Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
172
Utgivningsdatum
2012-06-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Qaeb
ISBN
9789127133754

Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om

(66 röster)  |  Läs 10 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-06-08
79
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.

"Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt ... I korta, pedagogiskt kritiska texter visar Cervenka just hur den kris som nu skuggar hela den globala ekonomin varit inbyggd i den monetära grund alla tagit för självklar i snart ett halvt sekel ... Hans bok är full av uppiggande iakttagelser och ahaupplevelser om stora och små samband i de nyheter som skakat världen de senaste åren."
Dagens Nyheter

"Cervenka är hyllad och belönad som en nyskapande propagandist för en mer solidarisk kapitalism med mänskliga drag. Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot. ... Med inspiration av en komplicerad verklighet, med stöd i små faktauppgifter samt en berättarglad polemisk tradition formulerar han sig ofta sylvasst och humoristiskt. Krönikorna belyser med skärpa de stora globala sammanhangens betydelse för medborgarnas småskaligt nationella verklighet."
Östgöta Correspondenten

"Synen på nationalekonomi håller på att förvandlas i takt med att de gamla tänkesätten krisar. Ledande kritiker är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, vars bästa artiklar nu samlats i pocketboken Vad är pengar? Hans insikter är djupa, men framför allt är hans förmåga att hitta drastiska jämförelser rent poetisk."
Tidningen Arbetet

"...såväl de styrande som vi andra bör se till att lära oss så mycket som möjligt om de processer som styr ekonomin, så att vi bättre kan förstå vad som bör göras. Det går att göra på många sätt, men Cervenkas bok är en bra början."
Borås tidning, ledarredaktionen

"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och finansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 218 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Undvik!
    Fredrik, 20 maj 2015

    "Vad är pengar" är en genuint dålig bok och jag har svårt att tro att den passar någon läsartyp alls. Om man är allmänt intresserad av, och kan ens lite om, nationalekonomi är den på alldeles för låg nivå (pajasnivå rent ut sagt). Om man är intresserad av vad svaret på frågan "Vad är pengar?" så kommer man bli besviken eftersom det inte ens görs en ansats att svara på den. Om man inte kan något om "pengar", nationalekonomi eller finanssystemet sedan tidigare är det här inte rätt introduktion.... Läs hela recensionen

  2. Money for Dummies
    Henrik Hammarberg, 19 augusti 2014

    En bok som alla bolånetorskar i Stockholm och ett par andra större städer i landet borde läsa för sin egen överlevnad. Övriga läser och gör inte om samma misstag!

  3. Cervenkas stil
    Olov Fahlander, 18 mars 2014

    Boken "vad är pengar" har två stora fördelar. Den har ett angeläget ämne, nämligen att genomlysa det allt sjukare ekonomiska system vi tvingas till i västvärlden, och som många fortfarande tror är det enda möjliga. Dessutom är boken rolig. Han använder målande beskrivningar på sammanhang och personer som likt nickedockor spelar med i denna fars. Vad som måste göras är givetvis att belysa hur felaktigt riggat vårt ekonomiska system är, så att tillräckligt många inser den förändring som är ound... Läs hela recensionen

  4. Otroligt viktigt ämne, det handlar om vår framtid, jag...
    Lillemor Järverud, 14 oktober 2013

    Otroligt viktigt ämne, det handlar om vår framtid, jag tycker att det är en självklar demokratisk fråga att alla förstår ekonomi. Här gör Andreas Cerveka oss vanliga amatörer en stor tjänst genom att på ett pedagogiskt och så enkelt som det går att beskriva den komplicerade och snabbrörliga ekonomin. Hans skruvade humor gör det till ett rent nöje. Jag har fått en ny idol. Nu kommer jag att läsa hans ekonomikrönikor i SD - för att få en rolig stund.

  5. En mycket läsvärd bok för den som vill lära sig om hur...
    Lena Nielsen, 22 juli 2013

    En mycket läsvärd bok för den som vill lära sig om hur världsekonomin och finansvärlden fungerar och agerar. Man lär sig bla att allt som händer i dagsläget redan har hänt ett antal gånger, att många i finansbranschen inte själva förstår och uppfinningsrikedomen i att konstruera system som det är meningen att ingen ska greppa. Läs även boken om Krûger. Cervenka bjuder samtidigt på många skratt. Han är fena på liknelser.

  6. Intressant att läsa i bokform. Har sedan länge följt...
    Berit Oscarsson, 18 juli 2013

    Intressant att läsa i bokform. Har sedan länge följt AC`s artiklar i SvD.
    Har alltid gillat hans rättframma beskrivningar och målande jämförelser.

  7. Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Svenska...
    Pia, 3 juni 2013

    Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Enligt baksidestexten på boken är han en hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör. I den lilla (ca 170 sidor) mycket lättlästa och pedagogiskt utformade boken berättar han om världsekonomin, om bankernas maktfullkomlighet, om bankirernas girighet och om orsakerna till finanskriserna på ett underhållande sätt. Han skriver så även den okunnige - som jag är förstår lite mer. Cervenka inleder det första kapitlet med följande:Varför räcker d... Läs hela recensionen

  8. Rent innehållsmässigt är detta en bok som beskriver...
    Hadar Svan, 3 juni 2013

    Rent innehållsmässigt är detta en bok som beskriver hur pass galet det nuvarande ekonomiska systemet faktiskt är, fast gör det rätt långt ifrån något sorts revolutionärt vänstertänk. Gällande formatet så är det dessvärre rätt bristfälligt i och med att det bara är krönikor som är redan publicerade i Svenska Dagbladet. Upplägget är inte särskilt pedagogiskt utan man bör nog närma sig denna bok med en hel del förkunskaper om hur ekonomin fungerar för att få ut något av den. Skulle mycket hellre... Läs hela recensionen

  9. Cervenka är inte kristallklar angående bankernas rätt...
    Lasse Karagiannis, 21 maj 2013

    Cervenka är inte kristallklar angående bankernas rätt att skapa pengar ur tomma intet. Han beskriver hur Riksbanken kan utföra denna alkemi, men detta verktyg använder inte Riksbanken enligt riksbankschefen. Samtliga elektroniska pengar som skapas, skapas genom de privata bankerna.
    Cervenka berättar förvisso att bankerna skapar pengar ur tomma intet, men han återger också en bankmans standardlögn, utan att bemöta den i texten, dvs. att bankerna måste låna upp pengarna innan de lånar ut de... Läs hela recensionen

  10. En rolig genomgång av vad pengar är - förutom mynt och...
    Oskar G, 1 maj 2013

    En rolig genomgång av vad pengar är - förutom mynt och sedlar. Läsvärde för alla som har intresse av att förstå omvärlden bättre. Sakligt och exempelrikt. Mer lättillgänglig än andra tematisk, men läsvärdra böcker som Salt och El...

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka