TrustBuddy

Uppdaterad:

konkursstämpel

Företaget gick i kokurs 19:e oktober 2015 och bedriver därmed inte längre någon låneverksamhet

Trustbuddy loga   Företaget TrustBuddy erbjuder något som kallas för Peer-to-Peer. Det betyder att det inte är företaget som själva lånar ut pengar utan bara förmedlar lån mellan privatpersoner. Medlemmar på TrustBuddy kan alltså själva låna ut pengar via företaget och därmed få ränta på detta. För tjänsten tar TrustBuddy ut en avgift av utlånaren. Den som lånar behöver alltså inte betala något extra.

I övrigt liknar företagets låneverksamhet andra aktörers. Lånet betalas ut till låntagarens konto och man måste betala tillbaka detta inom amorteringstiden. Om så inte sker kan påminnelseavgift och slutändan kronofogden inkopplas.

Kopplingen mellan låntagaren och långivaren är alltså helt anonym vilket gör det säkert för både låntagare och långivare.

Storlek och amorteringstid

TrustBuddy

– 2500-10.000kr

– 30 Dagar

– Möjlighet att förlänga lånet

– Räntefritt på 14-dagarslån

Till TrustBuddy

Flexibilitet gällande storlek och amorteringstid är inte TrustByddys stora fördel.

De erbjuder bara lån mellan 2500 och 10.000kr vilket är ett ovanligt litet spann. Framförallt är det en mycket hög lägsta nivå för att vara smålån.

Lånen läggs alltid upp på 30 dagar. Betalas det tillbaka inom 14 dagar sker det utan någon kostnad. I annat fall betalas hela lånet och dess ränta efter 30 dagar. Möjlighet finns även att förlänga lånet med 30 dagar mot en avgift. Denna avgift ökar i proportion med lånets storlek.

konkursstämpel

Företaget gick i kokurs 19:e oktober 2015 och bedriver därmed inte längre någon låneverksamhet

Ränta

TrustBuddy har en stor fördel och en stor nackdel gällande just räntan.

Fördelen är att erbjuder gratis lån på 14 dagar. Så länge som man tar lån och betalar tillbaka det inom två veckor är det alltså räntefritt och avgiftsfritt. Med 0% effektiv ränta ligger de bäst till i branschen med detta erbjudande.

Hur kan de erbjuda gratis utlåning?

Orsaken är att många som tar ett lån på ett ställe fortsätter att göra det. På så vis blir detta ett marknadsföringssätt att locka nya kunder. Utöver det är det många som tror att de kommer att kunna betala tillbaka inom två veckor men som sedan inser att de behöver ha längre amorteringstid på kommande lån.

Nackdelen är att företaget erbjuder höga räntor på resterande lån.

Den effektiva räntan på samtliga lån över 14 dagar är på 666,69%.

Jämför detta exempelvis med ONEA som erbjöd 104% vid samma kriterier (10.000 på 30 dagar)

Det ska tilläggas att detta är ett lån som är upplagt på en månad vilket gör att den effektiva räntan blir något missvisande.

Totalkostnaden för lånet blir hos TrustBuddy 1200kr och hos ONEA 612kr. Men även det är en väsentlig skillnad.

trustbuddy låna 3000

Ta lån på TrustBuddy

Genom fyra mycket enkla steg kan man ta ett lån hos TrustBuddy

  1. Välj belopp

Belopp väljs mellan 2500 och 10.000kr. Till höger presenteras då direkt hur stora kostnader detta medför. Detta uppdelat på administrativa kostnader, räntekostnader och total kostnad. Både nominell ränta och effektiv ränta presenteras.

Detta då gällande om lånet betalas tillbaka inom 0-14 dagar eller 15-30 dagar.

Om lånet betalas tillbaka inom 14 dagar kostar detta inget. Ingen ränta eller avgift tillkommer så med andra ord betalar man bara tillbaka exakt samma summa man lånat. Räntefritt.

  1. Personuppgifter

Förutom personuppgifter fyller låntagaren även i vad pengarna ska användas till och bankkonto. Något som de är troligtvis är ensamma om i branschen är att de inte lånar ut pengar till ”politiskt exponerade personer”. Som ett exempel nämner de riksdagsledamöter. De som inte är detta kan gå vidare till nästa steg.

  1. SMS-verifiering

För att säkerställa att man inte tar lån i någon annans namn har TrustBuddy en SMS-verifiering.

  1. Signering

Låneansökan kan sedan signeras med Bank-ID

Företaget lovar att behandla ansökan inom 15 minuter och pengarna betalas sedan ut inom 24 timmar.

Besök TrustBuddy

konkursstämpel

Företaget gick i kokurs 19:e oktober 2015 och bedriver därmed inte längre någon låneverksamhet

 Krav

  • Folkbokförd i Sverige
  • Minst 20 år
  • Äga en mobiltelefon med tillhörande mobiltelefonsabonnemang.
  • Möjlighet att identifiera sig via BankID via dator eller mobil.

Detta är i alla fall de offentliga kraven som står tydligt på sidan. Men när man ska ta ett lån får man även fylla i att man inte är en politiskt exponerad person. Med detta menar de exempelvis en riksdagsledamot. Av någon anledning vill inte Trustbuddy låna ut pengar till offentliga personer inom politiken.

trustbuddy reklambanner

Sammanfattning

Trustbuddy logaAtt låna upp till 10.000kr helt utan ränta eller avgifter är en stor fördel. Men då ska man vara säker på att kunna betala tillbaka inom 14 dagar. Det är dess största fördel.

Vill man låna pengarna över en månad finns även den möjligheten men då kostar det med både ränta och avgifter.

TrustBuddy får minuspoäng på att de bara lånar ut pengar från 2500kr vilket är relativt högt för att vara ett företag inom SMS-lån branschen. Räntan är även hög även om många andra företag ligger på denna nivå. Däremot går det att hitta lägre (Ex Onea)

Att de inte lånar ut till riksdagsmän kan även det som en fördel – eller nackdel. Rolig kuriosa om inte annat.

Besök TrustBuddy

konkursstämpel

Företaget gick i kokurs 19:e oktober 2015 och bedriver därmed inte längre någon låneverksamhet

 

TrustBuddy: Betyg /10