Se upp för räntefria sparkonton

Sverigekont_räntefritt bildSparkonton utan ränta låter inte som något speciellt tilltalande. Ändå är det stora summor som svenskarna fortfarande har placerade på dessa konton. Konton som ofta ”lovar” mer än vad de kan hålla.

Hos Nordea kan man öppna ”Förmånskonto” och hos andra banker finns liknande konton som till namnet antyder att de ska vara förmånligare eller bättre än deras ordinarie lönekonto. Det kan exempelvis heta ”Placeringskonto” eller liknande. Men när man tittar på den ränta som ges är den lika med obefintlig. Att använda sig av en förmånligt placeringskonto som inte ger någon ränta alls är knappast förmånligt. Då finns det bättre alternativ.

En av de banker som krånglar till det extra mycket är SEB. De har ett konto som heter placeringskonto. Pengarna binds på kontot under en viss period och ju längre man binder pengarna desto högre ränta fås. Men problemet är att det inte ges någon ränta alls på pengar som binds på kortare tid än 2 år. Det är alltså möjligt att på detta placeringskonto låsa sina pengar i exempelvis 6 månader och inte få en krona för detta. Det är därmed svårt att se fördelen med ett sparande där pengarna enbart blir låsta.

Framtidskonto, Sparkonto, Placeringskonto… Namnen är många men räntan är fortfarande usel. Till och med när bankerna skriver att de kan erbjuda en ”bättre ränta” så är den långt från de bättre räntorna på marknaden.

Det finns banker som marknadsför sina sparkonton på deras hemsidor med att de ger ”bättre ränta”. Det är visserligen sant då dessa konton ger bättre ränta än de konton där räntan är noll. Allt över noll är då bättre. Men den som jämför räntan hos exempelvis Marginalen Bank mot räntan som ges hos storbankerna ser snart att det en storbank kallar för ”bättre ränta” är vad Marginalen Bank ger som lägst.

Jämför alltid sparräntan hos bankerna innan du väljer att placera ditt kapital !

Källa: Privata Affärer