Mobillån

Uppdaterad:
 • Låna 1000-25.000
 • Amortera i 1-9 mån
 • Hög ränta
 • Betyg 3/10
Till Mobillån

Mobillån marknadsför sig ibland med att de var ”först i Sverige med mobillån”. När de lanserade sin tjänst kanske de var bland de bättre. Men så är inte läget idag. De har en mycket flexibel amorteringstid med möjlighet att återbetala lånet upp till 180 dagar. Detta även på mindre summor. Men när det kommer till tydlighet gällande ränta och krav på låntagare är detta så dåligt att det sammanlagda betyget blir ”avstå”.

 

Summa och amorteringstid

Lägsta summa som går att låna är 1000kr. Nya kunder kan maximalt låna 13.000kr. För återkommande kunder som fått högsta kreditvärdighet finns möjlighet att låna upp till 25.000kr.

Amorteringstiden är 30-180 dagar. Däremot går det inte att välja helt fritt hur lång amorteringstid man vill ha eftersom detta speglar sig mot hur stor summa som lånas.

Med en amorteringstid på 30 dagar går det som mest att låna 3000kr. På 60 dagar ökar summan till 5000kr, 90 dagar ger 7000kr och 120 dagar 9000kr. Om amorteringstid 180 dagar väljs kan den största summan lånas vilket antingen är 13.000 eller 25.000kr.

Med kortare amorteringstider kan alltså inte större lån tecknas. Detta kan anses vara ganska logiskt eftersom större belopp oftast kräver längre återbetalningstid. Samtidigt kan lånet alltid betalas tillbaka i förtid om så önskas utan att det tillkommer några extra avgifter.

Något som är unikt med Mobillån (finns några få andra aktörer med samma upplägg) är att de alltid erbjuder amorteringstid upp till 180 dagar. Detta alltså oavsett summa. Det är därmed möjligt att låna 1000kr och återbetala detta på hela 6 månader.

Fördelen är att Mobillån erbjuder sådan stor flexibilitet gällande amorteringstid. Det är inte många andra som erbjuder återbetalning på 6 månader oavsett summa.

Nackdelen är att Mobillån lånar ut över 10.000kr. Det blir mycket dyrt att låna sms-lån när summan blir så hög. Då finns bättre alternativ i med privatlån.

3/5

Besök Mobillån

Ränta

Att hitta vilka räntenivåer som gäller hos Mobillån är svårt. Det kan eventuellt finnas information om detta på hemsidan men det är då iallafall något som är mycket svårt att hitta. Det som framgår är vad de olika lånen kommer att kosta men någon räntesats presenteras inte. Den effektiva ränta går enbart att hitta men detta enbart i en separat tabell.Dessutom ligger de bland de relativt högt.

Ex på kostnad för lån

1000kr lånas i en månad – 215kr (Credway ca 25kr)

5000kr lånas i två månader – 995kr (Credway ca 250kr)

10.000kr lånas i tre månader – 4295kr (kan fås på Credway för ca 750kr)

Överlag är det alltså dyrast på de större beloppen.

Se alla räntor och avgifter

(Se en bit ner på sidan)

4/10

mobillån låna pengarTa lån på Mobillån

De som vill ta lån på Mobillån gör detta genom tre enkla steg.

 • Kontaktuppgifter

Det första som anges är kontaktuppgifter till personen som vill teckna lånet. Detta då med personnummer och mobilnummer.

 • Lånesumma och amorteringstid

Nästa steg är att ange lånesumma och antal dagar för amorteringstid.

När detta sker presenteras direkt lånets kostnad, hur mycket som ska betalas tillbaka och vilka datum detta ska ske. Så långt är det bra.

Något som däremot är negativt är att räntan inte anges i detta tillfälle. Detta varken nominell eller effektiv ränta. Det är riktigt dåligt.

 • Ansökan

Ansökan skickas sedan in till företaget.

De ger sedan ett ”snabbt” besked och betalar ut pengarna. Däremot framgår det inte hur snabbt detta sker. Även här saknas alltså det alltså information.

2/5

Krav

En nackdel med mobillån är det är otydliga gällande vad som krävs för att man ska kunna låna hos dem. Någon kravlista presenteras inte utan det som går att utläsa gällande denna punkt framgår under menyn ”Låna ansvarsfullt”. Det räcker inte utan kravet på låntagarna borde framgå med betydligt större tydlighet.

Här går det i alla fall att läsa att följande krävs för att få lån hos Mobillån:

 • Enbart ett lån lånas ut i taget. Det går därmed inte att ha två lån hos Mobillån samtidigt.
 • Lån beviljas enbart så länge som personen inte har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Utöver det får inte personen vara under skuldsanering, utmätning eller vara i annan situation som pekar på att personen inte kommer att kunna betala tillbaka skulden i tid.
 • Personen ska klara av en kreditupplysning som sker av Mobillån.
 • Personen måste vara 18 år och vara myndig.

2/5

Övrigt

 • Billigare lån?

mobillån lägre kostnaderEn stor del av kritiken mot mobillån handlar om dålig information. Det fortsätter även gällande hur de framställer sitt lån. Att skriva ut ”Lägre kostnader” utan att definiera vad de menar med detta är dåligt. De har absolut inte lägre kostnader än många andra. Snarare högre.

 • Dålig ordlista

Att ha en ordlista är bra om låntagaren vill läsa mer om något kring lån. Men denna ordlista fyller knappast den funktionen. Här finns 11 ord. Av dessa är sex bara varianter på sms-lån. Man kan ex läsa om sms-lån, telefonlån, mobillån och microlån. Det är samma sak men presenterat på olika sätt. En ordlista som inte bara är onödig utan mer vilseledande än informativ.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

3/5

Sammanfattning

Det är mycket viktigt att de som tar lån får tydlig information från lånföretaget. Det är på denna punkt som Mobillån faller ett flertal gånger. Räntan, som är det viktigaste att jämföra, framgår inte alls. Dessutom saknas tydlig information gällande kraven på låntagaren.

En fördel är däremot att de erbjuder så flexibla amorteringstider.

Rekommendation ges inte utan välj då istället Credway som har lägre priser på samtliga belopp

Betyg 3

Mobillån: Betyg 3/10