Jämföra pris på kreditkort

Det många jämförelser enbart tar upp när de ska visa på hur mycket det kostar att ha kreditkort från olika kortutgivare är årsavgiften. Men det är absolut inte den enda kostnad man bör titta på. Här samlas alla de kostnader som kan uppstå med ett kreditkort.

shell mastercard bildÅrsavgift: Det finns en flertal kreditkort som inte kostar något alls per år, ex kreditkort från Shell och Preem.. Nästa steg är att kostnaden är 200-300kronor. Så länge man väljer något kort från någon av dessa två alternativ bör priset inte vara avgörande. De som är gratis kan ha andra kostnader som det som kostar 200-300 inte har. Utöver det bör man även komma ihåg att den bonus som ett kort ger ofta överstiger kostnaden man betalar för det. Att se på årskostnaden är bra – men man bör främst se vad man får för pengarna.

Utöver dessa ”billiga” kreditkort finns det de som är betydligt dyrare. Bland de dyraste är American Express Platinum där ägaren får betala 6000kr per år. Men då bjuds det även på betydligt fler förmåner än med andra kort.

Extrakort: Ett smidigt sätt att ha kontroll på hela ekonomin är att man har två kreditkort kopplade till samma kreditkonto. På så vis spelar det ingen roll vilken i familjen som handlar – allt presenteras ändå tydligt på samma faktura. Kostnaden varierar alltså gällande vad detta extrakort kostar och även hur många extrakort man maximalt kan få.

Aviavgift: Varje månad skickas en avi (faktura) ut på den summan som personen är skyldig från föregående månad. Man kan i detta skede välja att betala hela summan eller enbart en del av den. Kostnaden för aviavgiften är olika. Vanligtvis är det gratis men det förekommer även andra prisnivåer.

Kreditränta  – Många kort har 30-60 dagar räntefri betalning. Vill man skjuta upp betalningen ytterligare tillkommer det en räntekostnad från första dagen. Räntan brukar ligga på mellan 10-20%. För den som vet med sig att man kommer utnyttja detta sätt att skjuta upp betalningar är kreditränta något man bör jämföra extra noga.

Kontantuttag i Sverige  – Det är inte alltid det är möjligt att betala med kort. I dessa fall behöver man utnyttja en bankomat och ta ut pengar. Detta kan däremot kosta en hel del. Det är inte ovanligt att kreditkorten har en procentuell del som ska betalas av uttaget, ex 2%. Utöver det finns även en lägsta gräns, ex 20kr. Att ta ut en hundring är alltså inte ett alternativ om kostnaden är 20kr för detta.

Kontantuttag i andra länder: Det är vanligt att det kostar en viss summa för uttag av kontanter även i utlandet. I likhet med ovan är det då en procentsats och en lägsta summa. Däremot är den oftast högre än om uttag sker i Sverige.

Valutapåslag vid uttag utomlands: När uttag sker utomlands lägger företaget på ett visst valutapåslag. Detta är inräknat i den kurs som fås vid uttaget. För den som reser mycket och kommer använda kreditkortet utomlands är det mycket viktigt att jämföra denna punkt.

Övriga kostnader

De kostnader som nämnts ovan är de vanligaste att jämföra. Men visst finns det även andra kostnader som kan tillkomma. Det handlar då om tilläggstjänster som inte ingår i grundutbudet av gratistjänster för kortet. Här kan exempelvis Expressutskick av kort, förseningsavgift och kopia på kontoutdrag nämnas. Men att jämföra dessa kostnader och låta det vara en avgörande faktor i val av kort är något långsökt. Lägg istället fokus på de större punkterna ovan.

Räkna även med bonusen

kreditkortsbonusDet är lätt att fokusera på kostnaderna med ett kreditkort och välja ett kort utan dessa kostnader. I vissa fall kan det absolut vara rätt väg att gå. Men ska man använda kortet i vardagen väger oftast bonusar och förmåner upp kortets kostnader.

Ex: Shell MasterCard

En person har Shell MasterCard och använder kortet till en summa av 15.000kr per månad. Personen tar även ut kontanter 1 gång i månaden (35kr per gång). Kortet har ingen årsavgift men både uttagsavgift och valutaväxlingspåslag.

Genom att kortet har en bonus på 1% på alla inköp ger detta en bonus på 1800kr per år. Även om uttag skulle ske en gång per månad så skulle det innebära en kostnad på enbart 420kr per år. Personen går fortfarande plus ca 1400kr. Lägg där till rabatter på drivmedel och andra produkter hos Shell.

Ett liknande exempel kan nämnas från Re:member More. Kortet har både årsavgift, uttagsavgift och valutaväxlingspåslag. Men även här är bonusen 1% på alla inköp. Utöver det får man ett flertal försäkringar. Även om årsavgiften är 295kr, uttagsavgiften beräknas till 500kr per år och valutaväxlingsavgiften till några hundra så väger intjänad bonus över till kortets fördel.

Kolla på kostnaderna – men jämför mot förmånerna !