Nordax Bank

Uppdaterad:
  • Låna 10.000-500.000kr
  • Enkelt och tydligt
  • Räkna på olika räntor innan lånet tecknas
  • Betyg 9/10
Till Nordax Bank

Nordax är en så kallad nischbank, vilket betyder att de inte har samma breda utbud av tjänster som storbankerna. Men istället satsar de på att erbjuda extra bra villkor på de tjänster de har. Exempelvis har de flera sparkonton som samtliga har betydligt högre ränta än storbankernas ”noll-ränta”.

Nordax erbjuder även privatlån och även här får de mycket bra betyg. Framförallt har de en tydlighet mot kunden om är mycket god. Banken får mycket gott betyg.

Tips !! Lendo jämför räntenivån hos Nordax mot ca 20 andra kreditbolag. Genomför en ansökan via Lendo och hitta bästa ränta.

Storlek och Amorteringstid

Genom att Nordax Finans lånar ut från 10.000kr upp till hela 500.000kr är de en av de bästa långivarna i Sverige på den punkten. De flesta erbjuder lån upp till 350.000kr eller 400.000kr vilket gör att Nordax får ett högt betyg.

Däremot ska tilläggas att det krävs två låntagare (en medsökande) om lånet ska vara på över 400.000kr.

Amorteringstiden är valbar mellan 1 år och 15 år vilket även det i är klass med de bästa bankerna i Sverige.

5/5

nordax låna pengar

Ränta

Den nominella räntan som erbjuds är 4,9%-17,9%. Den sätts individuellt beroende på låntagarens ekonomiska situation. Detta i likhet med de allra flesta långivare i Sverige.

Ett stort antal långivare i Sverige erbjuder en ”fr. ränta” på 3,25-3,75%. På denna punkt ligger alltså Nordax något högre.  Samtidigt ska sägas att det är ytterst få låntagare som får bankerna absolut lägsta ränta. Är den lägsta räntan de kan erbjuda 3,25% bör man räkna med att få ca 5% i ränta. Därmed i nivå med vad Nordax erbjuder.

Uppläggningsavgift tillkommer på 400kr och även en månadsavgift på 20kr.

Nordax kan därmed främst rekommenderas till de som vill låna större belopp. Den som lånar 10.000kr på ett år kommer att betala 400+240kr i avgifter vilket motsvarar hela 6,4% i kostnader.

Detta kan jämföras med ICA som inte har någon uppläggningsavgift eller aviavgift. Se alltid på den effektiva räntan då det speglar hela kostnaden för lånet.

Vid större belopp gör dessa kostnader inte lika stor påverkan på den effektiva räntan och därmed kan Nordax i dessa fall vara ett bra alternativ. Som alltid handlar det om att jämföra – och att jämföra rätt.

Ett stort plus ges till Nordax att de på ett mycket tydligt sätt presenterar räntenivån.

9/10

nordax räkna räntan

Vår rekommendation:

Lendo är en lånejämförelsetjänst (gratis) som jämför ca 20 banker. En av de banker som är med i jämförelsen är just Nordax. Genom att utnyttja deras tjänst kan man alltså snabbt jämföra Nordax mot 19 andra banker. Gå den vägen för en snabb och enkel räntejämförelse för att pressa räntan så gott det går.

Besök Lendo och jämför Nordax mot ca 20 andra banker

Ta lån på Nordax Bank

Nordax har en föredömlig hemsida gällande hur lätt lånet tecknas och hur man kan räkna på kommande månadskostnad. Det är ytterst få banker/kreditbolag som har lika bra webbplats på denna punkt. Här får de mycket gott betyg.

Det första som sker är att man fyller i lånebelopp och önskad amorteringstid.  Direkt presenteras vilken månadskostnad lånet kommer att få. Detta utifrån en viss räntesats. Tydligt och enkelt. För det viktigaste, när ett lån tecknas, är att man ska veta att man klarar att betala tillbaka det.

Den stora fördelen är att det lätt går att justera räntesatsen och därmed kan man se hur månadsbeloppet rör sig uppåt eller nedåt. Både den nominella exempelräntan och effektiva ränta presenteras samt en information om hur allt är uträknat. Denna ”lånesnurra” saknas hos vissa av bankens konkurrenter och hos vissa har den inte lika tydliga och utarbetade räntefunktioner. Mycket bra!

Den som hittar en nivå på lånet som känns acceptabelt klickar på ”Ansök om ett lån”. Här ska bland annat personuppgifter fyllas i och senare även om det ska finnas någon medsökande. Sista steget är att signera och skicka in sin låneansökan.

Nordax tar sedan en kreditupplysning och väger in information från denna och den information som lämnats av kunden för att sätta en räntesats på lånet. Inom några dagar skickas låneförslag ut. Skuldebrevet ska då skrivas under och returneras. När det nått Nordax tar det ett fåtal dagar innan pengarna är utbetalade.

Enklast är att signera skuldebrevet digitalt med BankID eller Mobilt BankID.

5/5

Krav

För att en låneansökan ska kunna bli beviljad krävs följande:

  • Minst 20 år
  • Årsinkomst (fast) på minst 150.000kr
  • Folkbokförd i Sverige sedan minst 3 år
  • Betalningsanmärkningar får ej finnas

Detta är däremot enbart grundkrav och företaget kan i vissa fall neka lån även om dessa krav är uppfyllda. Detta eftersom de även tar in information från kreditupplysningen i beräkningen. I vissa fall kan de ge lån men då på lägre belopp än som önskas.

Genom att ha medsökande ökar chansen att få lånet beviljat.

Kraven presenteras även mycket tydligt på webbplatsens första sida.

5/5

nordax låneskyddÖvrigt

  • Låneskydd

När ett lån tecknas hos Nordax kan man välja att även teckna ett låneskydd. Detta är alltså ett frivilligt tillägg.

Låneskyddet (försäkringen) ger ersättning vid sjukskrivning (minst 50%), arbetslöshet, sjukhusvistelse (enbart egenföretagare) samt dödsfall. Med andra ord tillfällen då inkomsten kraftigt minskar och det kan vara svårt att ha råd att betala månadsavgiften på lånet.

Försäkringen betalar då månadsbeloppet på lånet upp till 10.000kr. Detta i maximalt 12 månader. Låneskydd kostar 9,5% extra av månadsbeloppet. De som annars skulle betalat 1000kr kommer därmed att betala 1095kr. Vid dödsfall betalas hela lånet tillbaka upp till summan 410.000kr

Slutbetyg 9/10

Besök Nordax

Sammanfattning

Sammanfattning

En stor styrka hos Nordax är dess enkelhet och tydlighet. Deras lånekalkylator är exemplarisk och all info som behövs finns lätt tillgängligt på webbplatsens första sida. Detta gällande räntesatser, avgifter, krav på låntagare och hur lånet tecknas. Det krävs inte mycket för att det ska vara riktigt bra – men allt för få kreditgivare har denna tydlighet.

Deras svaghet sitter i räntesatsen. Den lägsta ränta som de erbjuder är 4,9%. Det går att få ner mot 3,2% hos flera andre kreditgivare. Banken kan trots detta starkt rekommenderas. Om inte annat för att vara med i en räntejämförelse innan ett lån ska tecknas.

Nordax Bank: Betyg 9/10