Frogtail

Uppdaterad:
  • Låna 1000-40.000kr i 1-36 månader
  • Individuell ränta fr. 9,9%
  • Tillåter betalningsanmärkningar
  • Betyg 7/10
Till Frogtail

Många snabblånsföretag har namn som antyder att de erbjuder lån på ett eller annat sätt. Frogtail har istället gått en helt annan väg och valt ett namn som betyder grodsvans. Om detta är till dess fördel eller nackdel är svårt att säga. Grodsvansen ger iallafall konkurrenskraftiga räntor till den som har betalningsanmärkning. Har man det inte bör man istället låna via annan kreditgivare (Bäst är att gå via låneförmedlare ex. Lendo)

 Storlek och Amorteringstid

Frogtail erbjuder lån på mellan 1000kr och 40.000kr. Ett klassisk snabblånsföretag brukar erbjuda från mindre summor och företag som erbjuder privatlån brukar ha högre tak. Så detta företag kan sägas ligga någonstans mitt emellan dessa lånebranscher. Ser man till räntesatsen som erbjuds är det mot privatlån låneföretaget rör sig. Recensionen kommer därmed att betygsätta företaget som ”privatlån” men presentera den både under privatlån och smslån.

Återbetalningstiden är 1-36 månader.

Lånebeloppet avgör längsta amorteringstiden.

Upp till 7000kr – max 6 mån

Upp till 9000kr – max 10 mån

Upp till 14.000kr – max 12 mån

Upp till 25.000kr – max 14 mån

Upp till 40.000kr – max 3 år

Det är visserligen bra att de justerar valbar amorteringstid utifrån belopp men detta är en väldigt hård indelning. Två-tre indelningar hade kanske varit mer relevant.

4/5

Ränta

Räntan som Frogtail erbjuder är ”personlig” vilket betyder att den sätts utifrån de personliga ekonomiska förutsättningarna. Räntan är mellan 9,9% och 39% på årslånen. Mer än så uppges inte på hemsidan. För att komma vidare och läsa mer om olika lånealternativ måste man först ge ut sitt mobilnummer för att på så sätt kunna logga in på sidan. Samtidigt kan man utläsa att räntan är högre på de kortare lånen.

När man fyller i belopp och amorteringstid finns bland annat följande:

Låna 10.000kr i 12 år – Exempelränta som anges är en effektiv ränta på 33,6%

Låna 4000kr i 6 mån – Exempelränta som anges är en effektiv ränta på 73,1%.

frogtail enskild ränta

I bägge ovan nämnda fallen finns betydligt billigare alternativ.

Problemet med Frogtail är framförallt otydligheten gällande räntan. De skriver stort på förstasidan att man kan låna från 9,9% i ränta. Men det framgår inte lika tydligt att detta är om lånet är på minst 12 månaders avbetalning.

På kortare lån än 12 månader blir det även svårt att förstå vad lånen kostar. Dessa lån brukar benämnas som snabblån och brukar presenteras både med räntekostnad och totalkostnad. Men här presenteras bara en exempelränta.

Den som vill låna 5000kr i 1 månad kan få en effektiv ränta på 152,2%. Men hur mycket är det i kronor och ören?

Överlag saknas presentation av kapitalkostnad, dvs vad lånet kostar i kronor. Det gör det lite svårt att jämföra lånet mot andra andra lån med lika lång löptid.

Fördelen är att man kan få en personlig och låg ränta. Nackdelen är att Frogtail alltså inte är tydlig med inom vilket spann de erbjuder ränta och vad lånet kostar.

6/10

Ta lån hos Frogtail

Vägen till att få ett lån hos Frogtail skiljer sig något mot många andra låneföretag. Första steget är att välja belopp och amorteringstid.

När detta anges visas en exempelränta som speglar ungefär vilken räntenivå man kan få på lånet. Det framgår även hur mycket man skulle behöva betala per månad vilket är en fördel.

Det andra steget är nämligen att uppge sitt mobilnummer på hemsidan. En sexsiffrig kod skickas sedan ut till denna mobil. Det är denna kod samt telefonnumret som sedan används för att logga in på sidan. Väl inne kommer företaget att presentera beslut på låneansökan varpå man kan ta beslut om lånet ska tecknas eller inte. Det kan i vissa fall vara så att Frogtaill enbart erbjuder lån på ett lägre belopp än vad man ansökt om. Låneansökan behandlas alltid efter de ekonomiska förutsättningar man har och därför kan företaget avgöra att fulla beloppet som ansökan gäller inte kan lånas ut.

I det fall som låntagaren anser att ränta och amorteringstid passar bra godkänner man låneförslaget från Frogtail. Pengarna förs sedan över samma dag eller nästkommande bankdag.

Ett klart minus ges att man i första steget måste uppge sitt mobilnummer. Det är bättre att först kunna ange lånesumma och önskad amorteringstid för att därigenom fortsätta sin ansökan.

3/5

Krav

Dessa krav ställer Frogtail på låntagaren för att ett lån ska kunna bli beviljat

  • Personen ska vara över 18 år
  • Personen ska ha en taxerad inkomst (Hur stor inkomst framgår ej)
  • Personen ska vara folkbokförd i Sverige
  • Personen får inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden

Det borde framgå hur stor inkomst som krävs samt om betalningsanmärkning är acceptabelt (vilket det är)

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Ja

Omtyckt av kunderna

Via recensionssidan Trustpilot har kunder hos Frogtail kunnat lämna omdöme om företaget. På de 699 omdömen som lämnats i början av 2017 gavs ett medelbetyg på 9 av 10. Det är mycket bra och speglar att kunderna är nöjda med lånetjänsten.

Frogtail bra betyg

Slutbetyg 6 

Besök Frogtail
Sammanfattning

Sammanfattning

Frogtail erbjuder lån från 1000 och upp till 50.000kr. På de lägre beloppen är de medel gällande kostnad. Detta då i jämförelse med snabblåneföretag. Men de visar upp kostnaden mycket dåligt och det blir därmed svårt att jämföra mot andra kreditgivare som lånar ut låga summor på kortare tider. Frogtail kan vara ett väldigt bra alternativ - eller ett riktigt dåligt. Allt beror ju på vilken ränta som man får av kreditföretaget. En ränta man inte vet förrän man genomfört en ansökan. Men ser man deras exempelränta som en spegling av deras vanligaste räntesatser så ligger de högt.
Frogtail: Betyg 7/10