Ett år med Coop Med Mera Mer – En utvärdering

Från november 2015 till november 2016 hade en av våra skribenter kreditkortet Coop Med Mera Mer. Här kommer utvärderingen av kortet som är helt utifrån testpersonens egna åsikter och ekonomiska förhållanden.

Varför valde vi Coop Med Mera Mer?
coop med mera mer storruta
Innan vi valde just detta kreditkort jämförde vi ett flertal kreditkort som kunde passa in på våra behov. Efter att ha recenserat ett flertal kreditkort var det en självklarhet att välja ett kort med bonus. Årsavgift var inte speciellt noga då flera uträkningar visade att bonusen snabbt skulle väga upp årsavgiften.

Då vi inte reser speciellt ofta valde vi bort resekreditkort så som Marginalen Traveller och Bank Norwegian. Vi ville att bonusen istället skulle gynna oss i vardagen.

I detta tillfället var det gratis att använda Coop Med Mera Mer på betaltjänsten Betalo. Detta samtidigt som man fick bonuspoäng på alla betalningar som genomfördes via denna tjänst där man betalar fakturor med kortet. Det skulle alltså gå att få poäng för betalningar på ex. 25.000kr per månad (alla fasta och rörliga kostnader för hushållet) i och med att samtliga inköp med kortet samt fakturabetalningar gav poäng.

Detta tillsammans med att kortet var utan uttagsavgift fick avgöra kortval. Men sedan dess har kortet fått en rad försämringar.

Dyrare med Betalo

Den 1:a januari 2016 infördes en avgift på 1% på betalningar som sker via Betalo. Därmed skulle den bonus man fick via denna betaltjänst vara uppäten av avgifter och vi slutade att betala fakturor via denna väg. Därmed ”förlorade” vi ca 10.000 poäng per månad.

Högre årsavgift

I oktober 2016 höjdes årsavgiften. Den var tidigare på 249kr och höjdes med 99kr till 348kr. En höjning som inte direkt påverkar val av kreditkort kommande år men som tillsammans med de övriga försämringarna påverkar helhetsintrycket.

Sämre bonus

År 2016 sänkte en rad olika kreditkort sina bonusnivåer. En del kortutgivare var tydligare med att detta berodde på det EU-direktiv som infördes 2015 kring hur stora avgifter som kortföretagen fick ta ut från butikerna som tar emot kortbetalningar. Andra nämnde inte orsaken utan sänkte enbart bonusen.

Även Coop sänkte bonusen. Tidigare fick man 2poäng per krona som man handlade för hos Coop och 1 poäng på inköp i övriga butiker. Detta kan översättas till en återbäring på 2% respektive 1%.

Men under året sänktes bonusen på ”övriga inköp” till 0,5poäng. Hos samarbetspartners gavs fortfarande 1-2 poäng per krona.

Om vi en månad handlade för 15.000kr med kortet varav 2000kr på Coop så gav det tidigare 15.000+4000 = 19.000 poäng. Efter förändringen gav det 7.500+4000=11.500 poäng. En minskning med 7.500 poäng per månad.

Nådde inte högre bonusnivå

De som når 21.000 grundpoäng på 6 månader får dubbel bonus. Därmed förvandlas dessa till 42.000 poäng. Vi nådde inte den nivån och fick inte den dubblerade bonusen….

Utnyttja bonuspoängen

kreditkortsbonusNär vi valde detta kreditkort tittade vi på vad man kunde få för poängen. Det var allt från matvaror hos Coop till hotellnätter och presentkort. ”Något ska man väll hitta som passar” tänkte vi. Ett år senare hade vi inte köpt något för poängen men passade då på att få 2 gratis hotellnätter hos Nordic Choice.

Men smidigt att få detta hotellnätter var det inte. Först var vi tvungna att bli medlemmar hos Nordic Choice. Därefter växla in 40.000 poäng för att få 5000 Nordic Choicepoäng. Detta fick genomföras fem gånger eftersom vi hade 200.000 poäng.

Nu satt det 20.000 poäng på Nordic Choicekontot. Att boka hotellrummet online var svårt då enbart vissa rum kunde bokas med dessa poäng. Så vi fick ringa in och boka detta.

Vistelsen hos Nordic Choice var mycket bra. Men när vi räknade på hur många procents återbäring Coop Med Mera kortet gett så visade det sig vara relativt lite. Det hade varit bättre om hade haft ex Re:member More och fått 1% i återbäring på alla inköp samt sedan köpt nätterna på hotellet för pengar.

Att få hotellnätter för poäng som tjänas in med kreditkortet upplevdes positivt. Men det gäller då att jämföra kreditkort utifrån det i så fall. Skulle vi exempelvis haft kreditkortet från Nordic Choice hade vi haft betydligt högre utväxling av bonusen till hotellnätter.

Slutsats:

Vi tecknade Coops kreditkort tack vare den generösa bonusen. En bonus som under denna tid försämrats på flera punkter. Detta i likhet med bonus hos ett flertal andra kreditkort.

Slutsatsen är att de som handlar ofta på Coop och därigenom når deras ”Dubbel-bonus-nivå” bör tjäna på att ha detta kort. Detta inte minst om man växlar in poängen till rabattcheckar som ex ”Få 5% på ditt nästa inköp” och utnyttjar detta kraftigt. Det ger då stora rabatter hos Coop.

Kortet har fortfarande inte uttagsavgift vilket är positivt. Detta inte minst på utlandssemestern. Eftersom vi inte skjuter upp betalningen någon gång har vi inte tittat på räntenivå eller aviavgifter vid detta. Det är helt enkelt bonus och försäkringar som varit avgörande i val av kort.

Kreditkortet visar tydligt att kreditkort överlag ger bäst bonus hos det företag som ger ut kortet. Vill du ha bonus som kan lösas in på Coop kan detta kort vara bäst. Vill du ha hög bonus som löses in på OK/Q8 kan deras kort vara bäst.

Vi handlar lite överallt men vill ha ett kort som skapar en hög konvertering i bonus. Vilket det blir återstår att se. Men rent bonusmässigt imponerade inte Coop.