Nu blir det lättare att välja kreditkort

Kreditkort_solfjäder BildAtt välja rätt kreditkort är inte helt lätt. Detta inte minst eftersom det finns över 70 olika kort att välja mellan. På Sverigekontanter finns för tillfället ca 45 av korten representerade och recenserade. Vi har valt att fokusera på de största och mest kända korten och har därmed inte med ”Ullareds shoppingkort” eller kortet som getts ut i samarbete med ”Svenska Sjöräddningssällskapet”.

Men även om vi gjort en viss begränsning så är utbudet fortfarande mycket stort. Därför har vi valt att fokusera lite extra på kreditkorten under hösten och uppdaterar dessa med underrubriken”Kortet passar dig som…”

I slutet av varje recension kommer denna underrubrik finnas där kortets fördelar lyfts fram och presenteras utifrån vem kortet vänder sig till. I vissa fall är detta mycket tydligt vilket till exempel gäller för Volvokortet. Detta kreditkort är fördelaktigt att ha för de som äger en Volvo. Alla andra ska absolut välja ett annat kreditkort. Andra kort har inte lika specifika fördelar vilket gör att de kan passa en större målgrupp.

mitt kort smårutaNågra av de unika fördelarna som kan finnas är:

Avgiftsfritt – En del kort är helt fria från avgifter. Ett exempel är Santander Mitt Kort ( Erbjuds ej längre) som varken har årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag vid köp i utlandet. Det är självklart en stor fördel för de som vill göra flera kontantuttag med kortet alternativ ha ett kreditkort med sig på resan.

Ränta – Ett stort antal kort har en ränta kring 15% men så finns det några som sticker ut ur mängden med en ränta ner till 4-6%. Det skapar en stor skillnad i räntekostnad för de som ofta vill skjuta fram betalningen av kreditkortsskulden.

ikano kreditkort smårutaRabatter – I stort sett alla kreditkort ger rabatter. Däremot skiljer det extremt mycket hur stora rabatter som ges och hos hur många samarbetspartners. Ett mycket bra exempel på kort med många rabatter är IKANO Kreditkort. Varje månad ges 5-25% rabatt inom en specifik bransch. I december ges exempelvis 10% på inköp hos leksaksbutiker. För småbarnsfamiljer finns det alltså stora summor att spara bara på att använda kortet i december.

coop med mera smårutaBonusprogram – Generellt har bonusprogrammet försämrats något sedan början av 2016. Då valde en rad bolag att sänka bonusen på sina kort. Detta efter ett EU-beslut som reglerade den kostnad som kortföretagen får ta ut från butikerna där korten används. Men det finns fortfarande kort som ger mycket fördelaktiga bonusar. Ett exempel är Shells kreditkort som ger 1% i bonus på alla inköp, en bonus som även gäller på Re:member More. Hos flera kort går det att få ännu högre bonus men som då enbart gäller inom en viss butikskedja. Ett exempel är Coop som ger 2% i bonus på inköp hos Coop.

Flexibel återbetalning – En del personer tecknar kreditkort främst för att skapa så flexibla betalningslösningar som möjligt. Alla kort erbjuder kortägaren att skjuta upp betalningen av fakturan genom att bara betala en del av skulden. I detta fall uppstår räntekostnad för det belopp som inte betalas. Men det finns även kort med flera flexibla återbetalningssätt. Det kan vara räntefri delbetalning vid köp över en viss summa eller att räkningar kan betalas med kreditkortet (ibland gratis via Betalo). Ännu en tjänst är att förfallodatumet på fakturan kan skjutas upp ett antal dagar eller att det finns möjlighet till betalningsfria månader.