Sambla

Uppdaterad:
 • Gratis jämförelse av 20 banker
 • Ränta från 3,01%
 • Svar inom 24 timmar
 • Betyg 8/10
Till Sambla

Bästa sättet att pressa lånekostnaderna är att jämföra flera banker när lånet ska tecknas. Det är denna jämförelse som Sambla hjälper privatpersoner med. En gratis jämförelsetjänst som på 24 timmar jämför upp till 25 banker utifrån låntagarens ekonomiska behov och förutsättningar.

Sambla är alltså en låneförmedlare vilket betyder att de jämför bankers räntor och villkor. Eftersom det är bankerna som betalar för tjänsten så blir det gratis för låntagarna. Det är därmed ett gratis sätt att jämföra flera banker snabbt.

Varför Sambla?

Sambla sammanfattar tre fördelar med deras lånejämförelsetjänst.

 • Jämför gratis och aldrig bindande

Man kan genomföra en jämförelse av privatlån via Sambla hur sambla räntamånga gånger som helst, utan att det kostar en krona. Det blir därmed en betydligt enklare väg att gå för att jämföra privatlån än att kontakta ett flertal banker och kreditinstitut på egen hand.

Efter att en ansökan skickats in ges svar inom ett dygn gällande vilka aktörer som vill erbjuda lån. Men det är aldrig bindande att något av dessa förslag måste väljas. Det är enbart förslag som man i lugn och ro kan ta ställning till. Erbjuds inte tillräckligt bra låneerbjudande kan man tacka nej till samtliga förslag och leta vidare på egen hand. Ett alternativ kan även vara att försöka förbättra sin kreditvärdighet och genomföra en ny jämförelse några månader senare.

sambla så mycket spar du

(Exempel från hemsidan på personer som jämfört lån via tjänsten)

 • Effektiv ränta 3,01%-22,59%

Vilken ränta som erbjuds på lånen beror på låntagarens betalningsförmåga och kreditvärdighet. Fördelen är att det är så många olika banker som jämförs att det är ett enkelt sätt att hitta den bank som ger lägst ränta.

 • Endast en kreditupplysning

Att försöka hålla nere antalet kreditupplysningar är positivt. En person som har många kreditupplysningar kan nämligen anses ha lägre kreditvärdighet vilket påverkar chansen att få lån. När en jämförelse sker via Sambla tar företaget en kreditupplysning. Det är informationen som finns på upplysningen som alla låneaktörer sedan använder sig av. En person som kontaktar 10 banker på egen hand får lika många kreditupplysningar – den som går via Samla får enbart en.

 

Storlek och amorteringstid

Med hjälp av den tjänst som Sambla erbjuder kan flera låneaktörer jämföras på lånesummor mellan 1 000 kr och 500 000 kr. Det är en stor fördel då alla som vill jämföra räntor på privatlån kan använda sig av tjänsten. Detta oavsett summa. Få behöver låna mindre än 1000 kr.

Amorteringstiden är 1 – 15 år vilket även det är mycket positivt.

5/5

svea svårt att få lånet

Ränta

Sambla väljer att enbart presentera effektiv ränta. Det är visserligen positivt då den effektiva räntan tydligast speglar hur mycket som lånet kommer att kosta för låntagaren. Men det är mycket vanligt att långivare och låneförmedlare både uppger nominell ränta och effektiv ränta så hade det varit fördelaktigt om även Sambla valt den vägen.

Den effektiva ränta som erbjuds via deras samarbetspartners är 3,01% och 22,59%. Det är en mycket bra räntenivå på privatlån.

sambla reklam

Kapitalkostnad: Någon kapitalkostnad för lånet anges inte i något exempel. Med kapitalkostnad menas vad lånet kommer att kosta till sin helhet (utifrån att man fått en viss procent i räntesats). Detta drar ner betyget något då kapitalkostnaden tydligt visar att ett lån kan vara betydligt dyrare än vad man först förväntar sig.

3/5

Teckna lån via Sambla

Sambla är en låneförmedlare som jämför lån från ca 20 låneaktörer. Att genomföra denna lånejämförelse, och sedan eventuellt teckna ett privatlån, är mycket enkelt.

 • Ansök

I ansökan anges hur stort belopp och hur lång amorteringstid som önskas. När så sker presenteras ”Ungefärlig månadskostnad”. Här får däremot Sambla några minuspoäng.

Det framgår inte hur denna månadskostnad är uträknad. Det borde framgå vilken procentsats som exemplet bygger på.

För det andra går det att ange en summa på exempelvis 50kr. Här borde det självklart funnits en spärr då ingen av långivarna erbjuder denna nivå. Men det går alltså att exempelvis ange ett lånebelopp på 50kr och amorteringstid på 10 år…

 • Se bankernas bud

sambla välja bankNär ansökan skickats in kommer alla samarbetande aktörer få möjligheten att ge ett låneerbjudande. Inom ett dygn har alla svarat på låneansökan. Dessa bud kan därefter ställas mot varandra.

 • Välj bästa lånet

Många väljer det lån som har lägst ränta. Men det kan även finnas andra faktorer som påverkar val av låneaktör. Exempelvis har vissa låneskydd medan andra inte har det. Vissa erbjuder högre belopp än andra osv. Utifrån de bud som ges kan man jämföra och välja det lån som passar bäst. Vill man ha hjälp finns möjligheten att få stöd från Sambla via telefon. Krav finns aldrig att ett lån måste tecknas. Det är enbart gratis låneförslag.

 • Pengarna betalas ut

Den som väljer att teckna ett lån signerar låneavtalet (oftast digitalt) och får sedan pengarna utbetalt till ett bankkonto. Hur många dagar det tar innan pengarna finns tillgängliga varierar mellan bankerna. Men en vanlig tidsperiod är 3-5 bankdagar.

sambla låneformulär

5/5

Samarbetar med

År 2018 samarbetade Sambla med 25 olika låneaktörer. Detta allt från de största bankerna så som Swedbank till mindre nischbanker som exempelvis Lendify.

De samarbetar med: Collector Bank, Coop MedMera Bank, ICA Banken, Ikano Bank, Lendify, Lån & Spar Bank, Marginalen Bank, Nordax Bank, Nordnet Bank, Santander Consumer Bank, Resurs Bank, KonsumentKredit, Sevenday Finans, Sparlån, Spring Finance, Svea Ekonomi, Swedbank, Wasa Kredit, Bigbank och MoneyGo.

De större låneförmedlarna i Sverige samarbetar med ca 20 banker. Så där ligger Sambla bland de bästa. En stor fördel är även att de tydligt skriver ut vilka de samarbetande bankerna är. Den som vill kan därmed göra en jämförelse via Sambla och sedan kontakta ytterligare aktörer som inte var med i jämförelsen.

sambla olika banker

10/10

Krav

För att en jämförelse ska genomföras måste låntagaren uppfylla följande kriterier:

 • 18 år eller äldre
 • Månadsinkomst (fast) på 10 000kr eller mer
 • Folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader
 • Skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader

Det går att använda tjänsten även om man har betalningsanmärkning. Däremot blir det betydligt färre aktörer som jämförs.

5/5

Övrigt

Mycket info – om samma sak

En detalj som upplevs onödig är dess ”röriga meny”. I menyn kan man exempelvis hitta artiklar om billån, privatlån, blancolån, båtlån, samla lån och låna pengar. Det är näst intill samma text som presenteras på de olika sidorna. Detta eftersom det alltid är exakt samma lånejämförelse som marknadsförs. Det är alltså väldigt mycket information – om exakt samma sak.

sambla låna till

Slutbetyg: 8,2/10

Besök Sambla för att sänka dina lånekostnader
Sammanfattning

Sammanfattning

Att jämföra flera olika banker och kreditbolag innan ett lån tecknas är en stark rekommendation. Det kan göra att man sparar tusentals kronor på lånekostnaden. Enklaste vägen är att gå via låneförmedlare, vilket Sambla är.

Samblas stora fördel ligger alltså i dess enkelhet. De sköter kontakten med bankerna och presenterar inom ett dygn låneförslag från upp till 20 olika aktörer. De får även bra betyg gällande att de visar vilka banker som jämförs.

Det som drar ner betyget något är ansökningsprocessen. Det går att ansöka om lån på minimala belopp vilket inte är positivt (för någon jämförelse kommer knappast att ske då). Dessutom anges inte hur exempelkostnaden för lånet räknats ut. Även exempel på kapitalkostnad saknas.

Bra tjänst – som med lite bättre tydlighet kan få högre betyg.

Sambla: Betyg 8.2/10