Skydda sig mot ID-stölder

Varje år genomförs det ca 60.000 ID-kapningar i Sverige. Det betyder att ca 165 personer dagligen är drabbade. Många gånger handlar det om att bedragaren har tecknat lån i personens namn eller köpt produkter där fakturan går till den drabbade men produkterna levereras till bedragaren.

Minska risken

  • Ge inte ut personnummer överallt.

Detta är ett tips som ofta förekommer gällande att undvika ID-stölder. Däremot ska det tilläggas att personnummer är extremt enkla att komma över i offentliga system m.m. Självklart ska man vara försiktig med att lämna ut personnumret men med tanke på hur lätt det är att komma över det på andra sätt bör man inte lägga allt för stor vikt på denna punkt.

  • Ge inte ut personliga uppgifter via mail

Seriösa företag frågar aldrig efter personliga inloggningskoder, bankkoder eller liknande via mail eller sms. De skickar inte heller ut mail med länkar som man ska följa för att uppge sitt konto- eller kreditkortsnummer. Ska kontakt ske med banken så gör detta via telefon och då ska man först logga in via telefonbanken för att vara säker på att man inte uppger information till fel person.

  • Läs alltid posten

Vid en ID-stöld kommer vanligtvis fakturor, beställningsbekräftelser eller låneansökningar via post. Öppna alltid all post och se om det är något som inte har beställts så att detta kan avbokas i tid.

  • Lås brevlådan

När en låneansökan genomförs på nätet skickas oftast ett låneavtal hem till personen. Ibland har ligor ansökt om lån i andra personers namn, vittjat brevlådorna och därmed kunnat skriva på och skickat tillbaka låneansökan. Pengarna har sedan betalats ut – men till ett konto som personen har tillgång till. Genom att hålla brevlådan låst minskar denna risk.

  • Göm ID-handlingar

Pass, ID-kort och körkort bör aldrig finnas lätt tillgängliga. Det gäller även registreringsbeviset på bilen som för en bedragare kan användas för att ta över bilägandet.

  • Använd bevakningstjänst

Både Bisnode och UC erbjuder tjänsten som innebär att man får ett meddelande om exempelvis en kreditupplysning eller adressändring sker. Däremot gäller detta enbart för just dessa företag. En mer heltäckande tjänst är Tink (läs mer längre ner) som får information från ett flertal kreditupplysningsföretag.

mysafety teckna försäkring

  • Visa inte att du är bortrest

Låt grannarna vattna blommor, ta in posten och vara i huset för att inte bedragare ska passa på när du som minst har kontroll på ekonomin.

Tecken på att du är drabbad

Några klassiska tecken som visar att man kan vara drabbad av ID-stöld är:

  • Beställda kort/låneansökningar/Pinkoder m.m blir inte levererade. I dessa fall kan brevlådan blivit vittjad.
  • Abonnemang öppnas och registreras på ditt namn. För att kunna teckna abonnemang ska ID visas. Har någon lyckats teckna ett abonnemang i någon annans namn kan mycket väl en kapning varit genomförd.
  • Fakturor kommer från företag som man inte har handlat från. Här bör man även höra med företaget när och varifrån beställningen kommer. Man kan även i vissa fall be dem att lägga spärr så att handel inte kan genomföras på det personnumret.
  • Det kommer kreditupplysningar. Varje kreditupplysning sker av en orsak. Det ska då även framgå på upplysningen. Det kan exempelvis vara att man vill köpa något på faktura. Känner man inte igen företaget som begärt upplysningen bör man kontakta kreditupplysningsföretaget och fråga varifrån upplysningen kommer. Anser man att det är felaktigt går det även att spärra sitt personnummer hos dessa företag.
  • Det sker uttag från bankkontot som inte känns igen.
  • Bankerna säger nej till lån när man själv försöker teckna lån. Orsaken kan då vara att det finns ett flertal kreditupplysningar på personen eller att lån redan tecknats av bedragaren.

Vid misstanke

Om man har misstanke om att man utsatts för ID-stöld eller har tappat bort ID-kort eller andra ID-handlingar kan man göra följande för att minimera skadan.

  • Spärra ID-handlingen hos utgivaren.
  • Gör en polisanmälan.
  • Spärra personnumret hos kreditupplysningsföretag. (Enklaste är att teckna någon slags ID-stöldskydd. Läs mer nedan)

Hjälpmedel på vägen

Tink – Appen Tink används i grunden för att ha koll på utgifter och inkomster. Däremot finns det även en tjänst som gör at man kan upptäcka ID-stöld i ett tidigt stadium. Det sker genom att appen samlar in information från en mängd banker, kortutgivare, företag som erbjuder kreditupplysningar samt olika myndigheter. Genom detta kan man få en varning om personnumret används på felaktigt sätt, om kreditupplysning tas m.m. Utöver det kan alla medlemmar lämna in information som sedan används för att sprida kunskap till andra medlemmar.

Appen är ett mycket bra verktyg för att upptäcka ID-kapningar. Sedan får andra tjänster användas för att stoppa det och minimera problematiken som kan uppstå vid ett sådant tillfälle.

ID-stöldskydd – Det finns flera företag som specialiserat sig på att erbjuda så kallat ID-skydd. De erbjuder sig att spärra ID-kort, personnummer och begränsa skadan om man inser att man blivit utsatt för ID-stöld. Kostnaden brukar vara några hundralappar per år så kostnadsmässigt är det en relativt billig försäkring. Det man däremot ska komma ihåg är att det man betalar för är en tjänst som man i princip kan genomföra på egen hand. Men det tar både tid och ork så att betala en låg summa per år är ett smidigt sätt att slippa detta.

mysafety pass

Det företag som erbjuder ID-skydd gör är bland annat:

  • Polisanmälan
  • Bestrida fakturor
  • Spärra kort, personnummer och personliga handlingar
  • Få bort anmärkningar som eventuellt finns hos kreditupplysningsföretagen.

Hemförsäkring med ID-skydd – En del försäkringsbolag har ID-skydd inbakat i hemförsäkringen. Detta blir allt mer vanligt då risken för ID-skydd ökat och allt fler letar efter försäkringslösningar som kan underlätta väsentligt om oturen och bedragaren är framme. Innan man tecknar ett ID-skydd hos extern aktör bör man därför alltid först kontrollera med sin hemförsäkring om det finns