Pantbank – Så fungerar det

sefina låna utan kreditupplysningLån via pantbank kan både ske i butik och online. Fördelarna mot traditionellt lån är:

  • Ingen kreditupplysning krävs
  • Skulden kan aldrig gå till inkasso/kronofogden
  • Även med betalningsanmärkning
  • ”Låna av dig själv”

 

I denna artikel går vi igenom hur pantbank fungerar samt visar exempel från Sefina Pantbank.

Besök Sefina PantbankLåna via pantbank – I korthet

Det som karakteriserar en pantbank är att du måste lämna ett föremål i pant för att få lånet. I och med att Pantbanken har säkerheten i detta föremål behöver de inte göra någon kreditupplysning. Det spelar inte heller någon roll om du har betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden.

Efter lånets löptid (ofta en månad) betalar du amortering och ränta och får tillbaka föremålet. Skulle du inte lyckas betala tillbaka lånet (och dess ränta) blir föremålet sålt. På så vis får Pantbanken in sina pengar oavsett om du betalar summan eller inte

fördelar med pantlån

Pantbank – Så fungerar det

1. Lämna in pant

Ta med (eller skicka in) saker för värdering. Det är värdet som avgör hur mycket du kommer att få låna.

Eftersom Pantbanken behöver sälja sakerna om du inte lyckas betala ut dem kommer de att värdera dem till gällande marknadspris. Med andra ord till den nivå som de tror att de kan få vid försäljning.

Beställ box för fri värdering här

sefina värdera saker

2. Betala tillbaka

Du betalar inget på lånet under själva löptiden. När sedan perioden är över betalas lånet tillbaka tillsammans med den räntekostnad som uppstått.

 

sefina pant

2 B – Om du inte kan, eller inte vill, betala tillbaka

En fördel med Pantbank är du inte måste betala tillbaka lånet. Har du inte de ekonomiska resurserna eller vill du inte längre ha tillbaka panten? Då betalar du helt enkelt inte tillbaka pengarna. Saken blir såld och Pantbanken får på detta sätt iallafall in pengarna.

Att betala tillbaka lånet är helt frivilligt. Oavsett om du har möjligheten eller inte

Detta kan visserligen upplevas mycket jobbigt i de fall det är släktklenoder som förloras –  men fördelen är att lånet aldrig kan dras till Kronofogden och därmed bli betydligt dyrare än vad det ursprungligen var tänkt. Att betala tillbaka lånet är därmed helt frivilligt. Oavsett om du har möjligheten eller inte

2 C – Förläng pantlånet

Ytterligare ett alternativ är att förlänga lånet. Då betalas enbart räntekostnaden efter löptiden och ny löptid ges. Det går att förlänga dessa lån hur många gånger som helst, förutsatt att räntekostnaden betalas.

3. Pantbanken säljer produkten – skulden skrivs av

Om du inte löser lånet kommer Pantbanken att sälja din pant. I detta fall skrivs din skuld av oavsett hur mycket pengar de får in från försäljning.

Skulle pantbanken få en större summa än värderingen kommer du få mellanskillnaden (efter vissa avgifter)

Skulle pantbanken få mindre summa än värderingen påverkas du inte. Hela skulden skrivs ändå av.

Besök Sefina Pantbank

Fem vanliga frågor

Hur länge får jag låna på pantbank?

Löptiden är vanligtvis på 1, 2 eller 3 månader. Men lånet kan förlängas hur länge som helst. Det förutsatt att räntorna betalas.

Kan jag låna utan inkomst?

Ja, en pantbank ser inte till inkomst eller övrig ekonomi. Så länge du är över 18 år, har ID-handling och något som kan pantas kan lånet ges.

Vad händer om jag inte betalar tillbaka?

Då säljer Pantbanken din pant. Din skuld blir då helt löst, oavsett hur stor summa som Pantbanken får vid försäljningen. Får de mer än värderat värde får du del av detta.

Går det att använda pantbank online?

Ja, Sefina är en av pantbankerna som erbjuder onlinelösning. Läs mer i artikeln.

 

Ränta på pantbank

Räntan på en pantbank är ca 2,5 – 4 % i månaden och beror på lånebelopp, amorteringstid och var i landet som Pantbanken ligger.

Exempel från Stockholm:

Låna 10 000 kr i en månad – 385 kr i ränta

Låna 5000 kr i tre månader – 197,50 kr i ränta

Låna 15 000 kr i tre månader – 1642 kr i ränta

Här kan du räkna ut vad ditt lån skulle kosta.

billiga lån hos pantbank

Ingen risk

Lånar du på Pantbank tar du ”ingen risk”. Visserligen kan panten förloras men du kan aldrig bli skyldig pengar, dras till inkasso eller få betalningsanmärkning.

Både i butik och online

När Pantbanker började att etablera sig i Sverige fanns bara en väg att använda denna låneform. Det var genom att fysiskt komma till butiken för att få sina föremål värderade och därefter få pengarna direkt i handen. Idag har möjligheterna ökat.

  • Låna via webben

För att låna via webben beställs först en värdepåse som helt kostnadsfritt skickas ut till låntagaren.

I denna värdepåse placeras de värdeföremål som önskas användas som pant. Från och med att påsen skickas iväg är innehållet försäkrat av Pantbanken.

Efter att de har fått föremålen och värderat dem skickar de ut ett förslag på lån till låntagaren. Detta via SMS eller mail.

Genom att svara på SMS/mail med ett kort JA bekräftas att låneförslaget godkänns och pengarna sätts då in på det konto som angetts.

Pantbank och betalningsanmärkningar?

Vid lån hos Pantbank tas ingen kreditupplysning. Med andra ord kan de personer som har betalningsanmärkningar ta lån på Pantbanker utan problem

Nackdelen med Pantbank:

Vad är nackdelarna med att låna via Pantbank?

1. Förlora värdefullt föremål

Det första är att man riskerar att förlora ett värdefullt föremål.  Detta bör däremot inte ses som någon stor nackdel. Den som hade tecknat ett privatlån och kommit till punkten att lånet inte kan betalas måste i praktiken sälja något värdefullt för att få in pengar till att återbetala lånet. På så sätt blir effekten den samma.

2. Hög ränta 

Med en månadsränta på 2,5-4 % blir den effektiva räntan 25 – 50 %. Det är mycket högt och kan jämföras med snabblån. Men det är två helt olika låneformer. Med snabblån tas risken att skulden ökar med påminnelseavgifter, inkassokrav osv. Dessutom krävs generellt inkomst för att lånet ska beviljas.

Med Pantbank kan inte ytterligare kostnader uppkomma. Dessutom krävs ingen inkomst.

Krav för att låna på Pantbank

  • Minst 18 år
  • Giltig ID-handling
  • Ha en sak som kan sättas i pant

Någon kreditupplysning sker inte. Därmed spelar det ingen roll vilka andra skulder du har, inkomstnivå eller om du har betalningsanmärkningar.

Besök Sefina Pantbank