Vilket kreditkort som är bäst beror på inköpssumman och inköpsställe

kreditkortsbonusDet finns ett flertal kreditkort som har någon slags bonussystem. Ett exempel är Re:member More där 1% av inköpssumman genererar en bonus som återbetalas till kortägaren. Detta oavsett var man handlar med kortet.

Många av de riktade korten (ex bensinkort, matkort, resekort) ger större bonus om inköp sker i vissa butiker/affärskedjor eller deras samarbetspartners. Många har även stegar som gör att de som handlar för större summor får högre procentuell återbäring.

Vad man bör kolla på är alltså både hur mycket man i genomsnitt spenderar per månad och var dessa pengar läggs. Detta visade Aftonbladet extra tydligt när de genomförde en jämförelse av en rad olika kreditkort just gällande bonusarna.

Den som handlade för 5000kr i månaden fick helt klart mest bonus hos Shell. Bonusen per år var då 600kr. Tätt efter kom Coop Med Mera Mer med en bonus på 551kr. Sen var det lång väg ner till tredjeplatsen där Re:member kom med bonus på 305kr. (Bonus minus årsavgift)

Om omsättningen på kortet istället var 20.000kr blev prispallen något förändrad. På första plats kom då Coop som gav en återbäring på 2951kr. Andraplatsen gick till Shell med 2400kr och på tredjeplats Re:member på 2105kr. Orsaken att Coop i detta fall tar över första platsen är att de har en trappstegsmodell (två steg) där de som använder kortet mycket får större återbäring.

Det mest anmärkningsvärda är att skillnaden blir så stor mot de kort som inte har någon bonus.

De som handlar för 20.000kr med kortet varje månad med Coop får alltså tillbaka knappt 3000kr i bonus. Detta då efter att man räknat bort årsavgiften. Om istället alla inköp hade skett med SEB:s kreditkort hade ingen bonus alls fåtts och en årsavgift betalats på 195kr.

Skillnaden mellan kreditkort med och utan bonus är alltså ca 3000kr per år i detta fall.

coop med mera mer storrutaCOOP – Bättre än vad jämförelsen visar

I den jämförelse som Aftonbladet genomförde visade det sig att Shell´s kreditkort var bäst vid inköp på 5000kr per månad. Så fort det blev större inköpssummor vann Coops kreditkort. Detta eftersom Coop ger ca 2% i återbäring på inköp som sker i deras butik.

Nackdelen med Coop (likt många andra kreditkort) är att bonusen är kopplad till just detta företag. För att få ut bonusen måste poängen växlas mot värdecheckar eller produkter hos Coop. Men detta gör även att poängen kan maximeras mer än att ge 2% i återbäring.

En check som går att växla in poängen mot är ”5% på ett inköp”. Med tanke på att rabatten ges på hela Coop Stormarknad kan storinköp göras när denna check har införskaffats. Så länge man köper för ca 2500kr blir återbäring 2% på kortet. Men om byggmaterial, vinterkläder, leksaker och mat köps in är det lätt att handla för det dubbla. I detta fall ger kortet än betydligt större återbäring tack vare denna check.