Extrakredit

Uppdaterad:

Extrakredit har lagts ner – Se andra snabblån här

Extrakredit är ett varumärke som ägs av företaget Grandvik AB. Företaget är registrerat hos Finansinspektionen som finansiellt institut och erbjuder snabblån.

Dess fördelar ligger i låga räntekostnader på låga lånebelopp. Men när det kommer till högre belopp (med längre amorteringstid) blir räntan riktig dålig. Utöver det har de otydlig information kring just räntan.

Summa och amorteringstid

Extrakredit erbjuder lån på från 3000kr upp till 20.000kr. Lånet betalas sedan tillbaka på 1 månad till 24 månader. Beroende på belopp som lånas erbjuds olika lång amorteringstid.

Vid lån på 3000kr är amorteringstiden 1-3 månader.

På lån på 4000-6000kr är amorteringstiden 1-6 månader

Är lånet på 7000-9000 är amorteringstiden 1 månad till 12 månader.

Är beloppet på 10.000kr till 20.000kr är amorteringstiden 12-24 månader.

Det är ett bra val av Extrakredit att anpassa valet av amorteringstid utifrån hur stort belopp som lånas. Detta samtidigt som de inte låser låntagaren helt vid en fast amorteringstid. Här får de alltså bra betyg. Samtidigt skapar dessa ”trappsteg” onödiga situationer där en låntagare måste öka till 10 000 kr i belopp för att få amortera över 2 år.

4/5

Ränta

Extrakredit har alltid en nominellränta på 119% och effektiv ränta på 211%.

Är då denna räntesats bra eller dålig?

Vid lån på 5000kr och återbetalningstid en månad kommer den totala räntekostnaden bli 495kr. Det är medelnivå i jämförelse med andra aktörer på marknaden. Men ju högre belopp som lånas desto sämre blir det.

Att exempelvis låna 20.000kr på ett år skapar, som nämnts ovan, en räntekostnad på över 15.000kr. Då har både cash2you och Good Cash betydligt bättre ränta med en nivå på ca 30%. Mindre än en tredjedel i kostnad alltså.

Sammantaget kan sägas att småbelopp som återbetalas snabbt ger en acceptabel kostnad hos företaget. Att de däremot lånar ut så stora belopp till ”smslåneränta” är inte bra. Det finns i dessa fall ett flertal aktörer med extremt mycket bättre räntealternativ.

5/10

Ta lån på Extrakredit

Första steget är att välja hur stor summa som behöver lånas. Detta mellan 3000-20.000kr. Andra steget är att välja amorteringstid utifrån valet som presenteras beroende på vald summa.

I detta läge presenteras månadsbelopp som kommer att behöva betalas, total lånekostnad, nominell ränta och effektiv ränta.

Bortsett från frågetecken kring räntesatsen (se Ränta ovan) så är det tydlig information. Inte minst att total lånekostnad framkommer då detta visar på hur dyrt det egentligen kan bli i slutändan med de dyrare lånen.

För att kunna gå vidare i låneprocessen krävs det att man registrerar sig som kund. Detta genom att ange personnummer, postnummer och mailadress. Via mail fås sedan inloggningsuppgifter för att genomföra de sista stegen i ansökningsprocessen. En liten nackdel finns i detta sätt att uppge sina uppgifter. Det krävs nämligen att man har tillgång till sin mail i registreringsögonblicket. Något som inte krävs hos många av konkurrenterna till Extrakredit.

När alla personuppgifter, bankuppgifter m.m. är ifyllda är sista steget att signera den. .

Ansökan signeras med Bank ID och skickas in till Extrakredit.

4/5

Krav

  • Betalningsanmärkning får inte finnas

Då Extrakredit inte tillåter betalningsanmärkning är deras ränta på de större lånebeloppen än mer anmärkningsvärt höga. De erbjuder mer än dubbelt så hög ränta som Cash2You trots att det sistnämnda företaget godkänner betalningsanmärkningar.

  • Svensk medborgare
  • Årsinkomsten måste vara minst 120.000kr
  • Minst vara 20 år

5/5

Övrigt

Dåliga öppettider:

God service och snabb service är vad man förväntar sig av en bra kreditgivare. Att då enbart ha telefontid 10-12 på vardagar är inte alls bra. Det kan jämföras med andra varumärken i branschen som har öppet minst 8 timmar per dag och även på helger. Drar ner betyget betydligt.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Ja. Det är Bisnode som används för kreditupplysning

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Nej

2/5

Slutbetyg 5/10

Extrakredit har lagts ner – Se andra snabblån här

Sammanfattning

Sammanfattning

Extra Kredit är inte ett av de företag vi främst skulle rekommendera. Detta främst då på grund av allt för otydlig information till låntagaren. Det börjar med att de inte uppger hur förlängning av lånetiden fungerar gällande tid och kostnad. När det kommer till räntan presenteras det på ett mycket otydligt sätt. Utöver det är räntenivån på många belopp allt för hög.

De skriver själva att deras mål är att erbjuda marknadens bästa konsumentkrediter. De har en bit kvar att nå dit.

Betyg 5/10

Extrakredit: Betyg 5/10