Banken som erbjuder 0% i bolåneränta

Sverigekont_räntefritt bildMed historiskt låg reporänta ligger även bolåneräntan på en extremt låg nivå. I Sverige finns det banker som erbjuder ränta ända ner till en bit under 1,5%. Men det finns en bank som gått ännu längre. En bank som ger helt gratis lån, d.v.s. med en ränta på 0%.

Lilla Mjöbäcks Sparbank är kanske inte en av de banker som de flesta känner till. Det är till och med Sveriges femte minsta sparbank. Men banken har fått stor medial uppmärksamhet under juni på grund av den räntenivå de erbjuder sina kunder. Här går det nämligen att få en bolåneränta på 0%. Däremot är det inte alla som kan bli kunder hos dem då man har som krav att bolånet måste gå till en bostad ”i området”.

Rent ekonomiskt är det inte någon fördel för banken då lånen i realitet betyder att banken lånar ut pengar gratis och därmed inte ens får betalt för det jobb de genomför. Men enligt bankens vd Tomas Andrén finns andra orsaker bakom erbjudandet.

Till Expressen säger han att detta är en väg att gå för att främja inflyttning till orten. De nya amorteringskraven kan göra att färre flyttar och då vill banken ge andra fördelar.

Lockar den låga räntan? Inte riktigt. Andrén säger att det knappast har varit någon anstormning men att intresset har varit stort från ex. media och andra som varit nyfikna på det udda tilltaget. Dessutom jublar fastighetsmäklarna.

Hur mycket spar kunden?

Trivselbygden, som är bankens upptagningsområde, har relativt låga priser på villor. Snittpriset ligger på 650.000kr. Snitträntan är för tillfället hos många banker ca 1,5%.

Den som tecknar ett lån på 550.000 (knappt 85% belåningsgrad) får en lånekostnad per år på 8250kr. Detta är alltså vad som sparas om lånet tecknas på banken med nollränta.

Om Lilla Mjöbäcks Sparbank

År 1904 grundades den bank som idag är Lilla Mjöbäcks Sparbank. Då kallades bygden för ”den torvtigaste av de sju torvliga häradens bygd”. Sedan dess har utvecklingen minst sagt gått framåt och orten har fått ett enklare namn att uttala.

Banken är en fristående sparbank med stort fokus på lokala området och vänder sig både till privatpersoner och företag. Den drivs likt en stiftelse och har därmed inte några ägare som kräver aktieutdelningar eller höga vinster. Självklart finns krav på vinst men i detta fall går pengarna till olika fonder i Sparbanken för att bygga upp ekonomisk trygghet. Styrelsen utses av huvudmännen som kommunen och är med och väljer (hälften). Den andra delen av huvudmännen väljs av de som kunder hos sparbanken.

Lilla Mjöbäcks Sparbank har valt att tydligt verka inom ett begränsat område. Tanken är att det ska vara ett självklart val för bygdens invånare och att banken ska stödja utvecklingen av bygden. Därmed går satsningen på 0% på bolån hand i hand med bankens syfte och mål.