Krönikor

Sverigekontanter är en finansportal där fokus ligger på att texterna ska vara faktamässigt korrekta och att besökaren ska få tillräcklig information för att ta bäst beslut gällande olika delar av privatekonomin. Krönikorna däremot kan vara både vinklade, personliga och med åsikter som inte alltid är tydligt speglar resterande texter på sidan. De ska alltså ses just som krönikor- värda att läsa och värda att reflektiera över.

räkna räntaFelet är att du tror dig förstå effektiv ränta (151217)

Kritik framförs ofta mot SMS-lån för att den effektiva räntan är så hög.  Men att använda begreppet Effektiv ränta på dessa lån blir väldigt missvisande. Detta eftersom lånen ska återbetalas på en tid som är kortare än ett år. Många vet inte ens hur effektiv ränta räknas ut eller vilken information som behövs för att den ska kunna räknas ut.

Är det inte bättre att säga att ett lån kostar 200kr än att den har en effektiv ränta på 12598%???

Läs mer i krönikan ”Felet är att du tror dig förstå effektiv ränta

Kreditkort_solfjäderDärför har du fel Johan Holmström (151211)

Johan Holmström (tidningen Café) skrev i slutet av 2015 en krönika(?) med titeln ” Genial eller ofattbar korkad idé för att få en gratis Tesla”. Han lyfte då en idé som en hel del kreditkortsägare redan tänkt. Allt handlar om att bolla kreditkortsskulder mellan flera olika kreditkort för att därigenom slippa betala den. Man har ju alltid minst en betalningsfri månad på kortet.

Därmed skulle han kunna köpa en Tesla och kasta kostnaden mellan korten och aldrig betala bilen – eller?

Vår kröniker reder ut begreppen och drar det ett steg längre. Vad händer om korten har bonusfunktion och man därmed kan tjäna på det hela?

Nej, Johan Holmström har fel i sitt resonemang och någon gratis Tesla blir det inte. Läs mer i krönikan ”Därför har du fel Johan Holmström”.

Nya aktörer utmanar SMS-lånen (151008)

År 2014 och 2015 började allt fler företag dyka upp som på allvar började utmana de klassiska SMS-låneföretagen. Detta med två nya ”låneformer”. Den ena vara privatlån med kort återbetalningstid och hög ränta. Men helt utan andra avgifter än räntan. Genom att ta ett sådant lån skulle kostnaden för ett lån på ex. 5000kr bli betydligt billigare än med ett SMS-lån. Kan de nya aktörerna utmana?

Läs mer i krönikan ”Nya aktörer utmanar SMS-lånen

Mats Linder har rätt – Men extremt fel (150710)

Med artikeln ”Något måste göras när SMS-lån blir IS-lån” ville tidningen Hela Gotlands ledarskribent (Mats Linder) få upp ögonen på sina läsare om att snabblånen utnyttjas för att finansiera resor till terrorsekten IS.

Till viss del har han rätt i sin text. Det har bevisats att personer tagit lån och sedan använt pengar till terrorresor. Men den retorik han använder gör att han vinklar hela problematiken mot sms-lånen och dess skyhöga räntor. Det är här han är extremt fel ute.

Läs mer i krönikan ”Mats Linder har rätt – Men extremt fel

Kritisera SMS-lånen på rätt grunder del 2 (150528)

Krönikan kan ses som ett fristående inlägg men är en fortsättning på ”Kritisera SMS-lånen på rätt grunder” Här ligger däremot fokus på de verkliga problemen som ligger bakom de problem som förknippas med SMS-lån. Detta med allt från Inkassokrav, höga avgifter och betalningsanmärkningar. Vad kan göras för att minska risken för detta? Vilka lagar kan införas och vad kan branschen göra för att bygga upp sitt rykte?

Läs mer i krönikan Kritisera SMS-lånen på rätt grunder del 2

Kritisera SMS-lånen på rätt grunder (150423)

Är det befogat att ge kritik mot företag som erbjuder SMS-lån? Absolut. I alla fall vissa av dem. Visserligen har branschen förbättrat sig avsevärt men den bjuder fortfarande på ”skräckexempel” när det kommer till avtal och villkor och inte minst tydlighet.

Eller är det okej att låntagaren måste betala för att få göra en låneansökan? Att lån med säkerhet ska ge högre ränta än lån utan säkerhet? Att ge felaktig information eller ta 900kr i uppläggningsavgift?

Läs mer i krönikan ”Kritisera SMS-lånen på rätt grunder

2 Räntan har störtat bildDen svåra balansgången  (141002)

Under 2010-talet skapade en historiskt låg Reporänta historiskt låga boräntor. Någon som självklart påverkade svenskarnas vilja att låna pengar. Går det att få en ränta kring 2% blir ju månadskostnaden för det nya huset betydligt lägre än om räntan är kring 6-8%. Låg ränta = mer lån.

Men samtidigt varnade experter och politiker för allt för många lånade för mycket. Efter finanskrisen i USA infördes krav på att belåning inte fick vara mer än 85% och sedan dess har andra åtgärder diskuterats och införts.

Å ena sidan står alltså Riksbanken men en låg ränta som gynnar utlåningen och å andra sidan står politikerna med åsikten att utlåninen ska minska. Läs mer i krönikan ”Den svåra balansgången

Är SMS-lån oetiska? (141001)

I media går det inte sällan att läsa om hur ”oetiska” sms-lånen är. Bland annat lyfts det upp att många unga dras till Kronofogden för obetalda lån och att den effektiva ränta är på flera hundra procent. Det har också visat sig att vissa SMS-låneföretag har låtit människor ta lån trots att de inte borde utifrån den ekonomiska situation de befunnit sig i. Kritik kan mycket väl framföras mot enstaka bolag – men är SMS-lån oetiska?

Med fokus på den ”missvisande effektiva ränta” och frågan ”Måste det kosta?” vilka krönikören se det från ett annat håll. Läs mer i krönikan – Är SMS-lån oetiska?