Vivus

Uppdaterad:
  •  Första lånet helt gratis upp till 6000kr
  •  Låna 50kr – 16000kr
  •  Återbetala på 1-30 dagar
  • Betyg 8/10
Till Vivus

Snabblånsföretaget Vivus drivs av 4Finance AB som även erbjuder liknande lån i en rad länder så som Ryssland, Kanada, Tjeckien, Bulgarien, Lettland och Litauen. Det är ett stort och etablerat företag som väldigt många väljer att ta smålån hos. En stor bidragande orsak till dess popularitet är att de erbjuder helt ränte- och avgiftsfria lån för de som för första gången tar lån hos dem. Detta upp till 6000kr. Kanske är de så säkra på att kunden kommer komma tillbaka att de kan erbjuder detta som ett sätt att få fler att få upp ögonen för deras verksamhet.

Att erbjuda gratis lån ger företaget ett stort plus och även om de inte får fullt betyg på alla punkter väger detta tungt till företagets fördel.

Vivus har som slogan – Pengar för den moderna människan. En slogan som passar mycket bra. Dagens moderna människa vill prova på innan man tar beslut. Att testa ett snabblån utan att behöva betala för det är att spegla den moderna människans behov.

Vivus loga

Storlek och amorteringstid

 

Vivus är ett microlånföretag vilket betyder att de lånar ut mycket små summor. Detta har de verkligen tagit på allvar vilket gör att man kan låna ända ner till 50kr. Troligtvis är detta den lägsta summan som går att låna bland företag inom microlånsbranschen i Sverige. Självklart kan man ifrågasätta om det är värt att ta ett lån på enbart 50kr men valbarheten som företaget erbjuder ger dem ett stort plus.

Som mest kan man låna 16000kr vilket är mer än vad man bör teckna snabblån på. Så fort summan blir närmare 10.000 bör man se om det finns privatlån som erbjuder denna summa. Detta eftersom privatlån ger en betydligt lägre ränta än dessa microlån.

Hur mycket man kan låna första gången beror även på hur gammal personen är. De som är 18-21 år kan låna upp till 4000kr medan de äldre kan låna hela summan d.v.s. 6000kr.

Efter att man lånat hos Vivus en gång och skött återbetalningarna höjs kreditgränsen. De som är 18-21 får då låna 6000kr, 22-23 år får låna 7500kr och över 23 år får låna 9000. Även efter detta lån höjs kreditgränsen. Detta för sista gången. Nu kan 18-21 låna 8000kr, 22-23 år låna 9000kr och de över 23 år 16000kr.

För att kunna låna största beloppet hos Vivus måste man alltså vara minst 24 år och ha lånat två gånger hos dem tidigare.

Även när det kommer till återbetalning har Vivus tagit ordet ”Microlån” på allvar. Här är det inte några långa återbetalningstider att välja på utan låntagaren får välja mellan 1-30 dagar. Små summor med snabb återbetalning alltså.

Att erbjuda återbetalning ner till en dag och att de erbjuder lån ner till 50kr gör att de sticker ut något bland övriga microlånsföretag. Däremot borde de kunnat erbjuda längre återbetalningstid med tanke på att det finns de som lånar fulla beloppet dvs 16.000kr.

Det är även möjligt att förlänga lånet vilket kan vara ett alternativ i det fall man inte klarar av att betala det. Detta sker däremot mot en avgift vilken grundar sig på den lånade beloppet.

3/5

Besök Vivus

 

Ränta

Den riktigt stora fördelen med Vivus är att de erbjuder räntefritt lån för alla som för första gången tar lån hos dem. Detta på en summa på upp till 6000kr. Det finns några till aktörer på marknaden som erbjuder gratis lån för förstagångskunder men troligtvis är Vivus det företag som erbjuder högst summa på detta lån.

Vilken ränta man får på kommande lån beror på storleken på lånet samt vilken amorteringstid som väljs. Vivus visar detta exemplariskt snyggt när man väljer hur mycket som ska lånas samt hur lång amorteringstid som väljs. Här presenteras ränta, återbetalningsbelopp och årsränta. Tydligt och snyggt!

De får ett stort plus för att de lånar ut pengar gratis för alla som använder deras tjänst för första gången. Dessutom får de bra betyg för tydligheten gällande kostnaden för kommande lån.

Räntan på lånet för de som lånat förr och inte kan låna gratis längre är även konkurrenskraftig. Åtminstone på de små lånen.

Ett lån på 1000kr kostar 131kr vid återbetalning på en månad vilket är klart godkänt.  Fördelen är här att man även kan välja kortare amorteringstid och därmed få ner kostnaden.

Dyraste lånet är ett lån på 16.000kr som ska betalas tillbaka på 30 dagar. I detta fall får man betala 1920kr. I dessa fall finns det betydligt bättre alternativ.

Jämför exempelvis med Credway där kostnaden skulle bli ca 400kr

Genom att ha räntefritt lån och en högsta kostnad för ett lån på 1920kr ges ett relativt högt betyg på räntan.

7/10

vivus gratis lån

Ta lån på Vivus

vivus ta lån 2När en låneansökan ska skickas till Vivus börjar man först med att välja lånebelopp. Detta med ett intervall på 50kr vilket är bra eftersom man då inte behöver låna mer än vad behovet är på.

Andra steget är att välja hur många dagar man vill betala tillbaka sitt lån på. Det man i detta fall även kan komma ihåg är att de är fullt möjligt att betala tillbaka lånet innan om möjligheten ges. Ett lån som tecknas på 30 dagar kan alltså betalas tillbaka redan inom 15 dagar.

En stor fördel är att Vivus är så tydliga med när lånet ska vara återbetalt, hur mycket räntekostnaden blir och den totala summa som ska betalas tillbaka. Detta gör det lätt att beräkna att man tar ett lån som man verkligen har råd att betala tillbaka.

Tredje steget är att fylla i personuppgifter. Nu skapar man även ett lösenord som sedan används för att logga in på Vivus. När ett lån har tecknats kan man på ett enkelt sätt få överblick på detta genom att logga in på sidan.

Det sista steget är att identifiera sig för att ansökan ska kunna skickas iväg. Detta sker genom att man antingen identifierar sig via E-legitimation eller att man ber företaget ringa upp.

Det tar sedan enbart några minuter innan låneansökan är behandlad. Blir lånet beviljat förs pengarna över till låntagares konto inom 15 minuter förutsatt att låntagaren har konto hos Nordea eller Handelsbanken. I annat fall kan överföringen ta upp till en bankdag.

5/5

Ta inte lån på Vivus om…

Vivus är ett företag som tydligt propagerar för en sund ”lånekultur”. På deras hemsida lyfter de upp fördelar med att låna pengar hos dem. Men de poängterar även när man inte bör låna pengar. Detta är exempelvis för att lösa andra lån, om pengarna ska användas till överkonsumtion eller för att lösa ”långsiktiga finansiella problem”. De ger även konkreta tips för de som har ekonomiska problem och inte klarar av att betala sina skulder.

Krav

För att kunna ta ett lån på Vivus måste man:

  • Vara minst 18 år
  • Vara svensk medborgare
  • Klara av kreditprövning från Vivus
  • Ha ett svenskt kontonummer
  • Ha en giltig e-postadress
  • Ha ett mobilnummer som företaget kan nå låntagaren på

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Ja 10-18.

Lån för person under 20 år? Ja

Besök Vivus

Slutbetyg 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Vivus får ofta mycket bra betyg i recensioner. Det är inte svårt att förstå varför då de erbjuder helt räntefritt och avgiftfritt lån för nya låntagare. Detta ger dem även deras största plus i denna recension. Dessutom fortsätter de samla pluspoäng när de tydligt visar vad kommande lån kommer att kosta.

Vivus får även ett plus på grund av att de lyfter fram när man INTE ska låna hos dem.

Företaget rekommenderas till dem som inte har tagit ett lån hos företaget förut. När det sedan kommer till kommande lån kan det i vissa fall vara smart att jämföra deras räntor mot andra företag. En jämförelse som man alltid ska göra för att hålla nere lånekostnaden.

Betyg: 8/10

Vivus: Betyg 8/10