MinKreditkoll omdöme

Uppdaterad:

Till MinKreditkoll!

 

Att hålla koll på din privatekonomi är alltid viktigt, men kan ibland kännas jobbigt och krångligt. MinKreditkoll är en aktör som vill göra det enklare för privatpersoner att få en överblick över sin ekonomiska situation – helt gratis. Hur fungerar tjänsten? Och är den att rekommendera? I vårt omdöme ger vi dig svaren.

Vad är MinKreditkoll?

I oktober 2021 valde det norska företaget Defero AS att lansera en ny tjänst i Sverige, nämligen MinKreditkoll. Bolaget startades av en grupp personer med bakgrund inom bank-, ekonomi- och kreditbyråbranschen.

Tanken bakom tjänsten är att personer enkelt ska kunna ta reda och hålla koll på hur deras privatekonomi ser ut. Under sin relativt korta tid på marknaden har tjänsten fått ett stort genomslag. Tillsammans med Defero AS har man i sammanlagt nära 500 000 användare.

Vilka tjänster erbjuds?

På MinKreditkoll får du tillgång till flera nyttiga verktyg som hjälper dig att förstå din privatekonomi – en förutsättning för att förbättra den. Nedan går vi igenom vad du kan använda tjänsten till.

Till MinKreditkoll!

Gör en kreditupplysning och se ditt kreditscore

Om du någon gång ansökt om ett lån har en kreditprövning gjorts på dig. Detta är nämligen något samtliga svenska banker måste göra innan de beviljar ett lån. I prövningen framgår hur god din kreditvärdighet är, och därmed hur riskfyllt det är att låna ut pengar till dig. Ju högre kreditvärdighet, desto bättre är chansen att du beviljas ett lån till förmånliga villkor. Hos Lånero kan du jämföra SMS lån direkt via Lånero även om du inte har så bra kreditvärdighet.

Med MinKreditkoll kan du, precis som namnet antyder, göra en kreditkoll på dig själv – helt gratis. På så sätt får du enkelt reda på ditt kreditscore, det vill säga hur hög din kreditvärdighet är. I ditt kreditscore ingår faktorer såsom:

När tjänsten gör en kreditkoll på dig använder de sig av företaget Creditsafe, som är ett av världens mest använda kreditupplysningsföretag och används av många banker, långivare och låneförmedlare. Därmed får du tillgång till precis samma data som långivarna får när de gör en prövning på dig.

Övriga tjänster

Som medlem hos Minkreditkoll får du även tillgång till andra tjänster som kan vara till fördel för din privatekonomi.

  • Överblick över dina lån och krediter – få tillgång till data rörande dina aktuella skulder, för att se exakt hur mycket du betalar för dem och mer.
  • Budgetfunktion – se hur mycket pengar du lägger på olika utgiftsposter, jämför med andra och få en varning om du spenderar för mycket.

Om du registrerar dig blir du även inbjuden till tjänstens fördelsklubb. Där får du, utöver ovan nämnda funktioner, tillgång till övervakning av ditt kreditscore samt regelbunden rådgivning baserat på din ekonomiska situation. Bland annat kan du få råd om vilka lån du bör göra dig av med och hur du går till väga, samt vilken ränta du bör kunna förhandla till dig på ett lån.

Är tjänsten säker att använda?

Att använda sig av denna tjänst är mycket säkert. Först och främst krävs att du registrerar dig och loggar in med hjälp BankID, vilket gör det mycket svårt för någon obehörig att komma åt din data.

Tjänsten får aldrig heller tillgång till information om ditt bankkonto eller liknande utan hämtar endast kredituppgifter genom Creditsafe, som även det är en tjänst med hög säkerhet. Dina känsliga uppgifter är skyddade med hjälp av kryptering och delas aldrig med någon annan.

Till MinKreditkoll!

Vanliga frågor och svar

Hur snabbt kan jag göra en kreditkoll på mig själv?

När du gör en kreditkoll på dig själv via tjänsten får du vanligtvis tillgång till uppgifterna inom 15 sekunder.

Görs en kreditförfrågan på mig?

Det görs ingen kreditförfrågan på dig när du använder tjänsten. Det påverkar således varken kreditscore eller kreditvärdighet.

Hur kan tjänsten vara gratis?

Företaget står för kostnaden när du gör en kreditkoll på dig själv genom dem. De tjänar in pengarna på att samarbeta med andra bolag som kan erbjuda sina tjänster till användarna.

Hur gör jag för att registrera mig?

Du registrerar dig enkelt på MinKreditkoll.se med hjälp av BankID, vilket gör processen trygg och säker.

Omdöme

MinKreditkoll är ett av många företag som erbjuder privatpersoner att göra en kreditkoll på sig själva, men vi upplever att de sticker ut ur mängden – på ett positivt sätt. En av de största fördelarna är att tjänsten är helt gratis att använda, vilket inte är fallet hos många av konkurrenterna.

Därtill erbjuder de sina användare mer än att ”bara” göra en kreditkoll. Som medlem får du koll på det mesta som rör din privatekonomi och goda råd kring hur du gör för att förbättra den. Det här är en tjänst vi varmt kan rekommendera om du vill få kontroll över din ekonomiska situation.

Till MinKreditkoll!

MinKreditkoll omdöme: Betyg 8/10