Media

Att få råd kring sin ekonomi kan vara, om inte hjälpsamt, så nödvändigt. Klarar du till exempel av höjningar av ränta och skatt? Nyckeln till att ha en god privatekonomi är att vara förberedd och långsiktig. För att uppnå det här finns det en rad olika kanaler som ger praktiska råd och konkreta tips. I dagsläget går det att få dessa via flertalet olika medier.

Med de många olika alternativ som finns för att lära sig om privatekonomi idag, finns det få bra förklaringar som kan ursäkta okunskap inom området. Även om man inte är intresserad av ekonomi i allmänhet, är just privatekonomi något som berör alla, så länge man har utgifter och/eller inkomster.

Appar

OK kreditkort appAtt få god privatekonomisk rådgivning i telefonen är nästan så praktiskt det kan bli. På så vis kan du plocka fram den när du har några minuter över någon gång. Genom att läsa ekonomiska tips i telefonen tar du ansvar över ekonomin och kan på så vis göra det bästa av några minuter som blivit över.

Att sätta sig ner framför en djupgående dokumentär på TV:n kan visserligen vara mer bildande. Dock är det, för den som har ont om tid, inte lika lätt att klämma in i vardagen. Privatekonomisk bildning i telefonen kan givetvis kombineras med program på TV, radio eller genom att läsa böcker och tidsskrifter för den som vill lära sig så mycket som möjligt. Klart är att tiden som investeras med stor sannolikhet betalar tillbaka sig framöver.

Se exempel på appar 

TV-program

Den som vill lära sig mer om privatekonomi kan göra det genom sin TV. I dagsläget finns flertalet program som syftar både till bildning och underhållning. Det mest kända exemplet är kanske Lyxfällan, där privatpersoner i ekonomisk kris får hjälp av två coacher. De flesta kollar kanske just på Lyxfällan i syfte att underhållas, snarare än att få ekonomiska råd, men för den som befinner sig på branten till en kris kan programmet vara till stor hjälp.

Sedan finns till exempel Låna för livet, som mer ingående undersöker hur vanliga familjer klarar av höjda räntekostnader och ett ökat skattetryck. Många svenskar är belånade idag, ofta med bostadslån till en historiskt låg ränta. Låna för livet kan bli högst aktuellt när dessa räntor stiger tillbaka till en ”normal” nivå.

Läs mer om TV-program

Radio

Radio är ett bra medium för den som vill få råd kring sin privatekonomi. Till exempel kan det lyssnas på i bilen medan du kör eller under promenaden på väg till affären. De program som finns är ofta ganska djupgående, där det huvudsakliga syftet är bildning snarare än underhållning (jämför t.ex. med Lyxfällan).

Den mest uppmärksammade serien är troligtvis Bildningsbyrån Finans, som sändes av UR under 2015. Serien är för den som vill lära sig mer om ekonomi i allmänhet. Den förklarar, på ett sätt som är lätt att förstå, hur finansmarknaden fungerar och hur den har förändrats genom tiderna. Samtidigt finns avsnitt om kreditkort och SMS-lån, vilket kan vara högst relevant för privatekonomin.

Läs mer om olika radioprogram

Böcker

En fördel med att använda sig av böcker för ekonomisk rådgivning är det stora utbudet. Idag finns en uppsjö av böcker finns som behandlar hur en privatekonomi kan skötas och förbättras. Det stora utbudet kräver dock hårdare granskning av det som finns tillgängligt. Med ett stort utbud finns en större sannolikhet att böcker, som inte är särskilt bra eller som har felaktiga råd, gömmer sig.

Här på sidan finns ett flertal böcker listade. De flesta av dem riktar sig in mot privatekonomi, men det finns även ett flertal som bildar om hur ekonomi fungerar i allmänhet. Det senarenämnda kan vara ett bra alternativ när de böcker som är mer inriktade på privatekonomi har lästs.

Ett exempel på en bok som fortbildar om ekonomi i allmänhet är Vad är pengar? av Andreas Cervenka. Både boken och författaren överlag har uppmärksammats för att kunna förklara svåra saker, så som hur ekonomi fungerar, på ett lättförståeligt sätt.

Läs recensioner och boktips

Tidningar

Den som vill lära sig mer genom att läsa olika tidsskrifter har mycket att välja mellan. Dock kräver det ofta åtminstone grundläggande kunskaper för att kunna tillgodogöra sig det som skrivs. Med det sagt publicerar många olika tidskrifter enkla tips och råd kring privatekonomin, även om det sällan är det som huvudsakligt fokus ligger på.

Ett exempel på en tidning som är mycket populär för ekonomiska nyheter i allmänhet, är Dagens Industri. Den som vill få lite mer lättsamma och enkla råd bör dock kanske vända sig till helgutgåvan, DI Weekend. Normalt sett behandlar dock DI snarare företag och börs, snarare än privatekonomi. Dock kan det vara ett alternativ för den som vill komplettera den kunskap som ges genom mer grundläggande program, böcker och artiklar.

Läs mer fakta om ekonomitidningar