Loanbutler

Uppdaterad:
  • Låna 5.000kr – 500.000kr
  • Jämför över 20 banker kostnadsfritt
  • Betalningsanmärkningar inget hinder
  • Betyg 8/10
Till Loanbutler

Loanbutler är en relativt ny aktör (2017) inom låneförmedling. Men de har ändå mycket lång erfarenhet…

Själva varumärket är nämligen nytt men de samarbetar med och marknadsför Freedom Finance som funnits på marknaden sedan början av 2000-talet. Ett företag som även fått mycket goda recensioner på Sverigekontanter.

Det är därmed samma tjänst som erbjuds via Freedom Finance hemsida som via Loanbutler. Av dessa två rekommenderas att man går via Freedom Finance eftersom deras hemsida ger mer komplett information om tjänsten.

loanbutler reklam2

Varför gå via Låneförmedlare ex Loanbutler?

Allt fler konsumenter ser fördelarna med att jämföra privatlån via låneförmedlare. I och med att efterfrågan blir större har även flera aktörer valt att agera på denna marknad. Idag finns det ett stort antal låneförmedlare även om de till stor del liknar varandra i den tjänst som erbjuds.

Fördel 1 – Snabbt, Enkelt och Gratis

Via en låneförmedlare (Ex Loanbutler) skickas en enda låneansökan in. Men det är ändå ett flertal banker som svarar på låneansökan. Därmed kan man snabbt och enkelt jämföra olika bankers räntevillkor innan man tecknar lånet. En jämförelse som därmed kan spara stora summor i längden. För även om det bara skiljer någon procentenhet på räntan så kan det skapa stor skillnad i kapitalkostnaden.

loanbutler jämför lån

Fördel 2 –  En enda kreditupplysning

Om man själv väljer att jämföra 15 banker kommer dessa att ta totalt 15 kreditupplysningar. Går man via låneförmedlare tas enbart en kreditupplysning. Detta ökar chansen att få låneansökan beviljad.

loanbutler en kreditupplysning

Fördel 3 – Alltid samma ränta

Det uppstår aldrig någon kostnad för konsumenten om man går via låneförmedlarna. Den ränta som bankerna erbjuder via denna jämförelse är även exakt samma ränta som de hade erbjudit om man genomfört en låneansökan direkt till dem. (Kostnaden för jämförelsen finansieras av de banker som är med i den)

loanbutler ränteförslag

 

Belopp och amorteringstid

Den vanligaste nivån, gällande lånebelopp, hos låneförmedlare är 5.000kr upp till 500.00kr. Det är även på denna nivå som Loanbutler erbjuder lånejämförelser. Därmed får de högsta betyg på denna punkt.

Den amorteringstid som kan väljas är 1-15 år. Även det är nivå med de allra bästa. Här skiljer de sig däremot något mot de allra flesta andra låneförmedlare. När amorteringstid ska anges ska man välja mellan 12-180 månader. Det känns inte helt användarvänligt.  Hur ofta tänker man ”jag vill amortera på 60 månader” istället för ”jag vill amortera på 5 år”.  För det andra är frågan om alla banker erbjuder individuell amorteringstid på ex 53 eller 17 månader. Det är ytterst få aktörer som erbjuder privatlån i Sverige som gör detta på månadsbasis utan de allra flesta lånar ut med amorteringstid på fasta år.

Vill man återbetala snabbare än önskad amorteringstid är detta alltid möjligt. Man kan även lösa lånet utan att någon extra kostnad uppstår.

4/5

Loanbutler ränta

Ränta

Den effektiva ränta som man kan få via Loanbutler är 4,27-33,0%Det är ett mycket brett spann vilket beror på att de samarbetar med så många olika banker med helt olika kundgrupper.

Det går även att få lån hos Loanbutler trots att man har betalningsanmärkningar. Detta framgår inte med tydlighet men eftersom de samarbetar med Freedom Finance och den informationen går att hitta på deras hemsida så bör man kunna dra den slutsatsen. Överlag är det just informationsbrist hos Loanmarket som drar ner betyget.

Kapitalkostnad

När man anger lånebelopp och återbetalningstid anges ”Månadskostnad från endast xxx” men någon kapitalkostnad anges inte i samband med detta. Längre ner på sidan finns en uträkning utifrån dessa faktorer och där anges kapitalkostnad utifrån en exempelränta. Det är mycket bra då det tydligt visar vad lånet totalt skulle kosta om man skulle få en ränta på den nivån.

Det hade däremot varit en fördel om detta presenterats högre upp på sidan vilket skulle gjort det tydligare för konsumenten.

Den som anger att ett lån ska tecknas på 5 000 kr och amorteras på 180 månader kommer se informationen ”Månadskostnad från endast 59kr”. Till stor sannolikhet finns det inte en enda aktör som erbjuder den kombinationen… Det borde alltså finnas en slags spärr som gör att små summor inte kan amorteras på så lång tid.

4/5

Gå till Loanbutler

Teckna lån via Loan Butler

loanbutler hur mycket vill du lånaI likhet med de flesta låneförmedlare är det mycket enkelt att skicka in en låneansökan. Ange hur stort belopp som önskas lånas och välj en amorteringstid som passar. När detta sker anges direkt en ”Månadskostnad från endast ….”

Man bör inte räkna med att få denna månadskostnad eftersom den uppenbarligen beräknas på den absolut lägsta ränta som går att få. Men det är ändå ett riktmärke gällande vad månadskostnaden kan bli.

När man fyllt i belopp och amorteringstid anges namn, mailadress, lånesyfte samt att man godkänner villkoren för tjänsten. Därefter kan ansökan signeras och skickas in. Hur lång tid det tar innan låneförslagen presenteras från de olika bankerna framgår inte men brukar hos låneförmedlare vara maximalt 24 timmar.

De låneförslag som presenteras är aldrig bindande. Man kan därmed genomföra en lånejämförelse för att se vilken räntenivå som man blir erbjuden utan att behöva teckna något lån.

Väljer man att teckna ett lån kan avtalet med gällande bank oftast skrivas under med BankID och pengarna betalas sedan ut efter några bankdagar.

5/5

 

Samarbetar med:

De som genomför en lånejämförelse med hjälp av Loanbutler får ”fler än 20 banker och långivare” jämförda. Men vilka dessa banker är framgår inte.

Detta är en av de punkter som är tydligare hos Freedom Finance (vilket alltså är samma tjänst som erbjuds här)

6/10

Krav

  • 18 år
  • Minst 100.000kr i årsinkomst
  • Ej obetalda skulder hos Kronofogden

Hade varit önskvärt om de nämnt betalningsanmärkningar här.

Detta är de grundläggande kraven för att lånejämförelse ska ske av Loanbutler. Däremot har de samarbetande bankerna olika krav på låntagarna. Det är därför inte säkert att man alltid får låneförslag från ca 20 banker utan detta beror helt på önskat lånebelopp, amorteringstid och ekonomiska förutsättningar.

4/5

Övrigt

En tjänst från Freedom Finance

Längst ner på sidan finns en länk till ”Användarvillkor för Freedom Finance”. De visar tydligt att  Loanbutler är marknadsförare av den låneförmedlingstjänst som Freedom Finance erbjuder. Det går bland annat att läsa under ”Om oss”. Det är mycket positivt att de är tydliga med vilka som ligger bakom tjänsten. Däremot har Freedom Finance bättre information på sin hemsida gällande samarbetspartners och annan information. Ansökan kan alltså göras direkt via Freedom Finance hemsida (eller läs dess recension här)

Sammanfattning

Loanmarket är tydliga med att de samarbetar med den stora låneförmedlaren Freedom Finance. De låneansökningar som kommer in tas hand om detta företag som ser till att över 20 banker kan ge låneförslag. Tjänsten är mycket bra för de som vill jämföra räntor och pressa sina lånekostnader. Däremot saknas en del information för Loanmarket ska få lika bra betyg (10/10) som Freedom Finance har. Vill man få komplett information rekommenderas ett besök till Freedom Finances hemsida.

Loanbutler: Betyg 7.6/10