Credigo

Uppdaterad:
  • Låna 500-20.000
  • Amortera i upp till fem år
  • Dyrare ränta än medel
  • Betyg 6/10
Till Credigo

Credigo har funnits i Sverige sedan 2006 och var därmed ett av de första varumärkena för snabblån. Under årens lopp har de haft över 100.000 kunder.

Fördelar hos företaget ligger i en mycket bra kundservice, kombinationen av både långa och korta lån samt att tydlig information finns till kunden. De har även en extremt snabb utbetalning på ner till 60 minuter. Credigo är ett systervarumärke till Easycredit och ingår i företaget Northmill AB

Besök Credigo

Summa och amorteringstid

Det går att låna från 500kr upp till 20.000kr hos Credigo. Dessa har de kategoriserat i tre kategorier.

  • Mikrolån. Lån som ska betalas tillbaka på en månad. Summan är då upp till 3000kr.
  • Kvartalslån. Lån som ska betalas inom tre månader. Summan som kan lånas är då 4000kr till 10.000kr.
  • Årslån. Lån som betalas tillbaka på tre år och som är på summan 11.000kr upp till 15.000kr.
  • Största Årslånet. Ska betalas tillbaka på fem år och består av en lånesumma på 16-20.000kr.

Gällande amortering är det alltså en fast amorteringsplan beroende på hur mycket som lånas. Låntagaren kan därmed inte själv välja amorteringstid utan denna sätts direkt beroende på lånesumma. Visserligen är dessa amorteringstider anpassade efter beloppet som lånas men visst är det mer flexibelt för låntagaren att själv ha åsikt om återbetalningstid. Den som vill låna 15.000 kan återbetala dessa på tre år. Men den som lånar 16.000 får fem år på sig.

3/5

Ränta

Alla lån som har en amorteringstid på tre år eller mer har en effektiv ränta på 33,18%.  Det är i nivå med många andra aktörer som vänder sig till personer med betalningsanmärkningar.

På kortare lån blir det felaktigt att jämföra den effektiva ränta. Exempelvis har lånet med högst effektiv ränta hela 2964% ränta. Men detta motsvarar en kostnad på 165kr.  På korta lån kan man istället se på månadsräntan. Det är även den som företaget tydligt presenterar under ”Priser”.

Vilken månadsränta som erbjuds beror på lånebelopp.

500kr – 33%, 1000kr – 29,5%, 2000kr – 21,7%, 3000kr – 18,2% osv.  Som lägst är månadsräntan 11,1% vilket är på lån på 10.000kr.

Att låna 1000kr en månad kostar alltså 295kr vilket är över medel.

credigo ränta

5/10

Ta lån på Credigo

Genom tre steg kan en låneansökan lämnas in till Credigo och pengar till sist betalas ut till låntagaren.

Ansökan:

På Credigos startsida finns ett reglage som låntagaren drar i för att välja summa på lånet. Då amorteringstid helt beror på summa finns ingen möjlighet att välja amorteringstid själv. Den presenteras direkt under detta reglage. Det är även där man kan se information gällande ränta, månadsbelopp och effektiv ränta.

Det är med tydlighet som Credigo presenterar lånen och de kostnader som lånen medför. Det är helt klart en fördel.

De som valt belopp och vill genomföra en ansökan klickar på ”Ansök Gratis”. Även om det knappast kan ge företaget något minus skulle ”Ansök här” vara mer passande. 98% av alla låneföretag erbjuder gratis ansökan.

I detta steg fylls personuppgifter, bankuppgifter och uppgifter om den egna ekonomin.

Bli Beviljad:

Det går sedan mycket snabbt att få svar på lånet blir beviljat eller inte.

Pengarna på kontot:

I det fall som låntagaren har konto på Nordea eller Swedbank kommer pengarna betalas ut inom en timme.  För andra banker kommer pengarna betalas ut samma dag så länge som lånet blivit beviljat senast 13.30. I annat fall betalas pengarna ut dagen efter.

Är det årslån dvs lån på belopp mellan 11.000 och 20.000 tar det ca två bankdagar till att pengarna betalas ut.

credigo låna pengar

5/5

Krav

Det är olika krav beroende på summa som vill lånas.

500- 1 000 kr

Någon taxerad inkomst krävs inte. Det är lite märkligt då kreditbolaget måste göra en kreditbedömning som avgör att låntagaren klarar av att återbetala skulden. Hur ska detta ske utan inkomst?

2000 kr

Årsinkomst krävs på 50 000 kr

3000 kr

Årsinkomst krävs på minst 100 000 kr

4000 kr eller mer

Årsinkomst på minst 120 000 kr.

I övrigt gäller:

  • Minst 18 år

2/5

Övrigt

Olika syn på kreditupplysning

När en låneansökan skickas in till Credigo tar alltid företaget en kreditupplysning. Däremot har de valt att göra detta på olika sätt. Så länge som lånet är under 10.000kr tas ingen kreditupplysning hos UC. Detta sker däremot om lånet är på större belopp än så.

Detta är lite intressant men kan handla om att de är extra noga med att undersöka möjligheterna att betala tillbaka lånet för de som lånar större belopp. Det kan ju visserligen ses som logiskt. Men om de nu anser att UC ger en bättre bild av personens ekonomiska situation – varför inte använda det företag som de anser är bäst även på de mindre lånen?

Bra öppettider:

Med tillgång till kundtjänst vardagar 8-20, helger 10-18 och röda dagar 10-18 får Credigo ett mycket bra betyg gällande kommunikation med sina låntagare. Kontakt kan även ske både via mail, telefon och chat.

Snabbfakta

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja upp till lån till 10.000kr

Helgutbetalningar? Ja 10-18

Lån för person under 20 år? Ja, upp till 10.000kr

4/5

Slutbetyg 6/10

Besök Credigo

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Credigo marknadsför sig med att de har ”Snabblån & Smslån” men ser man på de belopp och amorteringstider som företaget erbjuder är det i gränslandet mellan SMS-lån och privatlån. Att låna 20.000kr och amortera detta på 5 år kan knappast ses som snabblån eller SMS-lån. Deras verksamhet kan ses bestå av två delar. Detta märks på flera punkter. Både gällande amorteringstid, krav på låntagaren och ränta.

Dess fördel ligger i en enkel låneansökan, tydlighet gällande lånets kostnad och mycket snabb utbetalning (ner till en timme). Utöver det får företaget plus gällande deras mycket tillgängliga kundservice.

Slutbetyg 6/10

Credigo: Betyg 6/10