Ny EU-lag kan minska bonusarna på kreditkorten

Den 9:e december 2015 trädde en ny lag igenom inom EU. Lagen begränsade hur stor summa som kreditkortsbolagen får ta ut från de affärer som tillåter deras kort vid kortköp. Den nya nivån sattes till 0,3% av köpesumman. Då detta är en lägre nivå än vad många kreditkortsbolag tidigare tagit ut är det något som i längden kan påverka bonusarna på dessa kort.

Kreditkortsföretag får intäkter från flera olika håll. Delvis är det från kortägare som betalar årsavgift för kortet och ränta (i det fall som inte hela summan på fakturan betalas varje månad). Men stora intäkter kommer även från de affärer där korten används. Detta eftersom de tar ut en procentuell andel av köpesumman.

Det är denna procentsats som sedan början av december 2015 ligger på 0,3% inom EU. Den som köper med sitt kort för 10.000kr en månad kommer alltså att generera 30kr i intäkt till kreditkortsbolaget. Det kan ses som små summor men med små summor varje månad handlar det om flera miljoner.

kreditkortsbonusPåverkar det bonusen negativt?

Många kreditkortsutgivare ger bonus till kortägarna. Det är exempelvis vanligt med att de ger 1% i bonus på alla inköp. Detta har exempelvis Bank Norwegian, Re:member More och Coop Med Mera Mer. Orsaken att de kan ge bonus har delvis med att de får betalt från butikerna när korten används. Men när nu de nya reglerna har implementerats inom EU finns risken att bonusarna även påverkas.

OK/Q8 har sänkt sin bonus och hos British Airways Visa har en förändring skett under vintern 2015. Om dessa företag har sänkt just på grund av EU:s beslut är däremot inte helt tydligt.

Någon större förändring hos företagen har än så länge inte kunnat ses.