Undvik lånefällan – Tio punkter

Det finns rad åtgärder man kan göra för att ta sig ur den så kallade ”lånefällan” d.v.s. att vara i en situation där man har svårt att betala sina lån just för att kostnaderna för dem är så stora. Några tips kan läsas här.

Men det allra bästa tipset är att inte hamna där. Vissa säger att ”det bara blev så” men det är ofta inte hela sanningen. Är man medveten om vilka fällor man bör undvika kan man även undvika att hamna i skuldfällan i betydligt större utsträckning än om man inte tänker sig för.

  1. Har du inte pengar – Handla inte

Det är otroligt lätt att låna idag. Det finns även en rad mindre lån helt utan ränta eller avgifter. Varför vänta med att handla när man kan ta på avbetalning eller ta ett räntefritt lån? Svaret är att det är ett beteende att träna in. Den som inte har pengar bör inte heller handla. Att sätta sig i skuld via avbetalning eller skjuta upp betalning via lån är inte lösning – det är första steget mot att fastna i skuldfällan.  För hur vet du att du har pengar nästa månad om du inte har det idag?

  1. Undvik kreditkort

Det finns en rad fördelar med kreditkort. Men dess stora nackdel är att man kan handla för mer pengar än man har. Välj istället ett betalkort. När pengarna då är slut går det inte att handla mer. Den som i detta fall får slut på pengar varje månad får se över hur man lägger upp sin budget och planera utifrån den summa man faktiskt har att röra sig med.

Kreditkort_solfjäder Bild

  1. Undvik snabblån

Snabblån har generellt mycket hög ränta. Den som lånar 5000kr en månad kan behöva betala tillbaka mellan 5500kr och 6000kr nästa månad. Men det är inte hela nackdelen. Den stora nackdelen är om man inte hinner betala inom utsatt tid. Det kan då bli riktigt dyrt då både ränta och avgifter snabbt skjuter i höjden. Det är även därför som snabblån utan ränta även ska undvikas. Så länge man betalar tillbaka inom tid är det ingen fara men den gången man inte klarar av detta skapas kostnader som snabbt ökar.

Man ska även undvika så kallade snabba lån som tas impulsivt. Det spelar ingen roll om det är ett ”fantastiskt erbjudande bara idag”. Den som inte har pengar och behöver ta lån ska inte handla. Det är just dessa erbjudanden som gör att många handlar slut på sina pengar långt innan månaden är slut.

  1. Låna – Men bara rätt

I stort sett alla i Sverige lånar. Det är främst till boende, bil och studier. Det är också dessa tre tillfällen som man främst ska låna till. Lån till konsumtion ska helt enkelt undvikas då detta går att undvika. I de fall man bestämmer sig för att ta lån bör man även ta rätt sorts lån, ex undvika de med hög ränta eller avgifter. Utöver det bör man jämföra i lugn och ro då det i längden kan vara mycket stor skillnad på kostnaden även om det bara skiljer någon tiondelsprocent i ränta. Att använda sig av låneförmedlare är en stor fördel då de snabbt kan jämföra upp mot 20 olika banker.

lendo låna 500000

  1. Hyr!

Måste du ha bil? Visst är det bekvämt men hur ofta behövs den egentligen? Är det någon dag i månaden kan de vara billigare att hyra. Att hyra är oftast billigare än att köpa i de fall man inte använder saken/huset/bilen så ofta. Det går idag att hyra allt från verktyg till fordon. Hittar du inte det du vill hyra? Använd Blocket och annonsera ut ditt önskemål.

  1. Bygg buffert

Det spelar ingen roll hur stor inkomst man har. En viss del ska gå till buffert varje månad. Detta oavsett om det avsätts 50kr eller 500kr. Orsaken är både för att man ska bygga en buffert mot oförutsägbara händelser men även för att man ska lära sig att avsätta pengar till ett sparande. Den som börjar spara en låg summa kommer betydligt lättare höja denna summa i längden.

De som har svårt att spara utan att ta ut pengarna någon månad senare ska välja konton som är spärrade. Dessa går det att sätta in pengar på men det går inte att ta ut förrän ett visst datum. Alternativt kostar det om man tar ut pengar innan dess.

  1. Gör Budget

Kanske den viktigaste punkten för att ha koll på sina pengar. Eller i alla fall den näst viktigaste. För den viktigaste är nog ”Håll budgeten”. Med en budget ser man över sina utgifter och kan planera hur inkomsten ska fördelas under månaden. För många blir det även ett litet ”tävlingsmoment” att försöka hålla denna så mycket som möjligt.

Ett sätt är att använda programmet ”Smartbudget” som på ett tydligt sett visar budget och hur man sedan följt denna.

smartbudget fungerar bra på mobil

 

  1. Var tog pengarna vägen?

Spar kvitton på allt du handlar och för en kassabok. Det blir då tydligt var pengarna tar vägen. En extremt vanlig frågeställning som finns är ”Var tog mina pengar vägen?”. Svaret kommer svart på vitt när allt förs in kassaboken. Oftast finns där utgifter som är relativt stora som man inte annars tänker på. Det kan exempelvis vara en kvällstidning varje dag, smågodis eller liknande.Räkna ut ränta

  1. Pressa priset

Det är väldigt enkelt att jämföra bolåneräntor, fråga om man kan få lägre ränta på befintligt lån, pressa priset på elavtal och telefonabonnemang. Men få gör det. Man betalar när fakturan kommer utan att tänka på att det finns betydligt billigare alternativ. Jämför – det går fort via olika jämförelsesidor.

  1. Ta råd – Men gör!

Det finns mängder av råd till de som vill bygga en bättre ekonomi. Det är inte svårt att få tipsen. Det svåra är att genomföra dem. Ett mycket viktigt tips är därmed ”GÖR!”. Börja med en punkt och se dess resultat. Det sporrar ofta till nästa punkt osv.