Merax

Uppdaterad:
  • Låna upp till 30 000 kr trots betalningsanmärkning
  • Ränta 24,95%
  • Amortera på 12-60 månader
  • Betyg 6/10
Till Merax

Merax är ett varumärke som lanserades 2017. Det drivs gemensamt av Brixo AB och Avida Finans och har som mål att erbjuda ”ett av marknadens mest prisvärda lån där betalningsanmärkning accepteras”. De är visserligen en bit på väg men har även en bit kvar för att klassas som riktigt prisvärda.

Belopp och amorteringstid

Via Merax går det att ansöka om lån på 5.000 kr – 30.000 kr med ett intervall på 5.000kr. Med tanke på att de vänder sig låntagare som har betalningsanmärkningar är lånebeloppet i ”normalnivå”. Ett litet minus ges däremot till intervallet på 5.000kr vilket gör att avrundning kan behöva göras uppåt för de som exempelvis behöver låna 12.000kr eller 22.000kr.

En fördel är i alla fall att lånet alltid kan betalas av i förtid utan att det kostar något. Skulle lånet tecknas på ett större belopp än som behövs kan ju alltid en förtida amortering ske.

Oavsett lånebelopp så går det att välja på återbetalningstid på 12-60 månader med ett intervall på 6 månader. Det går därmed att låna 5.000kr under 5 år men det är betydligt vanligare att så lång amorteringstid väljs vid större belopp.

merax ansöka om lån

Utökat belopp

En person som inte lånat 30.000 kr har möjlighet att i efterhand öka lånebeloppet. Detta upp till 30.000 kr. Om ansökan sker om utökat belopp gör Merax en kreditbedömning och avgör om personen anses har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att återbetala ett större belopp. Det som även krävs är att det gått minst 4 månader sedan förra ansökan genomfördes och att återbetalningar på tidigare lån skett enligt avtal.

4/5

 

Ränta

Merax tillämpar fast räntesats. Det betyder att alla kunder får exakt samma ränta och att man redan via hemsidan kan se hur mycket lånet kommer att kosta. Med en nominell ränta på 24,95% ligger de i nivå med ett par andra kreditgivare med samma målgrupp.

Utöver räntan tillkommer uppläggningsavgift på 400kr samt aviavgift varje månad på 30kr. Dessa avgifter gör att den effektiva räntan blir något högre.

I ett exempel på hemsidan presenteras ett lån på 20.000 kr som amorteras på 60 månader. I detta fall blir den effektiva räntan 33,20%. Som lägst går det att komma ner till 31,46% i effektiv ränta (30.000kr under 60 månader)

Vid lägre belopp eller kortare amorteringstid blir den effektiva räntan något högre. Lånas exempelvis 10.000kr under 12 månader kommer den effektiva räntan bli 47,50%.

Med tanke på att Merax vill vara ”ett av marknadens mest prisvärda lån” så borde de kunna erbjuda något bättre villkor. Framförallt är det deras avgifterna som ”förstör”

Som exempel ska dessa nivåer jämföras med följande (exempel från 2017)

Credway – Alltid 33,18% effektiv ränta

GoodCash – Alltid 29% i effektiv ränta

CashBuddy – Alltid 33,4% i effektiv ränta

Cash2You – Alltid 33,4% i effektiv ränta

Merax  – 31-47,50% i effektiv ränta

Merax är inte ett dyrt alternativ. Men de ligger i nivå med ett flertal andra aktörer med samma målgrupp. De har en bit kvar till att bli ett av de mest prisvärda alternativen.

6/10

merax kostnad

 

Teckna lån hos Merax

Det går snabbt och är mycket enkelt att ansöka om lån hos Merax.

Ansökan

Ansökan börjar med att lånebelopp och återbetalningstid anges. Här ges mycket bra betyg till Merax gällande tydlighet kring lånets kostnad. Det som direkt presenteras är genomsnittlig månadskostnad, totalt återbetalningsbelopp, totalkostnad, nominell ränta och effektiv ränta. Det kan tyckas självklart men denna tydlighet finns inte hos alla långivare.

Därefter fyller man i personuppgifter, bankuppgifter samt inkomster/kostnader för låntagaren. Ansökan signeras med BankID/Mobilt BankID och skickas in till Merax.

Ansökan kan göras dygnet runt. Däremot ges bara svar på ansökningarna på vardagar.

merax låna pengar

Godkännande

För att kunna göra en korrekt kreditbedömning kompletterar Merax låneansökan med en kreditupplysning hos UC. Inom 24 timmar ges sedan svar via E-post om lånet blir beviljat eller inte.

Utbetalning

När en ansökan beviljats verifieras att bankkontot tillhör den person som ansökt om lån och därefter betalas pengarna ut. Det brukar betyda att pengarna betalas ut inom 1-2 dagar efter att ansökan skickats in.

Återbetalning

Återbetalning sker sedan med rak amortering. Det betyder att samma summa betalas i amortering varje månad och att man utöver denna summa betalar räntan. Därmed blir det större belopp som ska betalas i början varpå den totala månadskostnaden minskar över tid. Återbetalning sker alltid med autogiro.

Det är en enkel låneansökan och svar ges snabbt. Enda nackdelen är att återbetalning måste ske med autogiro. Vissa uppskattar helt enkelt att manuellt få betala lånet varje månad. Detta inte minst om betalning önskas ske från olika konton olika månader.

4/5

Krav

Merax har följande krav för att ett lån ska kunna bli beviljat hos dem:

  • Du ska vara minst 18 år
  • Du ska ha en inkomst på minst 200 000 kr per år
  • Du ska ha svenskt personnummer
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Du får inte skuldsaldo hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar är däremot inget hinder.

5/5

Slutbetyg 6/10

Besök Merax
Sammanfattning

Sammanfattning

På större belopp (över 20.000 kr) och längre återbetalningstid (över 24 månader) ligger Merax på ungefär samma räntenivå som dess konkurrenter. Detta med tanke på att de ger lån till personer med betalningsanmärkningar. Däremot framställs det som att de vill vara en av de billigaste aktörerna vilket är svårt att hålla med om då det på lägre belopp och kortare amorteringstider blir relativt höga effektiva räntor.

En stor fördel med Merax är däremot deras tydlighet gällande lånets kommande kostnader. Detta presenteras fördelaktigt redan när lånet ska tecknas. Med fast räntesats är det även tydligt redan från början hur mycket låntagaren behöver räkna med i kommande månadsbetalning.

Merax: Betyg 6.4/10