Merax

Uppdaterad:
 • Kontokredit på upp till 30 000 kr trots betalningsanmärkning
 • Ränta 24,95%
 • Flexibel kredit – Återbetala efter eget önskemål
 • Betyg 7,7/10
Till Merax

Merax är ett varumärke som lanserades 2017 och erbjöd privatlån. Året efter valde man att istället göra om det till en kontokredit. En kontokredit med låg ränta – men onödigt höga avgifter. Hade de inte haft årsavgift och fakturaavgift hade betyget blivit betydligt högre.

Belopp och amorteringstid

Hos Merax går det att ansöka om kreditnivå på mellan 5000 kr och 30 000 kr. Under ansökningsprocessen anger man även hur stort belopp av krediten man direkt vill utnyttja. Det går exempelvis att ansöka om kredit på 20 000 kr men enbart ta ut 2 000 kr av dessa. På detta sätt betalar man enbart för den utnyttjade krediten (2000 kr) och har ytterligare 18 000 kr att utnyttja vid senare tillfällen.

Likheten finns alltså mot ett kreditkort där man ansöker om en kreditnivå och sedan använder delar av denna kredit vid flera olika tillfällen.

Likt alla kontokrediter är det inte en fast amorteringstid. Varje månad skickas en faktura ut och kredittagaren väljer hur stort belopp man vill betala. På fakturan anges däremot månadens lägsta belopp att betala. Lägst att betala är 5% av utnyttjad kredit – däremot minst 500 kr per månad.

merax ansöka om lån

Utökat belopp

En person som inte lånat 30.000 kr har möjlighet att i efterhand öka lånebeloppet. Detta upp till 30.000 kr. Om ansökan sker om utökat belopp gör Merax en kreditbedömning och avgör om personen anses har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att återbetala ett större belopp. Det som även krävs är att det gått minst 2 månader sedan förra ansökan genomfördes och att återbetalningar på tidigare lån skett enligt avtal.

4/5

merax kreditgräns

Ränta

Månadsräntan är 2,08 % vilket betyder en årsränta på 24,95 %. Förutsatt att man jämför Merax mot andra kontokrediter som har samma målgrupp (personer med betalningsanmärkningar) är det en mycket låg ränta. En av de bästa på marknaden. Merax skulle alltså kunnat få högsta betyg – om det inte vore för deras avgifter.

Avgifter

En nackdel är att det tillkommer en rad extrakostnader. Först en uppläggningskostnad på 400 kr och därefter 400kr per år i årsavgift. (Första året har ingen årsavgift men däremot uppläggningsavgift på samma summa)Varje månad betalas även en aviavgift på 30 kr. Någon uttagsavgift finns däremot inte.

Det är synd att det ska uppkomma så många kostnader utöver ränta. Det gör det svårt för låntagaren att överblicka kreditens totala kostnad. Dessutom är Merax otydlig på sin hemsida där de skriver ”Du betalar bara för den del av limiten du utnyttjar och inga andra kostnader tillkommer så länge kontokrediten betalas tillbaka enligt plan.”. Det är uppenbarligen fel då du måste betala 400 kr per år för att ha krediten.

merax vad kostar det

Prisexempel

Om en kredit tecknas på 20 000 kr och återbetalas på 56 månader blir den effektiva räntan 37,3%.  Men en kontokredit är inte till för att återbetalas under så lång tid. I dessa fall är det betydligt mer ekonomiskt att teckna ett privatlån. Kontokredit bör användas likt ett kreditkort – med återbetalning på ett par månader.

7/10  Betyget hålls uppe av den låga räntan.

Merax har ”målsättningen att erbjuda ett av marknadens mest prisvärda lån där betalningsanmärkningar kan accepteras.”. De når sitt mål på vissa belopp och vissa amorteringstider men definitivt inte alla belopp och alla amorteringstider.

Teckna lån hos Merax

 • Välj önskad kreditnivå
 • Välj hur stort belopp som ska betalas vid första utbetalningstillfälle – När detta sker visas när första betalningsdag blir samt hur mycket som då ska betalas. Det är bra. Ännu bättre hade varit om man även presenterat kostnaden för kommande månader förutsatt att man väljer lägsta återbetalningsbelopp.
 • Fyll i personuppgifter, bankuppgifter, Inkomster & Utgifter
 • Signera med E-legitimation eller BankI
 • Ansökan skickas in och Merax gör en kreditupplysning via UC innan de ger svar på krediten beviljas eller inte.
 • Svar på ansökan sker inom 24 timmar (vardagar) från att ansökan skickats in. Om man valt att ett belopp ska betalas ut direkt kommer det ske så fort krediten beviljats.
 • Så länge man inte utnyttjat hela krediten går det att logga in på hemsidan och ta ut delar av (eller hela) kreditbeloppet som är kvar. Begär man utbetalning före klockan 12 kommer pengarna finnas på kontot samma dag.

Återbetalning sker sedan via autogiro då ”lägsta belopp att betala” dras varje månad. Vill man betala ett större belopp behöver detta ske manuellt.

Skapar frågetecken…

Välj kreditgräns på 10 000 kr och att första uttaget ska vara på 0 kr.I detta fall anges att första delbetalningen ska vara på 441 kr. Det bör vara uppläggningsavgiften på 400 kr, aviavgiften på 30 kr – men resten? Dessutom visar detta att du får betala 441 kr utan att ha utnyttjat krediten för en enda krona…

Krav

Merax har följande krav för att ett lån ska kunna bli beviljat hos dem:

 • Du ska vara minst 18 år7,1
 • Du ska ha en inkomst på minst 200 000 kr per år
 • Du ska ha svenskt personnummer
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du får inte skuldsaldo hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar är däremot inget hinder.

5/5

Slutbetyg 7,7/10

Besök Merax
Sammanfattning

Med en årsränta på 24,95% har Merax en av marknadens lägsta räntor på kontokrediter (för personer med betalningsanmärkningar). Det är klart positivt. Negativt är däremot att man måste betala 400 kr per år för att ha krediten och utöver det 30 kr i fakturaavgift. Det blir helt enkelt  dyrt att utnyttja krediten på ett mindre belopp bara någon enstaka gång per år. Betyget dras även ner något av märklig uträkning gällande vad som ska betalas första månaden om man väljer att inte ta ut något av krediten.

En smidig låneprodukt för personer som vill kunna ta ut delar av krediten vid flera tillfällen och ha en flexibel återbetalning.

Merax: Betyg 7.7/10