Risicum

Uppdaterad:
 • Låna 1000 till 15000kr
 • Välj mellan snabblån eller kontokredit
 • Krediten är betydligt bättre än snabblånet
 • Betyg 7/10
Till Risicum

Risicum bildades 2005 och är en del av moderbolaget DFC Global Corp vilket är en av världens största företag inom småkrediter och krediter utan trygghet. I Sverige har de även Lånbutiken.se. Lånbutiken.se har ett bra betyg men Risicum når inte lika högt. Detta främst på grund av uppläggningsavgifter och otydlig information.

Belopp och amorteringstid

Det lägsta belopp som går att låna hos Risicum är 1000kr och det högsta beloppet är 15.000kr. Däremot skiljer det sig något mellan smslånet och kreditlånet. SMS-lån går att teckna upp till 12.000kr medan krediten är upp till 15.000kr. Det är ett godkänt spann även om man kan kritisera företaget lite för att erbjuda sms-lån på över 10.000kr då det oftast finns billigare möjligheter att låna på dessa belopp.

Nya kunder kan max låna 10.000kr.

Amorteringstiden är något olika beroende på belopp.

Upp till 5500kr kan amorteras på 30 eller 61 dagar, alternativ flexibel återbetalning (se kreditlån) Är det upp till 10.000 tillkommer även 90 dagars amorteringstid. Summor över 10.000kr har återbetalningstid på 90 dagar.

Det går atlltid att återbetala lånet i förtid utan att det tillkommer några kostnader.

Kreditlån

Det finns även möjlighet att välja ”Flexibel” återbetalning.Låntagaren väljer då själv hur mycket som ska betalas varje månad och kravet är att återbetalning sker på mellan 1 och 49 månader. Detta genom ett så kallat kreditlån

Hur mycket som minst måste återbetalas per månad beror på utnyttjad kredit. Lägsta summan som måste betalas är 500kr och högsta 1500kr. (10% men minst 500kr)

Detta skapar en mycket stor flexibilitet gällande både belopp och amorteringstid.

I detta fall kan man göra en ansökan om en kredit på en viss nivå och sedan välja att ta ut den del av denna kredit man har behov av. Så länge man inte har tagit ut hela beloppet finns möjlighet att ta ut mer av krediten. Detta kan därmed liknas med ett kreditkort med en kredit som utnyttjas.

En fördel med denna kredit är att den ger lägre ränta än sms-lånet.

4/5

Besök Risicum

Ränta

Nya kunder kan låna upp till 10.000kr helt utan ränta eller avgifter. Detta i 30 dagar. Detta är en stor fördel hos detta företag eftersom man kan prova på deras tjänst helt gratis. MEN… det tillkommer alltid en uppläggningsavgift på 200- 400kr per lån. Väljs 30 dagar amorteringstid är uppläggningsavgiften 200kr, annars 400kr. Det ger Risicum ett minus. Både för att de har uppläggningsavgift på snabblån och för att summan varierar beroende på lånesumma.

Att låna 2000kr ”räntefritt” och därmed bara betala 200kr för ett lån på 1 månad är acceptabelt. Men det är inte det billigaste sättet att låna 2000kr i en månad på den svenska lånemarknaden. Dessutom – det är billigare att låna 2000kr i en månad via deras Flex än via deras räntefria lån. Se nedan.

 

Låna utan ränta

Överlag är kontokrediten ett bättre ekonomiskt alternativ.

Låna 2000kr en månad

Snabblån – 200kr för nya kunder, 350kr för återkommande kund

Fkex . 132 kr

Den stora skillnaden visar sig när man tar ett större lån.

Låna 10.000kr en månad

Snabblån – 400kr för nya kunder (om räntefritt lån går att få upp till 10.000kr), 1200kr för återkommande kunder

Flex – 658kr

Räntesatser:

Snabblån – Nominell ränta mellan 60-140%

Flex – 79% (Effektiv på 117,20%)

Det som främst drar ner betyget är:

Nya kunder kan låna räntefritt  – men det är inte säkert det billigaste alternativet

Uppläggningsavgiften är 400kr – men 200kr på amorteringstid på en månad.

6/10

Ta lån på Risicum

Första steget för den som vill ta lån via Risicum är att välja om lånet ska vara ett snabblån eller ett kreditlån. Fördelen med kreditlånet är att räntan är lägre och amorteringen mer flexibel. Men samtidigt kan kreditlånet locka låntagaren att betala på mycket lång tid och låna mer än man har behov av. Därmed kan det skapa en situation där man betalar mer än vad som är nödvändigt.

Vilken av låneformerna som passar bäst beror därmed på hur man planerar att betala tillbaka lånet.

Välj sedan belopp. På snabblån går det att låna 1000-12.000kr och på kreditlånet är summan upp till 15.000kr.

Beroende på belopp kan man välja olika lång amorteringstid gällande snabblånet. Med kreditlånet är det en flexibel återbetalningstid vilket gör att man inte behöver välja återbetalningstid.

När man väljer belopp presenteras månadskostnad, avgifter, räntekostnad, effektiv ränta och kreditränta. Mycket bra då man presenterar all den information som kan efterfrågas.

Nästa steg är att klicka på ”Ansök här” för att gå vidare i låneprocessen. Är det kreditlån som tecknas får man i detta steg välja hur stor del av krediten som direkt ska betalas ut. Minsta summa är då 1000kr.  Sedan sker identifiering, att man uppger kunduppgifter, godkänner deras villkor samt att låneansökan skickas in. Ett preliminärt besked om man fått godkänt på ansökan eller inte visas direkt efter att ansökan har skickats in.

Pengar kan sedan överföras under kundtjänst öppettider. Därmed kan man även få utbetalt på lördagar. Om kunden har konto hos Handelsbanken alternativt Nordea är betalningen på kontot inom en timme.

5/5

risicum låna

Krav

Kreditlånet

 • Vara 20-70 år
 • Permanent bosatt i Sverige
 • Klara av sedvanlig kreditprövning från Risicum

Snabblån

 • Minst vara 18 år
 • Folkbokförd i landet
 • Inte ha någon betalningsanmärkning
 • Ha ett mobilabonnemang, ett Nordeakonto eller E-leg
 • Ha inkomst

Här får Risicum lite sämre betyg. Det framgår inte vilken inkomst som krävs.Det är Bisnode som används vid kreditupplysning.

3/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning?  Nej

Låna utan UC? Ja. De använder sig av Bisnode

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Ja

Övrigt:

Olika info – I vår tidigare recension av Risicum fick de dåligt betyg gällande ”olika information”. Efter att de uppdaterat webbplatsen har det blivit bättre – men fortfarande finns det frågetecken. När ett lån ska tecknas kan man välja mellan 30-90 dagars amorteringstid. Men på vissa ställen av webbplatsen står det att amorteringstiden är 60-90 dagar. Nya kunder kan max låna 10.000kr – eller 12.000kr beroende på var man läser.  Bättre – Men inte bra.

Slutbetyg 7/10

Besök Risicum
Sammanfattning

Sammanfattning

Det är mycket tydligt att Risicum har en dyr och en betydligt billigare lånelösning. Snabblånet blir dyrare än många av dess konkurrenter främst på grund av att en uppläggningsavgift alltid finns. Kreditlånet blir därmed flera gånger billigare och mer konkurrenskraftigt. Men det finns ändå kreditlån som är ännu billigare på marknaden (Credway).  Prismässigt får de lite bättre än medelbetyg.

Deras slutbetyg hade kunnat vara riktigt högt om de varit mer tydliga i vissa frågor. Ska lån tas på Risicum är kreditlånet billigast – men lockar även till fler lån.

Slutbetyg 7/10

Risicum: Betyg 7/10