Nettofinans

Uppdaterad:
  • Låna 10.000-25.000 i fem år
  • Fast ränta – Fast amorteringstid
  • Betalningsanmärkning behöver inte vara ett problem
  • Betyg 7/10
Till Nettofinans

Nettofinans marknadsför sig som ”Sveriges enklaste lån”. Någon större skillnad i just enkelhet mot andra lån är svår att hitta. Det som särskiljer dem mot många andra kreditgivare är däremot att de har en fast ränta (29%) och fast amorteringstid (5år). Om detta gör det enklare för låntagaren eller om det ska anses vara oflexibelt får låntagaren själv ta ställning till.

nettofinans reklamStorlek och Amorteringstid

Nettofinans erbjuder lån på mellan 10.000kr och 25.000kr. Ett mycket litet spann och dess begränsning visar sig även gällande amorteringstiden. Den är nämligen alltid på 5 år. En statisk amorteringstid som inte får bra betyg.

De marknadsför sig som ”Sveriges enklaste lån”. Men enkelt att välja valfri amorteringstid är det knappast. Till dess försvar ska sägas att lånet alltid går att betala av i förtid. Detta i likhet med de allra flesta sms-lån och privatlån.

Denna oflexibla återbetalningstid drar verkligen ner betyget. De allra flesta betalar nämligen av ett lån efter planerad amorteringstid. Allt för många låntagare hos Nettolånet kommer därmed att betala av lån på 5 år trots låg lånesumma.

Ex. Låna 10.000kr och amortera i fem år. Månadskostanden blir då 318kr. Men den totala summa som låntagaren har betalat efter fem år är hela 19080kr. Nästan 100% i ränteavgifter alltså. Om Nettofinans ska kunna leva upp till ”Sveriges enklaste lån” får de skapa större flexibilitet för sina låntagare.

Lite märkligt är det att de till och med skriver om sig själva med ”Vi arbetar också för att du ska ha möjligheten att själv kunna välja exakt det belopp du vill låna och själv bestämma i vilken takt du önskar betala av lånet eller krediten.”

2/5

Ränta

Räntan är alltid 29%. Det är en hög ränta men det finns en förklaring till detta. Nettofinans godkänner betalningsanmärkningar och detta är alltså ett lån som vänder sig till denna kundgrupp. Räntan på dessa lån brukar ligga på 20-30% vilket alltså är vad Nettofinans erbjuder.

Det är en hög ränta  -men i nivå med dess konkurrenter som vänder sig mot samma kundgrupp.

Så länge som återbetalning sker via autogiro tillkommer inte några andra kostnader. Om betalning ska ske via faktura kommer en fakturaavgift att tillkomma på 60kr/faktura. Det är förhållandevis högt då många har fakturaavgift på ca 30-35kr. Någon uppläggningsavgift tillkommer inte.

Även om de ligger i nivå med andra kreditgivare som tillåter betalningsanmärkningar så är räntan ändå hög. Det är ett betydligt bättre alternativ än snabblån. Men överlag ges så hög ränta till denna kundgrupp att man ska vara mycket återhållsam gällande att teckna lån.

Jämför mot GoodCash

Bägge tillåter betalningsanmärkningar.

Nettolånet – Summa 10-25 000 kr,  Amortera alltid på 5 år, Ränta 29%

Good Cash – Summa 5-50 000 kr, Amortera på valfi tid 1-5år – Ränta 23-25%.

6/10

Besök Nettofinans

Ta lån hos Nettofinans

Första steget är, som oftast när ett lån ska tecknas, att välja summa. Detta sker på webplatsens första sida eller direkt på ansökningssidan.

I och med att räntan är fast på 29% är det enkelt att exakt vad månadskostnaden kommer att bli. Detta är mycket bra då personen kan avgöra om man har råd med lånet eller inte.

Den som klickar på ”Ansök Nu” går sedan vidare i låneprocessen och fyller i personuppgifter, bankuppgifter och uppgifter om den egna ekonomin. Bland annat ska man ange anställningsform, anställningsår, boendekostnad och eventuellt andra lån. Någon medsökande går inte att ha till lånet. Signering sker sedan med E-legitimation.

Nettolån tar sedan en kreditupplysning via UC och ser på denna informationen (samt den information som framgår i låneansökan) och avgör om lånet ska beviljas eller inte. De kan även kontakta angiven arbetsgivare för att kontrollera att lämnade uppgifter gällande exempelvis anställningsform och inkomst är korrekt.

Ett svar syns direkt på skärmen angående om låneansökan kommer bli beviljad eller inte. Detta är däremot enbart ett förhandsbesked. Ett slutgiltigt besked kommer inom 24 timmar då kundtjänst har sett över ansökan i detalj. Pengarna skickas ut direkt efter att ansökan har beviljats vilket kan ta upp till en bankdag.

Lånet ska sedan återbetalas varje månad under fem års tid. Detta sker med rak amortering. Man kan alltid öka amorteringsbeloppet eller betala av hela lånet i förtid utan att det kostar något extra. Om man önskar genomföra snabbare återbetalning ska kundservice kontaktas.

Låneansökan är därmed mycket enkel och pedagogisk att genomföra. En ansökan tar inte mer än några minuter, förutsatt att man har koll på inkomst, andra lån m.m.

Enkelt och tydligt ger högsta poäng.

5/5

nettofinans låna pengar

 

nettofinans låna utan betalningsanmärkningKrav

  • Betalningsanmärkning är inget problem. Om låntagaren däremot har flera nya betalningsanmärkningar kan detta påverka kreditbedömningen. Skuldsaldo hos Kronofogden får inte finnas.
  • Ålder mellan 20-60 år
  • Årsinkomst på 150.000kr. Detta då från tjänst eller pension.
  • Skriven i Sverige’

Informationen är vad som krävs för att man snabbt ska se om detta är lån som passar utifrån kravspecifikationerna. Dessa presenteras även på webbplatsens första sida samt på flera andra ställen. Tydligt på flera punkter.

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Nej

Helgutbetalningar? Nej.

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg:7

Besök Nettofinans

Sammanfattning

Sammanfattning

Nettofinans vänder sig till personer som har betalningsanmärkning. Detta med lån på 10.000-25.000kr. Dess nackdel ligger i att lånet alltid ska amorteras på fem år. Även om man kan återbetala snabbare så vore en mer flexibel återbetalningstid vara positivt.  Det är tydligt hur mycket lånet kommer att kosta och vilka krav som ställs för att man ska låna.

Nettofinans: Betyg 7/10