Saldo

Uppdaterad:
 • Låna 5 000–20 000 kr på kontokredit
 •  Snabb handläggning och utbetalning
 •  Effektiv ränta från 26,5%
 • Betyg 8/10
Till Saldo

År 2020 valde Saldo att lansera sin lånetjänst i Sverige. Målet var att erbjuda en låneform som var flexibel, transparent samt erbjuda en lånetjänst som ”sticker ut ur mängden”.

Tjänsten som Saldo erbjuder är något annorlunda mot klassiska lån. I stället för att man ska låna ett visst belopp ansöker man om en kreditgräns. Den som blir beviljad en kredit på exempelvis 20 000 kr kan ta ut önskat belopp (upp till denna gräns). Detta skapar en mer flexibel lånesituation. Samtidigt kan en viss kritik framföras mot detta då det ökar risken att man lånar mer än behövligt.Saldo i Sverige drivs av Tact Finance AB som grundades 2006. Även om tjänsten inte har särskilt många år på nacken så har alltså företaget bakom tjänsten lång erfarenhet av den svenska lånemarknaden.

Storlek och Amorteringstid

Saldo.com går det att ansöka om en kreditgräns om 5 000kr eller 20 000 kr. Det är ett relativt litet spann men detta ska inte jämföras med ett privatlån utan ses som en kort kredit som man betalar tillbaka inom en kort period. I annat fall är privatlån ett betydligt bättre alternativ. Detta framför allt gällande räntenivån.

Återbetalningstiden sträcker sig mellan 3 till 30 månader och beror på det lyfta lånebeloppet. Detta är alltså en kredit snarare än ett lån. Den summa av krediten som utnyttjas betalar låntagaren ränta på så längre som den inte är återbetalad.

När det blivit dags för återbetalning anländer fakturan via mail cirka 14 dagar före förfallodatum. Här framgår uppgifter om såväl räntekostnader som använd kredit. På så sätt är återbetalningen både enkel och flexibel. Den första fakturan förfaller omkring en månad efter det att man ansökte om krediten.

4/5

Ränta

Räntan för kontokrediten är olika beroende på hur stort lån som tecknas. Spannet för nominell bunden ränta sträcker sig mellan 19,5 och 39,5% och effektiv ränta mellan 26,5 och 74,4%. Ett lån på 5 000 kr och som betalas tillbaka på ett år med en nominell bunden ränta om 39,5%, till exempel, har en effektiv årsränta om 74,4%. Är det i stället 20 000 kr som lånas är den effektiva räntan 54%.

Det finns en rad olika kreditgivare som erbjuder lån på summan 5 000–20 000 kr och som då har betydligt lägre ränta än vad Saldo erbjuder. Detta är alltså inte ett lån som ska tecknas för den som tänkt betala tillbaka på ett års sikt. Men de som däremot har tänkt att betala tillbaka inom en månad eller två kan detta vara ett bra alternativ.

7/10

Ta lån på Saldo

Är det bra eller dåligt med kredit i stället för en fast utbetalning som det är på ett klassiskt lån?

Fördelen sitter självklart i det flexibla. Den som behöver ett lån på 5 000 kan välja att ändå ansöka om en kredit på 20 000 kr men sedan bara ta ut 5 000 kr och därmed bara betala ränta på dessa 5 000 kr. Skulle behovet öka under månaden kan man lätt ta ut mer pengar.

Nackdelen är att det är mycket lätt att vänja sig vid att använda krediten.

En kredit ansöks på följande sätt:

1.     Välj belopp

I likhet med lån hos alla andra kreditgivare är det summan som man väljer först. Här väljs en kreditgräns på mellan 5 000 kr och 20 000 kr. På webbplatsen står visserligen ”ansök om ett lån” men det är något missvisande då man i realitet ansöker om en kreditgräns. Möjligheten finns att inte utnyttja hela krediten vilket gör att man enbart betalar ränta på den utnyttjade delen av krediten.

En fördel är att det tydligt framgår hur stor räntekostnaden blir beroende på hur stor kredit som väljs.

2.     Fyll i ansökan

I nästa steg fyller man i telefonnummer och mailadress. Detta då det skickas en bekräftelsekod via sms samtidigt som dokument gällande lånet skickas via mail. Till mailen kommer också nödvändig information för att slutföra ansökan.

3.     Identifiera dig

Sista steget är att identifiera sig vilket enklast sker genom digital identifiering.

4.     Kreditbeslut

Efter identifiering skickas ansökan till Saldo. Företaget använder sig av en automatiserad handläggningsprocess, vilket gör ansökan hanteras omgående. Svar om huruvida krediten blir beviljad eller inte kommer vanligtvis inom 5 minuter.

När ansökan behandlas tas också en kreditupplysning via Bisnode. Detta innebär att någon kreditupplysning inte kommer att registreras hos UC.

5.     Gör uttag till bankkonto

Om ansökan blir godkänd signeras den digitalt av låntagaren och skickas tillbaka. Direkt därefter kan pengar tas ut via ”MySaldo”, det vill säga genom att logga in på ”Mina sidor”. Man kan även ta ut pengar genom att skicka ett SMS till 71550 med ordet ”Saldo” och önskat belopp.

Utbetalning går att alltså att göra direkt och man man är kund hos någon av storbankerna kan pengarna komma till kontot redan inom 3-5 minuter. I det fall man har en annan bank kan det däremot ta en bankdag innan pengarna syns på låntagarens konto. Noterbart är att det tillkommer en uttagsavgift om 45 kr.

6.     Återbetalning

14 dagar innan förfallodag skickas en faktura ut från Saldo. På fakturan framgår det hur mycket som ska betalas i ränta och hur stor kredit som utnyttjats. Tilläggas bör att den första fakturan kommer med en uppläggningsavgift om 395 kr.

5/5

Krav

Utöver att en individuell kreditprövning sker på alla som vill få en kredit genom Saldo har företaget några grundläggande krav som måste vara uppfyllda för att krediten ska bli beviljad. Lånetagaren ska:

 • Vara minst 18 år gammal
 • Inte ha skuldsaldo hos kronofogden
 • Vara bosatt och skriven i Sverige
 • Ha ett svenskt person- och kontonummer

5/5

Kortfakta:

 • Låna med betalningsanmärkning? Ja.
 • Låna utan UC? Ja, kreditupplysning görs via Bisnode.
 • Helgutbetalningar? Ja, om man är kund hos en av storbankerna. Annars kommer pengarna nästkommande vardag.
 • Lån för person under 20 år? Ja, lägsta åldersgräns är 18.

Slutbetyg 8/10

Saldo: Betyg 8/10 av Sverigekontanter.se

Besök Saldo
Sammanfattning

Saldo menar att deras kontokredit är ett flexibelt alternativ till SMS-lån och att skaffa ett kreditkort. De är klart billigare än de flesta SMS-lån, men är detta en bättre lösning än kreditkorten? Ett kreditkort har ofta en räntefri månad, till skillnad från Saldo. På ett kreditkort brukar räntan ligga på ca 10–20% utslaget på ett år. På Saldo ligger den effektiva räntan på 26,5–74,4%. På dessa punkter visar det sig att kreditkort är en betydligt bättre lösning.

Saldo har alltså en stor fördel mot dyra SMS-lån men har inte någon fördel mot kreditkort.

Företaget får plus tack vare att de är tydliga med vilken ränteutgift som uppstår och vilken effektiv ränta som blir vid denna kreditnivå.

Däremot får de minus på grund av den höga räntan. Lån på över 10 000 erbjuds av en rad olika kreditgivare på marknaden till en ränta på mellan 5–25%. Detta kan då jämföras med 26,5–74,4% som Saldo erbjuder.

Att använda sig av ett kreditkort för att få kredit är bättre än Saldo. Att använda sig av privatlån för längre krediter är bättre än Saldo. Företaget kan därför enbart rekommenderas till den med betalningsanmärkning eller låg kreditvärdighet, då en individuell bedömning görs i samtliga fall. Känner man sig inte träffad av detta finns andra, bättre alternativ.

Saldo: Betyg 8/10