Compricer

Uppdaterad:
  • Låna 10 000–600 000 kr
  • Räntespann från 2,95%
  • Jämför upp till 40 banker och långivare snabbt
  • Betyg 9/10
Till Compricer

Compricer är en av Sveriges mest kända prisjämförelsesajter. De visar priser på allt från försäkringar och elavtal till pension och lån. På sidan erbjuder de konsumenter att jämföra privatlån, bolån och billån, och hjälper därmed till att hitta bästa räntan.

Compricer är en så kallad låneförmedlare och ger alltså inte lånen själva. De förmedlar låneansökningen till en mängd banker och långivare. Därefter får kunden veta var den bästa ränta hittas.

Besök Compricer

Varför använda Compricer?

Det finns framför allt två mycket stora fördelar med att använda en låneförmedlare när ett lån ska tecknas.

  • Kreditupplysningar

När man ansöker om ett lån tar banken en kreditupplysning på personen. Om man har många kreditupplysningar kan detta minska kreditvärdet och man får därmed svårare att låna. När en låneförmedlare används tas enbart en kreditupplysning. Detta trots att en mängd banker lämnar sina låneförslag.

  • Snabbare och enklare

Att jämföra räntor på egen hand tar lång tid. En mängd banker måste besökas online för att låneansökan ska kunna fyllas i. Tack vare Compricer gör man en enda ansökan. Företaget skickar det sedan till bankerna vilket underlättar det hela betydligt.Compricer - beskuren

Storlek och amorteringstid

Vad gäller privatlån är den högsta summan som går att låna via Compricer 600 000 kr. Den lägsta är 10 000 kr. Sett till bolån kan man låna allt mellan 200 000 och 10 000 000 kr. Detta är en av fördelarna med att ta lån via låneförmedlare. De erbjuder alltid ett mycket stort spann på lånebeloppet eftersom de samarbetar med en rad banker.

Även amorteringstiden på privatlånen är väl tilltagen då konsumenten kan välja mellan att betala tillbaka på mellan 2 och 15 år.

Enda nackdelen är att de inte förmedlar lån med amorteringstid ner till 1 år, vilket annars är mycket vanligt hos låneförmedlare. Varför ska 10 000kr behöva betalas tillbaka på två år?

4/5

Besök Compricer

Ränta

Räntan sätts individuellt och är rörlig. Men att få reda på vad räntan för ens lån kan tänkas bli är inte helt enkelt. Under frågan ”Vilken ränta kommer jag få?” nämns inte en enda räntesats vilket är synd. Här hänvisar man enbart till att räntesatsen beror på ens ekonomiska förutsättningar. De kunde nämnt snittränta eller annat som gett en vink om vilka räntor som man kan räkna med. Detta gör de flesta andra låneförmedlarna.

I stället får man läsa det finstilta på webbplatsen för att få reda på att räntespannet sträcker sig mellan 2,95% och 29,95%. I jämförelsen av de olika bankerna, däremot, är den lägsta räntan man hittar 3,45%. Värt att komma ihåg är dock att detta är exempelräntor och att den exakta procentsatsen avgörs individuellt.

Kapitalkostnad

När man väljer belopp och amorteringstid presenteras lånets totala kostnad, det vill säga så kallad kapitalkostnad. Detta är föredömligt då man lättare kan jämföra hur mycket lånet kostar beroende på amorteringstid.

4/5

Ta lån via Compricer

För att konsumenten lätt ska kunna se vad månadskostnaden kommer att bli finns två fält – ett för lånesumma och ett för återbetalningstid – som man kan testa sig fram i innan man bestämmer sig för att fylla i sin ansökan. Det är en stor fördel eftersom månadskostnaden kan avgöra storleken på lånet.Compricer - ansök

Den månadskostnad som presenteras är visserligen uträknad med en exempelränta men det ger ändå en tydlig indikation på var det kan komma att landa. En stor fördel är även att räntan ändras beroende på vilken lånesumma och amorteringstid som väljs. Detta eftersom det generellt sett är högre ränta på lån om mindre belopp.

När man sedan bestämt sig fyller man i lånesumma, amorteringstid, personuppgifter och eventuell medsökande.

När ansökan är klar skickas den vidare av Compricer till de banker som erbjuder lån som passar in på valda kriterier. Svaren kommer sedan skickas ut från dessa banker och det bolag som väljs kommer sedan kontakta personen för att ge lånehandlingar och sedan betala ut pengar. På webbplatsen säger man att bankerna har 96 timmar på sig att ge ett erbjudande, men att det vanligtvis sker inom 24 timmar.

Att gå via Compricer (eller annan låneförmedlare) skiljer sig alltså inte mycket mot att skicka in vanlig låneansökan via ett kreditföretag. Skillnaden är att man här får upp till 40 olika låneförslag vilket gör att man lätt och snabbt kan jämföra och hitta billigaste alternativet.

5/5

Samarbetar med:

På hemsidan framgår tydligt vilka företag som Compricer samarbetar med och som med andra ord jämförs. År 2023 är det följande:

Att de uppger vilka de har samarbete med är ett stort plus då detta inte sker hos alla lånförmedlare. De kunder som inte blir nöjda med den ränta som erbjuds genom lånförmedlaren kan alltså se vilka kreditgivare de samarbetar med och därefter kontakta ytterligare aktörer på marknaden.

Antalet banker och långivare som jämförs är stort. Att dessutom några av storbankerna finns representerade ger ett plus i kanten.

10/10

Krav

Kraven för att beviljas ett lån är något olika beroende på om man vill låna över eller under 30 000 kr.

Under 30 000 kr

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd och skriven i Sverige
  • Fast inkomst på minst 110 000 kr per år

Över 30 000 kr

Här tillkommer, utöver ovan nämnda krav, att man måste vara skuldfri hos Kronofogden. Detta sedan 6 månader tillbaka i tiden.

På hemsidan skriver man att det kan vara svårt att beviljas lån med betalningsanmärkning, men att det inte är en omöjlighet. Däremot framgår det inte med tydlighet om någon av deras samarbetspartners godkänner betalningsanmärkning eller inte.

4/5

Slutbetyg 9/10

Besök Compricer
Sammanfattning

En lånförmedlare ska underlätta för låntagaren och det gör verkligen Compricer. Förutom att de hjälper till att jämföra räntor hos upp till 40 aktörer så sker det enbart en kreditprövning för detta. Allt är givetvis kostnadsfritt också.

Det är lätt och tydligt att göra ansökan och man kan enkelt se vad månadskostnaden skulle bli (även om räntan sedan sätts individuellt).

Det är inte mycket mer som krävs för företaget att nå en tia. Men än så länge får de nöja sig med betyget 9.

Compricer: Betyg 9/10