Kortlån

Uppdaterad:

Kortlån  har lagt ner verksamheten. Se andra snabblån här

Att Kortlån erbjuder korta lån är knappast någon överraskning. De har valt att beskriva sig själva med titeln – Korta lån till låga kostnader. Självklart beror det på vad som associeras med korta lån och låga kostnader men i jämförelse med andra aktörer så har de inte tillräckligt fokus varken på det ena eller det andra.

Kortlån.se drivs av företaget Grandvik AB. Företetaget äger även namnet Extrakredit som erbjuder nästan identiska lån som kortlån.se

Summa och amorteringstid

Det är möjligt att låna från 3000kr och upp till 20.000kr hos Kortlån. Amorteringstid som kan väljas på är 1-24 månader men detta är delvis beroende på vald lånesumma.

3000 kr – 1-3 mån

4-6000 kr – 1-6 mån

7-14 000 kr – 1-12 mån

15-20 000 kr – 12-24 månader

Tanken är god att anpassa amorteringstiden efter beloppet. Men med fyra steg på så litet lånespann blir det snarare rörigt. En person som lånar 15.000kr kan amortera på dubbelt så lång tid som den som lånar 14.000kr. Varför inte erbjuda 1-24 månader rakt över?

2/5

Ränta

Nominell ränta är på 50%-162%. Det är samma ränta för alla låntagare så man vet alltid innan ansökan vilken räntesats som lånet kommer att få. Nivån styrs därmed enbart av lånebelopp och amorteringstid.

Den effektiva räntan är som lägst 63% vilket är mycket högt! Det finns ett flertal långivare erbjuder fast ränta på ca 30%. Detta även till personer som har betalningsanmärkningar och som att kreditupplysning hos andra än UC.

Både GoodCash och Cash2You har ca hälften så hög ränta. Detta drar ner betyget mycket.

1/10

Ta lån hos Kortlån.se

Första steget är att välja summa och amorteringstid. (Se bild nedan)

När detta sker visas tydligt valt lånebelopp, hur mycket som ska betalas tillbaka per månad samt totalt belopp som man kommer att återbetala (kapitalkostnaden). I exemplet nedan tecknas ett lån på 10 000 kr och återbetalas på 12 månader. Totalt kommer därmed låntagaren betala 7 532 kr i ränta (högt !)

Nästa steg är att klicka på ”Logga in och ansök nu”. Där kan befintliga låntagare logga in och ansöka om lån medan nya låntagare först behöver registrera sig med bland annat namn och kontaktuppgifter.  Därefter anges en del information om din ekonomi. Det är denna information (samt information från kreditupplysningen från Bisnode) som ligger till grund om lånet kommer beviljas eller inte.

Handläggning av lån sker enbart på vardagar.

3/5

Krav

De krav som måste vara uppfyllda för att få lån är:

  • Svensk medborgare
  • Minst 20 år
  • Inte har betalningsanmärkning

Det hade varit önskvärt att detta presenterades på startsidan eller i samband med låneansökan.

Anmärkningsvärt är att de inte tillåter låntagare med betalningsanmärkningar. Samtidigt är räntan högre än på många lån som accepterar betalningsanmärkningar. Det brukar vara tvärtom.

4/5

Övrigt

Det kan finnas en mängd information till låntagaren. Men det krävs att man blir kund för att man ska komma åt informationen. Iallafall att man skapar konto hos dem. Det är riktigt dåligt.

”Korta lån med låga kostnader”

Kortlån har som slogan ”Korta lån med låga kostnader”. Stämmer detta?

Ja – Om Kortlån jämförs med snabblåneföretag så är de billiga. Att låna 3000  kr i 1 månad kostar 404 kr vilket är i nivå med (eller under) många snabblåneföretag. På belopp där amortering ska ske på maximalt 6 månader kan de delvis vara konkurrenskraftiga mot liknande lånebolag.

Nej – Det finns ett stort antal långivare som har 1 år som kortast amorteringstid. Dessa har betydligt lägre ränta än Kortlån (ca hälften). Ska ett lån tecknas med minst 12 månaders amorteringstid finns alltså betydligt bättre alternativ. Överlag rekommenderas 12 månaders amorteringstid. Med lägre ränta blir kostnaden ändå lägre.

Exempel: Du behöver låna 5 000 kr i 3 månader

Kortlån – Kostnad 1295kr. Månadskostnad 2081kr

Cash2You – Även om kortast amorteringstid (12 månader) väljs så blir kostnaden bara 825kr. Månadskostnad 485kr.

 

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning?Nej

Låna utan UC?  Ja. Det är Bisnode som används för kreditupplysning

Helgutbetalningar?  Nej

Lån för person under 20 år? ?

2/5

Slutbetyg 4

Kortlån  har lagt ner verksamheten. Se andra snabblån här

Sammanfattning

Sammanfattning

SMS-lån får ibland kritik för att räntorna är så höga och att det är otydliga villkor. I detta fall är det bara att hålla med. Tydlig information saknas (den bör finnas tillgänglig även för de som inte loggat in) och räntesatsen är alldeles för hög på de högre beloppen.

Kortlån kan inte rekommenderas – inte heller Extrakredit som ägs av samma företag. Kortlån får bland de sämsta betygen som getts ut.

Vi rekommenderar Credway . Så vida det inte handlar om privatlån för då bör en låneförmedlare användas som Zmarta eller Lendo.

Slutbetyg 3

 

Kortlån: Betyg 4/10