Bensinkorten ger inte alltid lägst bensinpris

Tankar du nästan enbart på Preem och tror att du får bästa pris genom att använda Preems kreditkort vid betalning? Eller tankar du hellre på Circle K och ser fördelen med den rabatt som kreditkortet ger? Tänk en gång till…

Att använda bensinkedjornas kreditkort, när man tankar, kan ge rabatterat pris på drivmedlet. I vissa fall är det även det bästa alternativet – men det finns en rad undantag. Undantag då det är bättre att välja andra kreditkort. Detta om man enbart tittar på den rabatt som man får genom att tanka med just det specifika kreditkortet.

Circle K

circle k kreditkort storrutaHos Circle K kan man ansluta valfritt betalkort eller kreditkort till deras ”Extra Club”. Det gör att man får rabatter automatiskt när man handlar med kortet. Detta alltså oavsett om det är betalkort från Swedbank eller kreditkort från Re:member. Den rabatt som ges är 15öre rabatt per liter. (Kan avrundas till 1% i rabatt)

Om man har Re:member More (eller annat kort med 1% i återbäring) och kopplar detta till ”Extra Club” får man alltså både 15öre i rabatt genom rabattsystemet samt sedan 1% genom kreditkortets bonusprogram. I detta fall skulle alltså återbäringen vara 2% på bemannade stationer. Den som valde att betala med kreditkortet från Circle K hade bara fått 1% i bonus.

Kreditkortet från Circle K har även bonus på alla inköp som sker utanför denna butikskedja. Bonusen är 0,3% förutsatt att man inte tankar mer än 1000liter per år då bonusen höjs till 1%.  Jämför detta med att få 1% på alla inköp från början och 2% på allt på bemannade stationer (se ovan).

Sämst bonus på automatstationer

kreditkortsbonusGenerellt ger bensinkort sämre bonus när inköp sker på automatstationer. Detta eftersom bensinen redan är något rabatterad mot bemannade stationer. OK/Q8 ger 5öre rabatt, Circle K 0,3%, Preem 10öre och Shell 1%.  Av dessa kort är det alltså enbart Shell som kommer upp till en rabatt på 1%. Den nivå som alltså går att få med ett flertal andra kreditkort.

En person som vill tanka så billigt som möjligt ska alltså välja att tanka på automatstationer men välja bort bensinkedjornas kreditkort – vilket kan låta paradoxalt.

Samma problem inom matkreditkort

Att resekreditkort inte alltid är bäst för resan, att bensinkort inte alltid är bäst för bensininköp och att matkreditkort inte alltid är bäst för matinköp är tydligt. Men det är få som tänker på det.

Kreditkort_matInom matkreditkort är utbudet idag mycket litet. Om man bortser från ex Ullaredkortet så finns bara Coop och ICA. De som handlar mycket hos ICA kan göra samma ”dubbelbonusfunktion” som de som tankar hos Circle K – även om det är lite omständligare.

Det går inte att koppla något annat kreditkort än ICA´s till deras bonussystem. Däremot kan man få bonus genom att bara uppge sitt personnummer (eller dra klubbkort) när man handlar. Den som handlar med kreditkort från ICA får en bonus motsvarande 1% av inköpsvärdet. Den som istället handlar med Re:member More får 1% i bonus på det kreditkortet och sedan 1% till sitt ICA-klubbkort när man drar detta. Därmed kan man få 2% i bonus hos ICA om man väljer att INTE använda deras kreditkort.

Hos Coop finns däremot inte detta då de ger extra hög bonus för de som använder deras kreditkort istället för deras ordinarie bonuskort.