Bilpant

Uppdaterad:

Bilpant är för tillfället ej verksamt – Se andra privatlån här

Bilpant.se är en lite annorlunda lånetjänst. Det som gör dem unika är att man som låntagare kan sätta sin egen bil i pant och därmed få lånet beviljat med denna säkerhet. Det låter positivt men när företaget studeras i detalj faller det på en rad punkter. Den som vill pantsätta något föremål rekommenderas i detta fall att istället gå till pantbank. Behöver man ett lån trots betalningsanmärkning och inte vill gå till pantbank finns även bättre alternativ både inom privatlån och sms-lån. I dessa fall kan Credway eller Good Cash rekommenderas.

Storlek och amorteringstid

Bilpant marknadsför sig som ett enkelt och tydligt ”Privatlån”. Detta med bilen i pant på det som lånas. Den summa som går att låna speglar däremot inte detta till fullo. Man kan låna 5000kr till 25.000kr vilket är ett väldigt litet spann i jämförelse med andra privatlån på marknaden. Med tanke på att det finns bilar som har ett värde på flera hundra tusen är det lite svårt att se varför begränsningen just sätts vid 25.000kr. Summan pekar på att detta snarare kan ses som ett microlån då flera företag som erbjuder lån upp till 20-25.000 är microlånsföretag.

För att kunna ta ett lån behöver låntagaren äga en bil som inte är belånad. Man kan sedan låna upp till 50% av bilens värde.

Men det är inte bara storleken som har stora likheter med microlånen.

Med en amorteringstid på 30, 60 eller 90 dagar ser denna låneform mer ut som ett klassiskt SMS-lån. Med andra ord bör man jämföra räntor och villkor hos andra SMS-lån för att billån.se ska få en rättvis jämförelse.

Dåligt att låna ut 25.000 men inte ha längre amorteringstid än tre månader.

3/5

Ränta

Med en nominell ränta på 17 % per år kan billånet ses som attraktivt. Men något billigt lån är det inte. Det är bara räntan som är ganska låg. Det tillkommer nämligen mycket stora extra kostnader. En uppläggningsavgift på 950kr är bland de största som finns på marknaden och sedan får låntagaren även räkna med en aviavgift på 50kr.

Ser man på den effektiva räntan visar sig detta lån vara identiskt med många microlån. Vid ett lån på 20.000kr som är upplagt på 90 dagar blir den effektiva räntan 643,20%. Detta är den lägsta effektiva ränta som erbjuds.

Frågan är om det är värt att sätta bilen i pant när man kan få bättre ränta utan att behöva ha någon säkerhet alls?

Med den totala kostnad som erbjuds finns helt enkelt bättre alternativ.

Hos Bilpant har man bilen i pant för att få låna 20.000 i en månader och för detta betala 1279kr.

Hos Credway behövs ingen bil i pant för att låna 20.000kr i en månad och för det betala 482kr

Vid längre amorteringstid kommer däremot fördelen fram hos BilPant. Om lånet är på 20.000kr är de billigare än de flesta snabblåneföretag.

I vissa fall kan alltså denna låneform vara bättre än SMS-lån. Men det är aldrig bättre än privatlån, kreditkort eller billån.

3/10

Besök Bilpant

Bilpant är för tillfället ej verksamt – Se andra privatlån här

Ta lån på bilpant.se

bilpant ta lånRedan på webbplatsens första sida finns möjlighet att prova sig fram gällande hur mycket man vill låna och vilken kostnad detta lån skulle medföra. Genom att röra två reglage (lånebelopp och lånetid) presenteras tydligt förfallodatum, total lånekostnad och hur mycket man totalt måste betala tillbaka. Ännu bättre hade varit om ränta och effektiv ränta hade angetts för att göra det enklare för låntagaren att jämföra deras lån mot andra aktörer på marknaden.

Den som hittar ett lånealternativ som känns passande går vidare i låneansökan. Detta genom att fylla i personnummer och registreringsnummer på bilen. De personuppgifter som behöver fyllas i är mobiltelefonnummer och e-postadress.

Därefter behöver identifiering ske för att ansökan ska bli komplett. Detta sker enklast via E-legitimation. Möjlighet finns även att identifiering sker via mobiltelefon.  I detta fall krävs det att telefonen är skriven på den person som tar lånet.

Om lånet beviljas skickas ett skuldebrev ut som måste signeras och returneras. I det fall som man ansökt via E-legitimation sker detta enkelt via ett mail. I annat fall måste man skriva på originalet och skickas in med post. Pengarna skickas sedan ut till angivet konto inom 24 timmar.

I grunden är detta alltså en mycket enkel väg att teckna ett lån. Däremot finns det vissa frågetecken kring lånet. I de beskrivningar som går att läsa om hur man tecknar lånet nämns inget om någon ansökningskod som kan beställas via SMS. Däremot framgår detta under ”Frågor och Svar” där det framgår att personen även måste ha WyWallet för att kunna köpa denna kod.  Där tillkom alltså ännu en kostnad.

3/5

Krav

Några tydliga krav på låntagaren framgår inte på hemsidan. Att man måste vara 18 år är ett krav enligt lag men alla kreditgivare brukar ha olika krav. Dessa presenteras alltså inte vilket är en stor nackdel.

0/5

Slutbetyg 1

Besök BilPant

Bilpant är för tillfället ej verksamt – Se andra privatlån här

Sammanfattning

 

Sammanfattning

Det är på flera punkter som Bilpant får riktigt dåligt betyg. I grunden är tanken god. Att genom att sätta något i pant kunna få en låg ränta. Men de sätter inte detta i praktiken då ränta är hög. Dessutom saknas information på sidan om Krav på låntagaren och vad som händer om bilen skadas eller säljs under lånetiden. Frågan är även vilket ansvar som företaget tar när de inte tar någon kreditupplysing utan enbart förlitar sig på bilens värde som säkerhet.

Bilpant.se marknadsför sin lånetjänst med orden ”Enkelt, Säkert och Bekvämt”. Det är visserligen ord som stämmer. Men andra ord som även passar är ”dyrt, höga avgifter och sämre än SMS-lån”. Tanken är god med ett lån där man kan ha sin bil i pant. Men med en viss säkerhet brukar räntan bli lägre. Den effektiva räntan på detta lån är stil med SMS-lån och frågan är varför man då ska pantsätta sin bil när bättre villkor går att få utan att ha bilen i pant.

 

Bilpant: Betyg 1/10