Sveriges bästa Företagslån 2023 - Hela listan

Här presenteras Företagslån från 10 000kr till 1 000 000kr

Ansök
Lånebelopp:7000 kr
Kostnad:56 kr
Löptid:3 mån
Möjliga löptider:(3 - 24 mån)
Månadsbetalning:2352 kr
Räntefritt:0 kr
Läs mer om Capcito
Ansök
Lånebelopp:7000 kr
Kostnad:0 kr
Löptid: år
Möjliga löptider:( - år)
Månadsbetalning:INF kr
Räntefritt:0 kr
Läs mer om Lenditum SE

Företagslån

Det som kännetecknar företagslån är att det är pengarna lånas av ett företag. Många gånger är det mycket stora lån på flera miljoner och låntagaren behöver komma in med en rad uppgifter till banken innan ett låneförslag kan presenteras. Men när det handlar om mindre summor finns flera andra alternativ. Även de som driver ett nystartat företag har möjlighet att hitta olika lånemöjligheter. Nedan presenteras några av de vägar företagaren kan gå:

Banken – Stora belopp

Alla storbanker erbjuder företagslån. När det kommer till mindre banker är det däremot inte lika självklart att de även vänder sig till företagsmarknaden. Har man haft företaget länge och kan visa upp stabila siffror i resultat- och balansräkningen är det stor chans att man blir erbjuden en relativt låg ränta. Däremot är det ganska svårt för nya företag att få höga belopp eller låga räntor. Risken är alltid stor att småföretag går i konkurs och därmed skulle banken inte få in sina pengar. För nystartade företag, eller företag som av annan anledning har svårt att få lån, finns andra möjligheter. Se nedan.swedbank loggaSEB loga

ferratum småruta

Jämför fler alternativ

Den som vill vara säker på att man hittar det företagslån som passar bäst gör rätt i att jämföra flera olika företagslån. En del långivare räknar på förra årets vinst och lånar ut max hälften av vinsten. Andra kopplar upp sig mot er kundreskontra och värderar betalförmågan i realtid för att lämna ett låneförslag. På den här sidan hittar ni flera aktörer som kan vara bra att ansöka om företagslån hos. Vill ni jämföra fler långivare för företag kan ni göra det här på Sverigekontanter.se

Företagslån för att köpa företag

Det finns många anledningar till varför ett företag skulle vilja låna pengar. Det kan vara för att öppna upp en ny verksamhet, utveckla en ny produkt eller för att köpa upp en konkurrent. När man lånar pengar för att köpa ett företag krävs det alltid en kontantinsats i någon form från köparen. Denna kan antingen vara:

  • Rena kontanter som insats
  • Kombination av kontanter och aktier
  • Kontanter och revers från säljaren
  • Kontanter och ”topplån”, eller lån utan säkerhet

När du ska sälja företaget är det troligt att köparen använder en del lån för affären. Lånet är en kostnad som behöver betalas av framöver, ofta på kortare tidsperioder som 1,3 eller som mest 5 år. Nästan alla storbanker kräver avbetalning av lån på 3 år för företagsförvärv. Har säljaren och köparen starka kassaflöden kommer det inte vara några större problem att betala av lånet. Detta är givetvis något som långivaren undersöker innan de beviljar finansieringen.

Ferratum Business- Snabbt lån med personlig säkerhet

Ferratum är ett kreditföretag som specialiserat sig på företagslån. När de startade sin verksamheten var det möjligt att låna upp till 500.000kr men detta har sedan ökat till 1 miljon. Lägsta lånebelopp är 20.000kr. Det som kännetecknar lånet är att återbetalning ska ske ovanligt snabbt då det ska vara återbetalt på 6 månader.

Om detta läggs upp på 6 månader betalar man 17% i ränta. Utöver tillkommer en uppläggningsavgift på 2,5% av lånet. Sammanlagt betalar man därmed 19,5% i räntor och avgifter på 6 månader. Omvandlat i effektiv ränta (total kostnad på ett år) skulle den hamna på närmare 40%.

Fördelen med Ferratum är att man kan få lån på mindre belopp och att man kan återbetala snabbt. Nackdelen är den höga kostnaden. Kom även ihåg att det krävs personlig borgen för lånet. Om inte företaget kan åteberala skulden blir det borgenären som blir betalingsskyldig. I vår recension Ferratum Business får företaget 4/10

OPR smårutaOPR-Företagslån

Hos OPR-Företagslån kan företagare ta lån på summor mellan 30.000kr och 500.000kr. Likt Ferratum Business ska återbetalning sker relativt snabbt. Här kan man välja mellan återbetalningstid på 1-6 månader.

Om lånet tecknas på 100.000 och återbetalning väljs på 6 månader kostar detta (2016) 27980kr i avgift. Den effektiva räntan är därmed kring 50%. Fördelen med OPR-Företagslån är samma som ovan nämnda lån. Det är ett lån som snabbt att teckna, enkelt att få och där pengarna betalas ut snabbt. Nackdelen är dess ränta och att man måste gå i borgen för lånet. Om inte betalning sker av företaget är det privatpersonen som är betalningsansvarig.

 

Peer-to-Buisness – Låna av privatpersoner och företag

Det finns ett antal företag i Sverige som erbjuder så kallade Peer-to-peer och Peer-to-Buisness lån. Det innebär att det är privatpersoner och andra företag som lånar ut pengar istället för banker och kreditinstitut. Utlåningen till  företaget som vill ha pengar sker via en plattformutifrån där företaget presenteras lite kort. Privatpersoner och företag kan genom plattformen erbjuda sig att låna ut pengar till detta företag. Som företagare kan detta vara ett sätt att få lån i det fall som banken säger nej. För man ska i detta fall komma ihåg att räntesatsen kan blir högre än på ett banklån. Som alltid handlar det om att jämföra de olika alternativen.

Läs mer om Peer-to-Buisness

Bolån – Privatlån

Många nya företagare kan vittna om att det är svårt att få företagslån. Det är inte helt oväntat att bankerna inte vill låna ut pengar till ett företag som inte har någon historik. Så länge det inte finns siffror på att ett företag har stabila inkomster är det svårt för banken att veta om lånet kommer bli återbetalt eller inte. Det kan lite grann liknas med att en privatperson vill ha lån utan att man har någon inkomst – men hänvisar att man kanske kommer få det i framtiden.

På grund av detta är det många företagare, som i denna situation, ökar på sitt bolån för att sedan använda pengarna till företaget. Detta då bolånen ger den lägsta räntan. Finns inte den möjligheten kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att ta ett privatlån. Detta inte minst för de som har god ekonomi.

Fördelen med att teckna ett bolån, eller privatlån, som privatperson och därefter sätta in dessa pengar på företaget är två. För det första kan man oftast få en betydligt lägre ränta än vad ovan nämnda företagslån ger. Högsta ränta på privatlån ligger på ca 30% men de allra flesta får lägre ränta än så. Den andra fördelen gäller betalningsansvaret. Den företagare som tecknar ovanstående (Ferratum och OPR) måste även ha borgen. Därmed blir man indirekt ansvarig för lånet och personligt ansvarig för att det betalas. Om ansvaret oavsett ligger på personen bör det lån väljas som har lägst kostnad.

Fördelen med att teckna företagslånet ligger i att kostnaden för lånet får dras som en kostnad på företaget. Detta får inte ske om man själv lägger in kapital genom att först tagit ett privatlån.

 

Läs mer om bolån – Läs mer om privatlån

izettleIZettle –  Låna med flexibel återbetalning

Företaget IZettle har än så läng enbart erbjudit en betalningslösning som innebär att man kan ta betalat via mobilen eller en surfplatta genom att koppla en liten kortläsare till denna. Företaget har nu planer på att på att även etablera en låneverksamhet.  För företagen skulle detta innebära att man får låna 2-3 gånger så mycket som kommer in till företaget via kortläsaren på en månad. Ett företag som omsätter 50.000 en normal månad skulle därmed kunna låna 150.000kr. Enligt iZettle ska det inte finnas någon högre gräns på hur mycket som kan lånas.

IZettle väljer att erbjuda lånet räntefritt. Däremot kommer man att betala en fast avgift för varje lån. Denna kommer ligga på ca 10% av lånebeloppet. Amorteringen kommer att ske genom att företagaren under låneperioden får betala en förhöjd avgift på korttransaktionerna. Man betalar då en viss procent extra varje månad på omsättningen. Därmed blir återbetalningen flexibel beroende på hur bra det går för företaget. Tack vare det är det inte lika lätt att hamna i en situation som gör att man inte har råd att betala en månad. Har man små inkomster kommer även amorteringen på lånet bli lågt.

Låneverksamheten är inte än igång. Vi uppdaterar när den är igång.

Till IZettle