Konsumentverket stämmer JAK för ”räntefria lån”

jak storrutaKan ett lån marknadsföras som ”räntefritt” men ändå ha kostnader utöver uppläggningsavgift och aviavgifter? Nej, anser Konsumentverket som nu stämmer JAK för vilseledande marknadsföring.

JAK är en ”ideologisk bank” som valt att inte ta ut någon ränta på de belopp som medlemmarna i banken lånar. Det kan låta ekonomiskt fördelaktigt men att det är ”räntefritt” betyder absolut inte att det varken är billigt eller gratis. I vår recension av JAK genomför vi en beräkning som visar att ett privatlån hos ICA (ränta 5,5%) på 100.000kr och som ska amorteras i 10 år är ca 15.000kr billigare än ett lån hos JAK på samma summa och samma amorteringstid.

Eftersom det inte är någon ränta i klassisk betydelse så menar JAK att lånet är räntefritt. De kallar istället detta för ”Lånekostnad”. Konsumentverket anser däremot att det handlar om ränta och det är detta som ligger till grund för den stämning som KO lämnade in i april 2017.

jak räntefri bank

Vilseledande?

De lånekostnader som uppkommer i samband med lånen anser JAK täcka ”kreditrisk och administration”. Men ser man på de lagar som reglerar låneverksamhet i Sverige så får inte dessa kostnader förekomma i samband med ett lån. Enligt KO är detta även enbart en omskrivning av ”ränta”. Genom att kalla det för avgifter blir JAK den räntefria ideologiska bank som de strävar efter. Men tydligheten mot konsumenten blir enligt KO för dålig.

Enligt Carolina Andersson (KO) är marknadsföringen av räntefria lån hos JAK mycket vilseledande. I ett pressmeddelande säger hon att:

”Det är vilseledande att kalla något för vad det inte är. Konsumenter jämför räntor på olika sajter och står det där att banken är räntefri, trots lånekostnader, vilseleds konsumenten”.

I den stämningsansökan som KO lämnat in vill de att banken ska förbjudas att använda ord så som räntefri. De menar även att de ska använda ordet räntekostnad istället för lånekostnad.

Finns även hos andra kreditgivare

Som JAK visar behöver alltså inte lån vara gratis bara för att det är räntefritt. Detta i likhet med att avbetalningar inte behöver vara gratis trots att de kallas för räntefria. Det kan helt enkelt uppkomma en rad olika kostnader som gör lånen och avbetalningarna blir relativt dyra.

I den jämförelse av räntefria lån vi genomfört finns det tydliga exempel på detta. Kredit365 är ett av de kreditföretag som erbjuder 0% i nominell ränta. Detta om lånet är på maximalt 1000kr. Däremot uppkommer det uppläggningsavgift på 350kr och en fakturaavgift på 45kr. Den som lånar 1000kr får därmed betala totalt 395kr efter en månad. Det gör dem till en av de dyrare aktörerna på marknaden – trots 0% i ränta.

Det finns däremot en tydlig skillnad mot JAK och Kredit365. JAK har valt att tydligt använda ”Räntefritt” i sin marknadsföring. Det är även ett ord som förekommer på hemsidan och när de beskriver sin verksamhet. Hos Kredit365 finns inte samma marknadsföring. Att ta ut 0% i ränta är varken olagligt eller oetiskt.

Dessutom är de kostnader som uppkommer hos Kredit365 tydligt kopplade mot klassiska kostnader vid lån. Detta med uppläggningsavgift och fakturaavgift. Hos JAK är kostnaderna istället kopplade till exempelvis administrativa kostnader. Kostnader som inte får läggas på låntagaren.

Ett lån kan alltså vara räntefritt men ändå kosta pengar. Men dessa kostnader får enbart vara klassiska lånekostnader vilket KO anser att det inte är hos JAK.