning

Sammanfattning

Loanstep erbjuder något mycket positivt – ett lån på upp till 5000kr helt utan räntor eller avgifter. Detta så länge man betalar tillbaka lånet på max 14 dagar. Det är ytterst få kreditgivare som har denna tjänst vilket gör att det är kreditföretagets stora fördel.

Dess nackdel sitter i en snårig prissättning som därmed även presenteras på ett onödigt svårt sätt. Med tydligare prissättning, tabeller och liknande skulle företaget kunnat få riktigt bra betyg. Nu stannar den på ett svagt medelbetyg.

Loanstep: Betyg 5/10