BetalaRäkning

Uppdaterad:
  • Låna 50-5000kr
  • Få hjälp med att betala räkningarna
  • Hög ränta – Dålig information
  • Betyg 3/10 Rekommenderas ej
Till BetalaRäkning

”Behöver du hjälp med att betala dina räkningar?”  Så inleder företaget sin presentation av sig själva. Det ska direkt sägas att den som behöver hjälp med att betala en räkning rent praktiskt kan få detta på bankkontor och de butiker där fakturor kan betalas. De som har internetbank kan även få vägledning via telefon för att genomföra en betalning. Alla vägar är betydligt billigare en betalaräkning.se. För detta är inte en tjänst  – det är ett lån. Ett dyrt sådant.

Se istället andra privatlån eller snabblån

Summa och amorteringstid

I låneansökan kan man välja på 61,75 eller 90 dagar som amorteringstid. De två längre amorteringstiderna är däremot enbart för återkommande kunder. Nya kunder kommer därmed att få ett lån på 61 dagar. Men samtidigt finns annan information under ”Priser”. Där framgår det priser för lån på 30,60 och 90 dagar. De anger alltså priser för amorteringstider som inte går att välja på i låneansökan.

Som mest går det att låna 5000kr. Det finns däremot inte lägre gräns även om kostnaden för de riktigt låga summorna blir extremt höga.

1/5

betalaräkning dyr räntaRänta

Företaget har alltid 17% månadsränta på lånen. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift på 95kr och en aviavgift på 35kr. Om man enbart tittar på räntan är detta en medelhög ränta på snabblån men med de olika avgifterna blir lånet sammanlagt riktigt dyrt.

Ett lån på 1000kr som ska betalas inom en månad kostar 300kr. Det gör att BetalaRäkning.se ligger bland de dyrast på marknaden på detta lånebelopp.

Är lånet på 5000kr blir kostnaden 980kr. Även här är totalkostnaden hög även om det inte är bland de högsta.

För att visa på kostnaderna kan en jämförelse göras mot Onea.

De tar 100kr för lånet på 1000kr och 500kr för lånet på 5000kr. Ganska stor skillnad alltså.

På sidan ”Priser” skriver de även att ”Den nominella räntan, dvs den riktiga räntekostnaden är i många fall låg eller till och med noll.” Detta uppenbarligen som något generellt gällande snabblån men det blir lätt att uppfatta att de ibland erbjuder noll i nominell ränta – vilket inte är korrekt.

2/10

Ta lån på Betala Räkning

Det ska direkt sägas att Betala Räkning är ett klassiskt snabblåneföretag. De erbjuder små summor till höga räntor. Det som däremot skiljer dem mot andra företag är att de betalar räkningen åt låntagaren. Istället för att få pengar utbetalda till ett konto – för att därefter betala räkningen själv – så används pengarna till att betala en obetald räkning.

Det första låntagaren gör är därmed att fylla i uppgifter om räkningen. Detta med betalningsdatum, OCR-nummer, BG/PG-nummer samt vilka som har utställt räkningen. Totalt kan man registrera fem olika fakturor. Det viktiga är att det totala beloppet inte överstiger 5000kr. Däremot måste det då vara minst 15 dagar mellan de olika förfallodatumen. Vill man betala flera räkningar, med täta betalningsdatum, behöver flera olika registreringar genomföras. På hemsidan står att 5000kr är ”minimibeloppet” men det är ”maximalt” belopp som man syftar på. Totalt belopp som tjänsten kan utnyttjas för är alltså 5000kr.

När så sker visas till höger den effektiva räntan, återbetalningstid och total lånekostnad. En klar fördel hade varit om de även presenterat månadskostnad i det fall som lånet tas på 60/90 dagar.

När kreditföretaget får ansökan genomför de en kreditupplysning hos UC. Informationen från UC samt informationen från låntagaren ligger sedan till grund för om lånet ska bli beviljat eller inte.

Om lånet blir beviljat betalas räkningen inom en bankdag. Om ansökan sker en måndag kommer räkningen därmed bli betald dagen efter.

4/5

 betalaräkning hjälper dig att betala räkning

Krav

För att kunna få sin räkning betald gäller följande:

  • Du måste minst vara 18 år
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du får inte vara under förmyndare eller liknande
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige

4/5 Information om inkomst saknas

Övrigt

  • Vad är den primära tjänsten?

”Behöver du hjälp med att betala dina räkningar – Vi hjälper dig”

”Här betalar vi dina räkningar åt dig”

”Nu slipper du oroa dig för räkningarna – Vi hjälper dig att betala dem”

Så marknadsför BetalaRäkning.se sin tjänst. Det är främst ett fokus på att man får hjälp med själva betalningen. Men det är ett lån – ett dyrt sådant. Snabblåneföretag brukar tydligt skriva att det handlar om lån. Men här ligger fokus på att man får hjälp att betala sin räkning. Att betala en räkning i dag är extremt enkelt. Framförallt för de som har internetbank. Det bör alla klara av. Någon hjälp med den biten ska därmed inte behövas. Däremot kan vissa personer ibland vara i behov av pengar och därmed behöva låna pengar. Men om så är fallet rekommenderas företag med lägre kostnader.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Nej

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

2/5

Slutbetyg: 3. 

Det som främst drar ner betyget är dålig information och höga kostnader. Det man som låntagare främst av allt bör fokusera på i val av långivare. Är det snabblån som önskas finns andra snabblånealternativ.

Besök Betala Räkning
Sammanfattning

 

Sammanfattning

betalaräkning info

Betalaräkning är ett snabblåneföretag som valt att marknadsföra sig mot att de erbjuder en tjänst där de hjälper människor att betala sina räkningar. Visst kan det vara smidigt att låta någon betala räkningarna. Men smakar det så kostar det. Marknadsföringsmässigt känns felaktigt. I reklam på Google har de även meningen ”Slippa betala dina räkningar, Ansök idag och få 30,60,90 dagar av frihet”. Ärligt talat slipper du inte betala din räkning. Du byter bara ut den mot en dyrare. Är det värt det? Nej. Välj Onea eller Good Cash istället.

Betyg 3/10

BetalaRäkning: Betyg 3/10