Big Bank

Uppdaterad:
 •  Låna 10.000-200.000kr i 1-10 år
 • 60 Dagars Garanti
 • Tillåter fem betalningsanmärkningar
 • Betyg 7/10
Till Big Bank

Big Bank erbjuder privatlån på lägre belopp. Detta från 10.000kr till 200.000kr. Det som är speciellt med kreditbolaget är att de har en fast ränta på lånet. Det innebär att räntenivån aldrig kan ändras under låneperioden, men även att det kostar att lösa lånet i förtid. I vissa fall situationer kan Big Bank vara det bästa alternativet – i andra situationer bör man söka sig mot andra kreditgivare.

En rekommendation är att jämföra Big Bank mot andra aktörer som tillåter betalningsanmärkningar – exempelvis via jämförelsetjänsten MyLoan

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker som tillåter anmärkning – Via MyLoan.se

Summa och amorteringstid

Hos Big Bank kan man låna från 10.000kr och upp till 200.000kr. Det är relativt ovanlig nivå på privatlån. De företag som erbjuder ”mindre” privatlån brukar ha ett maxbelopp på ca 50.000kr och de som erbjuder ”större” privatlån har upp till 500.000kr. De har alltså ovanligt högt belopp eftersom deras kunder ofta har betalningsanmärkningar.

Amorteringstiden anges i månader och är mellan 12-120. Det är ovanligt att ange månader när det handlar om 1-10 år. Men samtidigt är det flexibelt. Istället för att välja antal år kan man detaljstyra amorteringen på exakt antal månader. Fördelen med det är att man kan styra månadskostnaden på lånet betydligt tydligare.

big bank fördelar

Lösa i förtid

De flesta privatlån i Sverige är med rörlig ränta. Det betyder även att lånet kan lösas när som helst utan att det uppkommer någon kostnad. Hos Big Bank är det däremot fast ränta vilket gör att de kan ta ut en ränteskillnadsersättning om förtidslösen önskas. De kan då ta ut 1% av det förtidslösta beloppet i avgift.

3/5

Ränta

Räntan är individuell och sätts utifrån låntagarens ekonomiska situation. Det som ligger till grund för räntenivån är därmed de uppgifter som lämnas in i låneansökan samt de uppgifter som finns på den kreditupplysning som Big Bank alltid tar vid en ansökan. Den räntenivå som erbjuds är 5,45% till 27,95%.

Ett stort plus ges till företaget för att de anger ”Snittränta”. Det betyder den genomsnittliga ränta som erbjuds på de lån som de beviljar. Det finns många kreditgivare som erbjuder lägre ränta än 5,45% men dessa anger inte snittränta vilket kan betyda att det inte är en enda kund som får den låga räntan.

Snittränta hos Big Bank är 11,95%. Det kan låta högt men med tanke på att det är lägre summor på privatlånen bör det ses som acceptabel nivå. Med tanke på att de tillåter betalningsanmärkningar är räntan till och med mycket konkurrenskraftig, iallafall för de med dessa anmärkningar.

En sak som karaktärierar detta lån är att räntan är fast under hela låneperioden. Detta är mycket ovanligt på privatlån. Fördelen är att man alltid vet exakt vad lånet kommer att kosta. Men då kan man även få betala en viss ränteskillnadsersättning om lånet önskas lösas i förtid.

När lånet tecknas får man betala en uppläggningsavgift på 695kr !!. Utöver det tillkommer en administrationsavgift på 35kr per månad.

Det är en mycket hög uppläggningsavgift och även aviavgiften drar ner betyget.

7/10 

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker via MyLoan

Big Bank räntegarantiNöjd-Kund-Garanti

Känner du dig osäker på om du kommer bli nöjd med BigBank? Det behöver du inte vara. De har nämligen något så unikt som en Nöjd-Kund-Garanti. Den som inom 60 dagar efter att man tecknat lånet känner sjg missnöjd kan kontakta banken och avbryta lånet. Från och med den dagen har man på sig fem dagar att betala tillbaka hela skulden. Men detta helt utan räntor och avgifter.

Har man betalat in avgifter kommer dessa att dras bort från skulden innan den betalas. Så kort sagt behöver den person som lånat 20.000kr och sedan ångrat sig inom 60dagar bara betala tillbaka totalt 20.000kr.

Låna hos Big Bank

big bank låna pengarLåneprocessen är mycket. Första steget är att ange önskat lånebelopp och önskad amorteringstid. När detta sker presenteras en ”Uppskattad månadskostnad”. Denna är då beräknad på bankens Snittränta vilket känns relevant. Eftersom räntesatsen sätts efter att låneansökan skickats in är det omöjligt att säga exakt månadskostnad i förväg. Men detta ger en bra fingervisning. Ännu bättre hade det varit om de även i detta skede uppgett lånets kapitalkostnad (totala kostnad).

Andra steget är att ange personuppgifter, inkomst, övriga skulder och eventuell medsökande. I detta läge står det ”Räkna ut din månadskostnad”. Men någon uträkning kan inte ske i det läget i låneprocessen.

När ansökan skickats in genomför Big Bank en kreditprövning på låntagaren (via UC) och ett svar ges mycket snabbt. I vissa fall kan banken behöva kompletterande uppgifter men i sådant fall kontaktas personen med information om detta. Skuldebrevet kan signeras via E-legitimation. Det går även att välja att skuldebrevet ska skickas ut för att sedan returneras via post.

Från att banken fått skuldebrevet tar det 2-3 dagar innan pengarna betalas ut. Återbetalning sker sedan Autogiro. Som låntagare kan man inte välja annat återbetalningsalternativ vilket är något negativt.

4/5

 

Krav

Oavsett lån gäller följande grundkrav för att få lån hos Big Bank

 • Låntagaren måste vara minst 20 år
 • Återbetalning ska vara klar innan personen är 75 år
 • Personen får maximalt ha 5 betalningsanmärkningar
 • Om betalningsanmärkningar finns måste de minst vara 6 mån gamla
 • Personen måste ha varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Inkomst måste komma från Sverige och den måste vara på minst 115.000kr/år eller 9585kr/mån
 • Inkomst kan komma från arbete eller ålderspension

5/5

Slutbetyg: 7/10 

Jämför BigBank, BlueStep och fler banker som tillåter anmärkning – Via MyLoan.se
Sammanfattning

Sammanfattning

Har Big Bank en hög eller normalhög ränta? Det beror på vad man jämför mot. Men i och med att de erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar måste man även jämföra räntor och villkor mot andra banker som vänder sig mot denna kundgrupp. Det är då exempelvis BlueStep, Cash2You och GoodCash. I sådant fall ligger de på konkurrenskraftig nivå. BlueStep har en ränta kring 25% medan de andra två kring 30%.  
Big Bank: Betyg 7/10