ViaKredit

Uppdaterad:

Varumärket har lagts ner – Se andra snabblån här

 

Varumärket ViaKredit ägs av Viaconto Sweden AB som även driver just Viaconto. Det som främst skiljer dessa två varumärken åt är att ViaKredit är en kredit medan det hos Viaconto tecknas SMS-lån. Detta återspeglar sig även i räntan som skiljer sig rejält mellan de olika lånesidorna.

Fördelarna med kredit är just den lägre räntan än mot SMS-lån. Däremot sitter nackdelen i att man lätt lånar mer än vad man behöver. (Jämför fördelar/nackdelar här)

Summa och amorteringstid

ViaKredit erbjuder kredit mellan 5000kr och 20.000kr. En relevant summa med tanke på att det är korta krediter som erbjuds.

Då Viakredit är en flexibel kredit och inte ett klassiskt lån är återbetalningen mer flexibel. Varje månad ska däremot minst 12% av utnyttjad kredit betalas tillbaka. Detta sker enbart via autogiro vilket är en säkerhet för låntagaren att inte glömma återbetalningen. Samtidigt är det inte helt flexibelt från Viakredit att inte erbjuda återbetalning via faktura.

När minst 30% av beviljad kredit är återbetald går det att ta ut pengar via krediten igen. Minsta uttag är 1000kr.

4/5

Ränta

Krediten har en dagsränta på 0,23% vilket motsvarar en månadsränta på 7%. Detta skapar en årsränta på 84%. Att låna 5000kr och för detta betala 350kr efter en månad är mycket konkurrenskraftigt.Detta om man jämför mot snabblån. Men jämför man mot andra onlinekrediter är det dyrt.

Just de lägre räntorna är fördelen med kreditlösningen i jämförelse med sms-lån.

ViaKredit har en ränta som är i medelnivå på denna låneform. Men det finns onlinekrediter med årsränta kring 25-35% vilket är alltså är betydligt bättre.

Några avgifter utöver ränta tillkommer inte.

5/10

Varumärket har lagts ner – Se andra snabblån här

Ta lån på ViaKredit

Första steget är att välja hur stor kredit som önskas. Detta då mellan 5000kr och 20.000kr. När summan väljs framgår det mycket tydligt krav gällande amortering, ränta samt vad minsta månadsbetalning skulle bli. Utöver det räntekostnad i kronor. Det är tydligt och mycket bra. I detta läge kan därmed låntagaren se tydligt om möjligheten finns att betala tillbaka lånet i tid eller inte.

När man sedan klickar på ”Ansök” anges personnummer, epost, kontonummer, mobilnummer samt önskat lösenord till ViaKredit. Man måste även i detta läge godkänna att återbetalning sker via autogiro.

En fördel är att ViaKredit även tydligt skriver ut att ”vi rekommenderar inte att du använder krediten för konsumtion eller för att regelbundet betala dina löpande räkningar…..passar inte denna typ av kredit för återbetalning av andra krediter eller för att samla dina lån

 

Förutsatt att krediten har blivit beviljad före kl 13.00 betalas pengarna ut under samma bankdag. Om krediten har blivit beviljad efter detta klockslag eller helgdag betalas de ut kommande bankdag. Snabbast går det för de som har Nordea då pengarna i detta fall betalas ut ”kort efter att krediten beviljats”

För att ta ut delar, eller hela, krediten loggar kunden in på hemsidan och väljer hur stort belopp som ska betalas ut. Detta då minst 1000kr. Däremot betalas alltid hela ansökta beloppet ut vid första tillfället.

Den som ansöker om en kredit på 20.000kr får alltså hela summan utbetald vid ansökningstillfället. När sedan minst 30% är återbetalt kan man välja att  utnyttja delar av den återbetalade krediten.

Här får däremot ViaKredit ett litet minus. Hos många andra aktörer kan man ansöka om en större kredit och sedan välja att enbart ta ut en del av summan. Att ha en kredit på 20.000kr kan upplevas som en ekonomisk trygghet. Men det betyder ju inte att låntagaren vill ta ut hela 20.000kr på en gång.

3/5

Krav

De generella krav som gäller för att kunna få en kredit hos ViaKredit är:

  • Skuld får inte finnas hos Kronofogden
  • Du får inte ha fått en betalningsanmärkning under de senaste 12 månaderna.
  • Du måste vara 20-65år
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige och detta sedan minst 2 år
  • Årsinkomsten måste vara deklarerad till minst 120.000kr
  • Du får inte ha en skyddad identitet
  • Du måste ha ett privatkonto på en svensk bank
  • Du måste ha egen mobiltelefon

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som ViaKredit använder är Creditsafe

Helgutbetalningar? Lördagar 10-16

Lån för person under 20 år? Nej

Varumärket har lagts ner – Se andra snabblån här

Slutbetyg:6

Sammanfattning

Sammanfattning

Med kreditlösningen (istället för sms-lån) kan kostnaden för lån på små summor pressas rejält. I jämförelse med systersidan Viaconto är ett lån på 5000kr en månad ca 50% billigare hos ViaKredit. De är inte billigast på marknaden men har en räntenivå i klass med de allra flesta.

De har sin fördel i att de är tydliga med vad det kostar och att det är enkelt att genomföra en ansökan. Däremot får de minus för att hela önskad kredit betalas ut vid första tillfället – något som gör att större summa än vad som önskas kan betalas ut.

Prismässigt betydligt bättre än sms-lån. Men det krävs att man är disciplinerad för den som har en kredit på 20.000kr kan lätt lockas till att utnyttja denna kredit. Om så sker ofta – blir det inte längre ett billigare alternativ.

ViaKredit: Betyg 6/10