Big Bank

Uppdaterad:
 •  Låna 10.000-200.000kr i 1-10 år
 • 60 Dagars Garanti
 • Tillåter fem betalningsanmärkningar
 • Betyg 7/10
Till Big Bank

Big Bank erbjuder privatlån på lägre belopp, från 10.000kr till 200.000kr. Det som är speciellt med det här kreditbolaget är att de har en fast ränta på lånet under hela återbetalningstiden.

Kostar att lösa lånet i förtid

Det innebär att räntenivån aldrig kan ändras under låneperioden, men även att det kostar att lösa lånet i förtid. De har dessutom en kostnad på 695 kr för att göra ändringar i lånet under löptidens gång. Med tanke på hur konkurrensen har utvecklats på lånemarknaden är det här inte ett starkt erbjudande idag.

Jämför gärna Big Bank med MyLoans långivare

En rekommendation är att jämföra Big Bank mot andra aktörer som tillåter betalningsanmärkningar – exempelvis via jämförelsetjänsten MyLoan. Här kan du som har betalningsanmärkningar jämföra flera långivare som ska kunna hjälpa dig.

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker som tillåter anmärkning – Via MyLoan.se

Summa och amorteringstid

Hos Big Bank kan man låna från 10.000kr och upp till 200.000kr. Big Bank hamnar lite mitt emellan snabblån och privatlån. Många privatlån kan ligga från 5.000 kr upp till 600.00 kr men med återbetalningstider från 12 månader och uppåt.

Snabblån på 6 månaders återbetalning

Snabblån brukar ligga på belopp från någon tusenlapp upp till 25.000 kr, ibland uppåt 40.000 kr. De har en återbetalningstid från 1 månad upp till 12 månader. I och med detta rör sig Big Bank i båda kategorierna.

Betalningsanmärkningar – hur mycket får jag låna?

När man har betalningsanmärkningar får man ofta inte låna mer än 200.000 kr. Det finns andra aktörer som exempelvis Freedom Finance, som dessutom får högsta betyg av oss, som också ligger på den nivån. Skillnaden är att Freedom Finance jämför 30 långivare och Big Bank är bara en som erbjuder sina villkor.

Amorteringstid hos Big Bank

Amorteringstiden anges i månader och är mellan 6 och 144, det är alltså från ett halvår till 12 års återbetalningstid. Det är ovanligt att ange månader när det handlar om 0,5-12 år. Men samtidigt är det flexibelt. Istället för att välja antal år kan man detaljstyra amorteringen på exakt antal månader. Fördelen med det är att man kan styra månadskostnaden på lånet betydligt tydligare.

big bank fördelar

Lösa lånet i förtid kostar pengar

De flesta privatlån i Sverige är med rörlig ränta. Det betyder även att lånet kan lösas när som helst utan att det uppkommer någon kostnad. Hos Big Bank är det däremot fast ränta vilket gör att de kan ta ut en ränteskillnadsersättning om förtidslösen önskas. De kan då ta ut 1% av det förtidslösta beloppet i avgift.

Fast ränta är oftast en nackdel

Problemet med att teckna ett lån med fast ränta är att du blir bunden till att betala lånet till villkor som sätts här och nu. Om tre, fem eller åtta år har du antagligen en mycket annorlunda ekonomisk situation, förhoppningsvis till det bättre. Tänk tillbaka fem år och fundera på hur din ekonomi såg ut då.

Fördelar med rörlig ränta på privatlån

Om din ekonomiska situation förändras kommer du vilja omförhandla lånet och få bättre villkor, lägre ränta och därmed en lägre lånekostnad. Marknaden förändras och konkurrensen hårdnar vilket borgar för att räntorna på blancolån och lån utan säkerhet kommer att sjunka över tid. Därmed sitter du fast och måste betala en avgift för att följa med i en marknad som förändras.

Fast ränta med avgift för förtidsinlösen ser vi som ett stort minus.

2/5

Ränta

Räntan är individuell och sätts utifrån låntagarens ekonomiska situation. Det som ligger till grund för räntenivån är därmed de uppgifter som lämnas in i låneansökan samt de uppgifter som finns på den kreditupplysning som Big Bank alltid tar vid en ansökan.

Snittränta på privatlån

Den räntenivå som erbjuds går från 5,45% till 27,95%.

Ett stort plus ges till företaget för att de anger ”Snittränta”. Det innebär att de redovisar den genomsnittliga ränta som erbjuds på de lån som de beviljar. Det finns många kreditgivare som erbjuder lägre ränta än 5,45% men dessa anger inte snittränta vilket kan betyda att det inte är en enda kund som får den låga räntan.

Snitträntan hos Big Bank är 11,95%

Snittränta hos Big Bank är 11,95%.

Det kan låta högt men med tanke på:

 • Att det är lägre summor på privatlånen bör det ses som acceptabel nivå.
 • Med tanke på att de tillåter betalningsanmärkningar är räntan till och med mycket konkurrenskraftig, iallafall för de med anmärkningar.
 • Bara att de redovisar snitträntan är en fördel och något du kan ha med dig även om du söker lån hos andra aktörer och jämförelsetjänster.

Mycket hög uppläggningsavgift

När lånet tecknas får man betala en uppläggningsavgift på 695kr!!

Utöver det tillkommer en administrationsavgift på 35kr per månad.

Det är en mycket hög uppläggningsavgift och även aviavgiften drar ner betyget.

7/10 

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker via MyLoan

Big Bank räntegarantiNöjd-Kund-Garanti

Känner du dig osäker på om du kommer bli nöjd med BigBank? Det behöver du inte vara. De har nämligen något så unikt som en Nöjd-Kund-Garanti. Den som inom 60 dagar efter att man tecknat lånet känner sjg missnöjd kan kontakta banken och avbryta lånet. Från och med den dagen har man på sig fem dagar att betala tillbaka hela skulden. Men detta helt utan räntor och avgifter.

Har man betalat in avgifter kommer dessa att dras bort från skulden innan den betalas. Så kort sagt behöver den person som lånat 20.000kr och sedan ångrat sig inom 60dagar bara betala tillbaka totalt 20.000kr.

Låna hos Big Bank

big bank låna pengarLåneprocessen är enkel. Första steget är att ange önskat lånebelopp och önskad amorteringstid. När detta sker presenteras en ”Uppskattad månadskostnad”. Denna är då beräknad på bankens Snittränta vilket känns relevant.

Ansöka först

Eftersom räntesatsen sätts efter att låneansökan skickats in är det omöjligt att säga exakt månadskostnad i förväg. Men detta ger en bra fingervisning. Ännu bättre hade det varit om de även i detta skede uppgett lånets kapitalkostnad (totala kostnad).

Andra steget är att ange personuppgifter, inkomst, övriga skulder och eventuell medsökande. I detta läge står det ”Räkna ut din månadskostnad”. Men någon uträkning kan inte ske i det läget i låneprocessen.

Kreditupplysning hos UC

När ansökan skickats in genomför Big Bank en kreditprövning på låntagaren (via UC) och ett svar ges mycket snabbt. I vissa fall kan banken behöva kompletterande uppgifter men i sådant fall kontaktas personen med information om detta. Skuldebrevet kan signeras via bank id. Det går även att välja att skuldebrevet ska skickas ut för att sedan returneras via post.

Från att banken fått skuldebrevet tar det 2-3 dagar innan pengarna betalas ut. Återbetalning sker sedan med Autogiro. Som låntagare kan man inte välja annat återbetalningsalternativ vilket är något negativt. Dessutom är det märkligt att man tar en aviavgift på 35 kr när betalningen sker på autogiro.

3/5

 

Krav

Oavsett lån gäller följande grundkrav för att få lån hos Big Bank

 • Låntagaren måste vara minst 20 år
 • Återbetalning ska vara klar innan personen är 75 år
 • Personen får maximalt ha 5 betalningsanmärkningar
 • Om betalningsanmärkningar finns måste de minst vara 6 mån gamla
 • Personen måste ha varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Inkomst måste komma från Sverige och den måste vara på minst 115.000kr/år eller 9.585kr/mån
 • Inkomst kan komma från arbete eller ålderspension

5/5

Slutbetyg: 6/10 

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker som tillåter anmärkning – Via MyLoan.se
Sammanfattning

Sammanfattning

Har Big Bank en hög eller normalhög ränta? Det beror på vad man jämför mot. Men i och med att de erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar måste man även jämföra räntor och villkor mot andra banker som vänder sig mot denna kundgrupp. Det är då exempelvis BlueStep, Cash2You och GoodCash. I sådant fall ligger de på konkurrenskraftig nivå. BlueStep har en ränta kring 25% medan de andra två kring 30%.

 

Big Bank: Betyg 7/10