SMS Kontanter

Uppdaterad:

Smskontanter finns inte längre. Den som besöker sidan sänds vidare till Pengos.se


  SMSkontanter skriver att de ska vara ett ”nytänkande företag med enkla finansiella tjänster”.  Detta eftersom de erbjuder fasta avgifter och fasta återbetalningstider vilket ger en tryggare och tydligare bild över vad det kostar att ta lån för konsumenten.  Men deras tydlighet blir även dess nackdel. Dessutom är de knappast tydlig på allt. Snarare otydliga.

Storlek och amorteringstid

Hos SMSkontanter kan man låna 500, 1000 , 2000 eller 3000 kronor. Det finns fyra val att välja mellan. Bra för den velige men mindre bra för de som vill ha flexibilitet.

Amorteringstiden är 30 dagar. Något annat alternativ finns inte hos SMSkontanter.

Precis som det nämndes i inledningen så har företaget valt att enbart ha några få alternativ för att göra det tydligare för kunderna. Frågan är om det blir tydligare eller om det bara bli svårare att hitta den lösning som passar bäst beroende på de personliga förutsättningarna man har.

Första gången ett lån tas av detta företag får lånet maximalt vara på 1000kr. Andra gången 2000kr och vid tredje tillfället 3000kr. Även det begränsar en hel del.

smskontanter reklambanner

Ränta

I likhet med de flesta kreditgivare så är räntan högre ju mindre man lånar.

Som lägst går det att låna till 224% ränta (680% effektiv ränta) och som mest kan man få betala 309,6% ränta vilket motsvarar (1471% effektiv ränta). Siffror tagna från 2015.

Det är relativt högt i jämförelse med andra aktörer på marknaden. På ett lån på 3000kr kommer man att få betala tillbaka 3560kr efter en månad. Jämför detta med exempelvis Onea.se som erbjuder samma lån men till en kostnad av 3197kr.

Självklart är det upp till alla företag att sätta vilken ränta de vill. Men SMSkontanter skriver på sin hemsida att man kan låna till ”Sveriges lägsta kostnad”.  Det är felaktigt. Som visats ovan går det att få lägre ränta hos andra aktörer. Dessutom går det att ta kostnadsfria lån på denna summa hos både TrustBuddy och Ferratum

Att de är dyrare ger de ett litet minus. Att de säger att de är billigast ger dem ett stort minus.

Smskontanter finns inte längre. Den som besöker sidan sänds vidare till Pengos.se

smskontanter kostnad

Ta lån på SMSkontanter

De som väljer att ta ett lån hos SMSkontanter gör detta genom tre steg vilket går att läsa om på hemsidan.

smskontanter tre steg

  • Det första är att man skickar ett SMS till företaget. Detta kostar 50kr. (Ett av de få företag där det alltså kostar att söka om lån) För att kunna skicka efter denna kod måste man vara ansluten till Wywallet.se.
  • En kod skickas tillbaka till mobilen
  • Ansökan på hemsidan fylls med personuppgifter, inkomst m.m.

När en ansökan skickas in till SMSkontanter registreras inte detta hos UC. Däremot har de lagligt krav på sig att göra individuella bedömningar.

Om ansökan genomfördes en vardag före klockan 13 kommer pengarna att betalas ut någon gång mellan klockan 15 och 17. Om ansökan skickades in efter 13 kommer pengarna att betalas ut följande vardag.

Besök SMSKontanter

Krav

  • Minst 21 år gammal
  • Folkbokförd i Sverige
  • Tidigare lån hos SMSkontanter ska vara betalda
  • Registrerat mobiltelefonnummer (Abonnemang eller telefonkort spelar ingen roll)

Sammanfattning

De flesta sidor som förmedlar SMS-lån är snygga och moderna. Det känns som att företaget bakom SMSkontanter.se inte har lagt tillräckligt med energi på detta. Men det är inte bara på layouten företaget borde ha lagt ner mer energi. De borde även ha läst igenom sin text då de felaktigt säger att de har ”Sveriges lägsta kostnad”. Självklart beror det på om man särskiljer kostnader med räntor men för konsumenten handlar det om hur mycket man måste betala – och där ligger inte SMSkontanter i topp.

smskontanter logaAtt därutöver ta 50kr för att kunna genomföra en ansökan är något mycket ovanligt och dåligt. De som ändå accepterar denna kostnad måste även installera WyWallet på sin mobil för att kunna betala denna kostnad. Det ska även tilläggas att det står att man behöver ha WyWallet under ”Frågor och Svar” men inget om detta på första sidan där man läser om hur man tar lån.

SMSkontanter har slogan ”Gör vardagen enklare”.

Smskontanter finns inte längre. Den som besöker sidan sänds vidare till Pengos.se

Den som anser att lån gör livet enklare bör i alla fall gå till någon annan aktör.

Besök SMSKontanter

SMS Kontanter: Betyg /10