Loanstep

Uppdaterad:
  • Låna gratis i 14 dagar
  • Låna 1000kr-5000kr
  • Återbetala upp till 61 dagar
  • Betyg 5/10
Till Loanstep

låna från privatpersoner

Loanstep är ett Peer-to-Peer lån vilket betyder att det sker mellan privatpersoner via plattformen som Loanstep erbjuder. För dig som låntagare finns ingen skillnad mot att låna hos en bank eller kreditgivare. Den stora fördelen är däremot att alla kan låna upp till 5000kr helt gratis i 14 dagar.

Dess svaghet är otydlighet gällande ett flertal punkter. Detta drar tyvärr ner betyget rejält.

Belopp och amorteringstid

Loanstep erbjuder främst så kallade snabblån, eller microlån. Det är därmed mycket små summor som lånas. Låntagaren kan välja mellan 1000kr, 2000kr, 3000kr, 4000kr och 5000kr.

Utöver dessa summoer finns valet ”15 000 kr eller mer”. Det är lite svårt att avgöra vad ”eller mer” egentligen står för då det inte framgår högsta lånebelopp. Då det främst är snabblånebeloppen som LoanStep erbjuder har denna recension fokus på detta.

Återbetalningstiden är upp till 61 dagar. Lånen läggs alltid upp på denna löptid men möjligheten finns att betala av det tidigare. På detta vis håller man nere lånets kostnad.

Exempel: Låna 2000kr och återbetala inom 14 dagar – ingen ränta eller avgift uppkommer. Återbetala inom 61 dagar och betala 760 kr.

Förlängning

Amorteringstiden kan förlängas i upp till fyra gånger – eller tre gånger (beroende på var man läser på hemsidan) Kostnaden per gång är då 100kr + 10% på utbetalt belopp. Kom ihåg att räntan även ligger kvar på samma nivå.

3/5

Ränta

En stor fördel är att det går att låna helt utan ränta och avgifter under 14 dagar. Den som väljer att återbetala hela summan under denna tid kan därmed låna gratis från företaget. Detta gäller då inte enbart nya låntagare utan samtliga, något som är mycket ovanligt.

Om lånet återbetalas på längre tid uppkommer räntor och avgifter. Räntan varierar beroende på lånebelopp. Detta från 53% till 61%. Det är då nominell ränta under lånetiden. Samtidigt står det att ”räntan är 10% på månadsbasis” under FAQ vilket kan upplevas motsägelsefullt. Den effektiva räntan anges till 300-500%.

Att titta på räntenivåer på snabblån blir lätt missvisande. Då är det bättre att se på lånets totala kostnad och jämföra detta mot andra aktörer. Men även här blir det missvisande då Loanstep har ett fascinerande svårt system att prissätta sin produkt.

Att låna 2000kr kostar för 14 dagar 0 kr, för 30 dagar 400kr och på 61 dagar 760 kr. Det är dessa summor som ska jämföras mot andra aktörer.

loanstep representativ räntaMissvisande exempel

 

När lånesumman 2000kr anges visas ett representativt exempel för att visa låntagaren avgifter och räntor. Detta exempel är exemplariskt rörigt.

Det står i detta fall att kreditbeloppet är 2200 kr (varför inte 2000kr?), att räntan är 200kr, förmedlingsavgiften 500kr (mycket hög!) och aviavgiften 60kr. Totalt 2960kr. Samtidigt anges att totalt att betala är 2760 i uträknaren ovan…

 

 

Stämmer det att de har en förmedlingsavgift på 500kr på ett lån på 2000kr dras betyget ner ytterligare.

4/10

Ta lån via Loanstep

 

  1. Välj lånebelopp

Det går att välja på 1 000, 2 000, 3 000, 4 000, 5000 samt ”15 000 eller mer”. Eftersom alla lån har en amorteringstid på 61 dagar är det inte något man själv måste välja.

2. Ansök

Klicka på ”Ansök och få besked direkt”

I detta fall krävs inloggning med Bank-ID. Här skiljer de sig lite mot mot många andra kreditgivare då man först identifierar sig och därefter anger personuppgifter. Det kan däremot ses som en fördel.

3. Granskning och utbetalning

Granskning av låneansökan sker mycket fort och har ansökan kommit in före 12.00 betalas pengarna ut samma dag (förutsatt att det är en bankdag)

3/5

Loanstep så fungerar det

 

Peer-To-Peer

Loanstep är ett Peer-to-Peer lån. Det innebär att Loanstep enbart erbjuder en plattform som sammanför låntagare med långivare. Som privatperson kommer man alltså att låna från andra privatpersoner eller företag. Det är därmed inte Loanstep som är långivare.

För låntagarna är det ingen större skillnad att låna pengar via denna plattform mot att låna via en annan kreditgivare. En låneansökan sker, Loanstep gör en kreditupplysning, lånet beviljas och pengarna betalas ut. Därefter ska de tåterbetalas enligt avtal och om så inte sker kan påminnelser skickas och i slutändan Inkasso kopplas in. Det är Loanstep som sköter all den administrativa biten och någon kontakt sker aldrig mellan låntagare och långivare. Dessa är helt anonyma och får därmed aldrig veta varandras identitet.

Kortfakta

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja – De använder Creditsafe på lån upp till och med 5000kr

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

Krav

  • Betalningsanmärkningar behöver inte vara problem

Om en person har betalningsanmärkningar kommer Loanstep att se på antal anmärkningar, vilken sorts anmärkning det är samt när personen fick de. Det behöver därmed inte vara ett problem att få lån om man har denna anmärkning – men det kan vara. Det är exempelvis stor skillnad om personen nyss haft ett skuldsaldo eller om skulden för den uppkomna anmärkningen betalats för ett år sedan.

  • Inkomst

Under FAQ hittas info om inkomst. Där framgår det att årsinkomsten åtminstone måste vara 150.000 kr samt att ”underskott av kapital” inte får vara för stort i relation till personens totala inkomst.

  • Sociala faktorer

Bland annat ser de till var personen bor någonstans i Sverige, om personen är gift samt om personen äger fastigheter.

Det som saknas är en enkel och tydlig presentation över grundläggande krav.

3/5

Slutbetyg 5/10

Besök Loanstep
Sammanfattning

Sammanfattning

Loanstep erbjuder något mycket positivt – ett lån på upp till 5000kr helt utan räntor eller avgifter. Detta så länge man betalar tillbaka lånet på max 14 dagar. Det är ytterst få kreditgivare som har denna tjänst vilket gör att det är kreditföretagets stora fördel. Dess nackdel sitter i en snårig prissättning som därmed även presenteras på ett onödigt svårt sätt. Med tydligare prissättning, tabeller och liknande skulle företaget kunnat få riktigt bra betyg. Nu stannar den på ett svagt medelbetyg.
Loanstep: Betyg 5/10