Snabbfinans

Uppdaterad:
  • Låna 100-20.000kr
  • Flexibel amorteringstid i 1-6 månader
  • Ej öppet på helger
  • Betyg 6/10
Till Snabbfinans

Snabbfinans erbjuder (som namnet antyder) snabba finanser. Nya kunder kan låna 1000kr upp till 13.000kr. Men det ska direkt sägas att kostnaden för de större beloppen är mycket högre än hos konkurrenterna. Detta gäller även små belopp med lång amorteringstid. Utöver det är de sämre än konkurrenterna på många andra punkter.

Summa och amorteringstid

Lägsta summan som kan lånas hos Snabbfinans är 1000kr. Som ny kund man maximalt låna 13.000kr. Återkommande kunder kan som mest låna 20.000kr. Detta då förutsatt att de får högsta kreditlimit från företaget. SMS-lån bör inte vara på mer än summor kring 10.000 då det i annat fall finns bättre alternativ.

Snabbfinans är mycket flexibel gällande hur lång tid lånesumman ska betalas tillbaka på. Ett lån på 1000kr kan exempelvis betalas tillbaka på 1-6 månader. Självklart blir kostnaden för lånet högre om amorteringstiden är längre men det skapar i alla fall flexibla lösningar för låntagaren.

Det är alltid möjligt att välja amorteringstid på upp till 6 månader. Däremot kan man inte välja kortare amorteringstid för större belopp. Något som känns logiskt. Exempelvis måste ett lån på 13.000 vara upplagt på 180 dagar medan ett lån på 9000kr eller lägre går att lägga upp på 30-120 dagar.

4/5

snabbfinans tryggt smslån

snabbfinans lägre kostnaderRänta

Redan på första sidan hos Snabbfinans.se finns en tydlig tabell gällande lånekostnad för de olika lånen samt vilken effektiv ränta dessa har. Ju kortare lån och ju mindre summa desto högre effektiv ränta. Men precis som de visar på hemsidan blir det missvisande att titta på den effektiva ränta. Då är det enklare och tydligare att fokusera på den kostnad som blir vid lånet.

På vissa lån blir därmed kostnaden mycket hög. Detta gäller då främst lån på längre amorteringstid oavsett summa.

Ex:

Lån på 2000kr och amorteringstid 1 månad:

Kostnaden blir 395kr vilket kan jämföras med de bästa priserna på marknaden på ca 100kr. Skillnaden är drygt 300kr. Procentuell stor skillnad men det är inte så stor skillnad i kronor och ören.

Lån på 2000kr och amorteringstid 3 månader:

Kostnaden blir 1145kr. Därmed betalas drygt halva beloppet på lånet som ränta. Samma lån på Onea hade kostat ca 650kr. Fortfarande ungefär halva priset och nu blir skillnaden stor.

De som behöver ta snabblån har oftast ingen buffert och behöver därmed hålla nere kostnaderna. Det betyder att (om de nödvändigtvis vill ta lån på Snabbfinans) enbart ska hålla sig till lån på någon tusenlapp och betala dessa på 1-2 månader. I annat fall blir skillnaden mycket stor i kostnad mot de billigare snabblånen.

Samtidigt skriver de exempelvis ”Lägre kostnader” i samband med att lånet ska tas. Vilka kostnader är det som är lägre? Lägre än vad?

Ett annat exempel visar detta ännu mer.

Ett lån tas på 5000kr med en amorteringstid på sex månader. Den totala kostnaden blir då 2720kr. Om samma lån skulle tecknats på Onea skulle kostnaden blivit 1600kr. Den som istället tar lånet på Good Cash får betala ca 1500kr. Men i det sista fallet är då även amorteringstiden 12 månader. Det går alltså att få både lägre räntekostnad och längre amorteringstid. Två fördelar som gör det enklare att betala lånet – dessutom billigare.

Tydligheten kring kostnaderna håller ändå uppe betyget

5/10

 

Ta lån på Snabbfinans

snabbfinans reklamBörja alltid med att välja summa som ska lånas samt önskad tid för amortering. Detta för att direkt se hur stort lånet blir. Detta presenteras nämligen direkt när dessa uppgifter ges. I jämförelse mot andra snabblåneföretag har däremot Snabbfinans mindre information vilket är lite dåligt. Det som presenteras med tydlighet är lånets totala kostnad, hur mycket som ska betalas tillbaka och förfallodatum på de olika fakturor som skickas ut. I detta sammanhang borde även ränta och effektiv ränta presenteras.

Andra steget är att fylla i personnummer och mobiltelefonnummer och att klicka på ”Ansök Nu”. I nästa steg får mer personuppgifter lämnas, bankuppgifter och identifiering.

Identifiering sker via Instantor eller att låntagaren har ett personkonto på banken Nordea. Det är även möjligt att identifiera sig via en verifikationskod som skickas ut till folkbokföringsadressen.

Svar ges sen inom någon timme. Hur lång tid det tar innan pengarna sätts in på låntagarens konto framgår inte tydligt på hemsidan.

3/5

Besök Snabbfinans

Krav

Grundläggande krav som Snabbfinans ställer på sina låntagare är att:

  • De ska vara minst 20 år
  • De ska varit folkbokförda i landet i minst tre år
  • De får inte ha några betalningsanmärkningar
  • De måste ha en taxerad inkomst på minst 150.000kr
  • De får inte ha några andra lån hos Snabbfinans

Vid varje lån genomförs även en kreditupplysning. Uppgifterna på denna kreditupplysning samt de uppgifter som låntagaren uppger är det som tillsammans avgör om lånet kommer beviljas eller inte.

5/5

Övrigt

Lånekalkylator

På en av sidorna på presenterar Snabbfinans en lånekalkylator. Med den kan man räkna ut totalkostnad för lånet, ränta och effektiv ränta. Men den räcker inte ända fram. Antalet kreditdagar går enbart att sätta på 30 dagar trots att de har lån på upp till 90 dagar. Utöver det behöver man själv fylla i lånekostnad och övriga kostnader. Om de ska illustrera sina lån borde väl det även spegla sig i amorteringstid m.m.

Öppettider:

Snabbfinans skriver att de ”erbjuder långa öppettider”. Självklart beror det alltid på vad man jämför mot men deras öppettider är Medel. De har öppet måndag till fredag 8-18 och stängt helger. Det finns företag med betydligt bättre öppettider. Inte minst på helgerna.

Det betyder inte att företaget har dåliga öppettider. Men att de överdriver sina fördelar.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som används är Bisnode

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Nej

2/5

Slutbetyg 6

Besök Snabbfinans
Sammanfattning

Sammanfattning

Snabbfinans erbjuder flexibla lösningar gällande snabblån. Det är ett stort spann på lånebeloppen som erbjuds och dessa kan alltid betalas tillbaka på upp till 180 dagar. Grundtanken är bra då det skapar valfrihet hos kunden. Men samtidigt skapar detta även stora kostnader. Om man jämför kostnaderna på de lån som läggs upp på flera månader är det betydligt dyrare än hos många konkurrenter. Detsamma gäller lånen på större belopp. Företaget kan enbart rekommenderas för de minsta beloppen på de kortaste återbetalningstiderna.

Snabbfinans får även minus för otydlighet gällande att inte ränta presenteras redan när lånet börjar tecknas och val av summa och amorteringstid sker. Utöver detta att de överdriver sina fördelar med ”långa öppettider” och ”vi sätter kunden i fokus”. Om de sätter kunden i fokus bör de se över tydligheten och kostnadsnivåerna.

Snabbfinans: Betyg 6/10