Strandia Finans

Uppdaterad:
 •  Låna 500-10.000 i 30-90 dagar
 • Tydliga villkor och räntor
 • Räntefritt lån på 500kr för nya låntagare
 • Bra Betyg 8/10

 

Till Strandia Finans

Strandia Finans är ett varumärke som ägs och drivs av SMS Pengar Norden AB. De marknadsför sig med ”Stillsamma SMS-lån”. Det är något udda och det är svårt att säga om de lever upp till detta. Däremot får de i alla fall mycket bra betyg gällande information till låntagarna samt att de erbjuder kostnadsfritt lån på 500kr.

Storlek och amorteringstid

Lånebelopp som kan lånas på Strandia Finans är 500 upp till 10.000. Ett bra spann med tanke på att det handlar om SMS-lån.

Amorteringstiden är fast och knuten till hur stort belopp som personen lånar., 30-90 dagar. Detta kan till viss del ses som negativt då det inte skapar någon valfrihet och flexibilitet. Den som lånar 2750kr måste betala detta på en månad medan om lånet är på 3000kr kan detta återbetalas på 3 månader.

Spelar detta någon roll?

Den som lånar 3000 i exemplet ovan betalar 1317kr per månad per faktura.

Den som lånar 2750kr får betala 2750 på en enda faktura.

Därmed kan det i vissa fall vara en lösning att se på högre belopp. Detta för att komma över gränsen till längre amorteringstid och få en lägre månadskostnad. Självklart blir den totala kostnaden högre över dessa tre månader. Men som låntagare är det viktiga att man klarar av månadsbetalningen på lånet. Man kan alltid betala av det i förväg om så önskas.

4/5

Ränta

Som ny kund är det möjligt att låna 500kr räntefritt. Därmed går det att prova företaget utan att behöva några avgifter för detta. Om detta lån tecknas ska lånet vara återbetalt på en månad.

För återkommande kunder är det nominell ränta på 9-25% som erbjuds. Lån på upp till 2750kr har nominell ränta på 25% medan de övriga har 9-11%.

Strandia Finans är mycket tydliga med hur mycket lånen kommer att kosta. På sidan ”Kostnader” presenteras alla olika lånebelopp utifrån nominell ränta, räntekostnad, effektiv ränta och månadsbelopp. En tydlighet som uppskattas och som sedan även följer med genom hela låneprocessen. Gällande tydlighet får de mycket bra betyg.

Hur står de sig gällande konkurrenskraftiga priser? Här följer en jämförelse mot Onea. Detta eftersom Onea mycket ofta har bland de lägre priserna.

1000kr i en månad – 250kr (Onea-100kr)(Credway 24kr)

2000kr  i en månad – 500kr (Onea 200kr)(Credway 48kr)

5000kr i tre månader – 1450kr (Onea 1030kr)(Credway 360kr)

Här ska tilläggas att Onea har snabblån medan Creday kontokredit. Men oavsett handlar det om att kunna låna denna summa under nämnd period.

Även om Strandia Finans erbjuder större belopp än 5000 rekommenderar vi starkt att inte ta större belopp hos snabblåneföretag.  Då är det bättre att ta ett privatlån via en låneförmedlare ex. Lendo eller ta ett lån på (vid betalningsanmärkning) Cash2You eller Good Cash och betala tillbaka lånet i förväg (går enbart att ha ett års amorteringstid)

Bra med tydlighet, ränta medelhög

7/10

Ta lån på Strandia Finans

Att ansöka om (och ev. bli beviljad lån) tar inte mer än några minuter på Strandia Finans. Detta sker genom fyra steg.

 1. Välj belopp

Med ett belopp på ett intervall på 250kr kan belopp från 500kr och upp till 10.000kr väljas. Lån upp till 2750kr får automatiskt en återbetalningstid på 1 månad medan övriga summor ger en amorteringstid på 3 månader

När belopp väljs visas direkt den totala räntekostnaden, månadsbelopp som ska betalas, totalsumma att betala tillbaka, nominell ränta och effektiv ränta. Detta är mycket bra och något som ger företaget bra betyg gällande tydlighet. Det är viktigt att låntagaren redan i detta skede får se vad lånet kommer att kosta i månaden och kunna jämföra räntor och kostnader mot andra företag. Tråkigt nog är det många företag som inte är lika tydliga som Strandia Finans.

strandia finans låna pengar

 1. Ange Personuppgifter

Här uppges personuppgifter och ekonomiska uppger. Det sista är bland annat inkomst, boendekostnad, andra lån, hur många barn som finns i hushållet och om man är en PEP. Med detta menas Person i Politiskt Utsatt Ställning.

 1. Identifiering

Identifiering sker sedan med Bank-ID eller med bankdosa.

 1. Besked

Besked lämnas mycket kort efter att låneansökan har skickats in.

Om konto finns hos Nordea eller Handelsbanken kommer pengarna att synas mycket kort efter att lånet har beviljats och godkänts. Sker ansökan under företagets öppettider kommer pengarna inom en timme. Är det till andra banker som pengarna ska föras över till tar överföringen upp till en bankdag.

5/5

strandiafinans ansökan om lån

Krav

Strandiafinans har följande krav på sina låntagare

 • Taxerad inkomst under de två senaste åren måste vara 100.000kr
 • Personen måst ha ett mobiltelefonnummer
 • Personen måste kunna gå att nå via email
 • Personen får inte ha skulder hos Kronofogden
 • Minst vara 18 år

5/5

Övrigt

Stillsamt SMS-lån

Det finns företag som marknadsför sina SMS-lån som ”Billigast”, ”Mest flexibla”, ”Enklast” och med andra säljande ord. Strandia Finans väljer en helt annan väg. De skriver ”Stillsamma SMSlån”. Kan de leva upp till den beskrivningen? Beror nog mycket på vad man lägger i ordets betydelse.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

Betyg 3/5

Slutbetyg 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Strandia Finans får mycket bra betyg gällande tydlighet på priser. Detta syns både i en komplett tabell samt när lånet ska tecknas.  Att erbjuda räntefritt lån på 500kr är även det en fördel. Därmed finns möjlighet att låna gratis och testa på företagets tjänst.

Till viss del kan kritik vändas mot företaget gällande amorteringstiden. Låntagaren kan i vissa fall bli tvungen att ta ett något större belopp i lån för att inte behöva betala tillbaka allt på en månad. Men samtidigt är ändå amorteringstiderna väl avvägda mot lånebeloppet.

Kostnadsmässigt är de inte bland de bästa. Men samtidigt är de som sagt mycket tydliga med vad kostnaden kommer att bli.

Överlag får företaget ett gott betyg även om de skulle kunna förbättra sig på vissa punkter.

Slutbetyg 8/10

Strandia Finans: Betyg 8/10