Saldo

Uppdaterad:
 •  Låna 5000-20.000kr på kontokredit
 •  Räntefritt första månaden för nya låntagare
 •  7,18% ränta per månad
 • Betyg 8/10
Till Saldo

SALDO LIGGER FÖR TILLFÄLLET NERESE ANDRA LÅNGIVARE HÄR

 

Saldo är en relativt ny tjänst på lånemarknaden i Sverige. Företaget lanserade sin tjänst under 2014 och målet var att erbjuda en låneform som var flexibel, transparent samt erbjuda en lånetjänst som ”sticker ut ur mängden”

Tjänsten som Saldo erbjuder är något annorlunda mot klassiska lån. Istället för att man ska låna ett visst belopp ansöker man om en kreditgräns. Den som blir beviljad en kredit på exempelvis 15.000kr kan ta ut önskat belopp (upp till denna gräns). Detta skapar en mer flexibel lånesituation. Samtidigt kan en viss kritik framföras mot detta då det ökar risken att man lånar mer än behövligt.

Saldo drivs av Tact Group AB som grundades 2006. Även om tjänsten är ny så har alltså företaget bakom tjänsten erfarenhet av den svenska lånemarknaden.

 

Storlek och Amorteringstid

På Saldo.se går det att låna mellan 5000kr och 20.000kr. Det är ett relativt litet spann men detta ska inte jämföras med ett privatlån utan ses som en kort kredit som man betalar tillbaka inom en kort period. I annat fall är ett privatlån betydligt bättre. Detta framförallt gällande räntenivån.

Någon direkt återbetalningstid finns inte. På så sätt liknar detta mer en kredit än ett lån. Den summa av krediten som utnyttjas betalar låntagaren ränta på så längre som den inte är återbetalad.

Däremot väljer låntagaren ett betalningsdatum som gäller varje månad. Tio dagar före detta datum skickas en faktura ut med uppgifter om räntekostnader och använd kredit.

4/5

SALDO LIGGER FÖR TILLFÄLLET NERESE ANDRA LÅNGIVARE HÄR

Ränta

Fördelen är att lånet är helt räntefritt under den första månaden. Det gör att man därmed kan låna upp till 20.000kr utan ränta i en hel månad. Däremot gäller detta enbart nya kunder. Genom att de har detta erbjudande blir de ett av de bästa låneföretagen på marknaden gällande att erbjuda ”räntefria” lån. Däremot ska man komma ihåg att räntan tillkommer så fort man inte betalar tillbaka hela lånet inom en månad.

Den effektiva räntan är olika beroende på hur stort lån som tecknas. Ett lån på 10.000kr och som betalas tillbaka på ett år har en effektiv ränta på 80,72%. Är det istället 20.000kr som lånas är den effektiva räntan 42,12%.

Samtidigt framgår det på sidan att det är samma ränta på uttaget belopp så länge som summan är mellan 100-5000kr. Denna ligger på 7,18% per månad vilket motsvarar en effektiv ränta på dryga 100%.

Räntan är alltså från 42,12-102,5%.

Det finns en rad olika kreditgivare som erbjuder lån på summan 10.000-20.000 och som då har betydligt lägre ränta än vad Saldo erbjuder.  Detta är alltså inte ett lån som ska tecknas för den som tänkt betala tillbaka på ett års sikt. Men de som däremot har tänkt att betala tillbaka inom en månad eller två kan detta vara ett bra alternativ.

Månadsräntan är 7,18%  Det kan jämföras med andra kontokrediter: Normalränta alltså för denna sorts lån.

Credway har 2,42%

Ferratum 7,45%

Flexlimit 7,4%

7/10

saldo ränta

Ta lån på Saldo

Är det bra eller dåligt med kredit istället för en fast utbetalning som det är på ett klassiskt lån?

Fördelen sitter självklart i det flexibla. Den som behöver ett lån på 5000 kan välja att ändå ansöka om en kredit på 20.000kr men sedan bara ta ut 5000kr och därmed bara betala ränta på dessa 5000kr. Skulle behovet öka under månaden kan man lätt ta ut mer pengar.

Nackdelen är att det är mycket lätt att vänja sig vid att använda krediten

En kredit ansöks på följande sätt:

 1. Välj belopp och återbetalningsdag

I likhet med lån hos alla andra kreditgivare är det summan som man väljer först. Här väljs en kreditgräns på mellan 5000kr och 20.000kr. Det står visserligen ”lånebelopp” men det är något missvisande då man i realitet ansöker om en kreditgräns. Möjligheten finns att inte utnyttja hela krediten vilket gör att man enbart betalar ränta på den utnyttjade delen av krediten.

Då det inte finns någon specifik amorteringstid blir nästa steg istället att välja vilken dag i månaden som man vill ha som förfallodag för att betala eventuell ränta.

En fördel är att det tydligt framgår hur stor räntekostnaden blir beroende på hur stor kredit som väljs. Även den effektiva räntan presenteras tydligt.

 1. Fyll i ansökan

Därefter fylls personuppgifter, kontaktuppgifter och information om den personliga ekonomin i ansökan. Här skapar man även ett personligt lösenord som sedan används vid inloggning till sidan. Den som är inloggad kan (när krediten är beviljad) välja hur stor summa som ska användas och därmed sättas över på låntagarens konto.

 1. Identifiera dig

Sista steget är att identifiera sig vilket enklast sker genom digital identifiering.

 1. Kreditbeslut 

Efter identifiering skickas ansökan till Saldo. Efter 5-10 minuter kommer vanligtvis ett svar från företaget om krediten blir beviljad eller inte. Däremot kan det i vissa fall ta längre tid. Detta om företaget behöver kompletterande uppgifter för att kunna ta ställning till om krediten ska beviljas eller inte.

En kreditupplysning tas via Soliditet AB. Detta innebär att någon kreditupplysning inte kommer att registreras hos UC.

 1. Gör uttag till bankkonto

Om ansökan blir godkänd signeras den digitalt av låntagaren och skickas tillbaka. Direkt därefter kan pengar tas ut via ”Mina Sidor”. Utbetalning går att alltså att göra direkt men däremot kan det ta en bankdag innan pengarna syns på låntagarens konto.

SALDO LIGGER FÖR TILLFÄLLET NERESE ANDRA LÅNGIVARE HÄR

 1. Återbetalning

Tio dagar innan vald förfallodag i månaden skickas en faktura ut från Saldo. På fakturan framgår det då hur mycket som ska betalas i ränta och hur stor kredit som utnyttjats.

5/5

saldo reklam

Krav

Utöver att en individuell kreditprövning sker på alla som vill få en kredit genom Saldo har företaget några grundläggande krav som måste vara uppfyllda för att krediten ska bli beviljad. Lånetagaren måste:

 • Vara minst 23 år gammal
 • Inte har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden
 • Vara bosatt och skriven i Sverige sedan två år
 • Ha en fast månadsinkomst på minst 13.000kr
 • Ha ett svenskt kontonummer

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Sidan ligger nere för tillfället

Helgutbetalningar?  Sidan ligger nere för tillfället

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg 8/10

 SALDO LIGGER FÖR TILLFÄLLET NERESE ANDRA LÅNGIVARE HÄR

Besök Saldo
Sammanfattning

Sammanfattning

Saldo marknadsför sig som ett bättre lån än de dyra SMS-lånen samtidigt som det är bekvämare än att skaffa kreditkort.  De är klart billigare än SMS-lånen men är det en bättre lösning än kreditkorten? Ett kreditkort har ofta en räntefri månad i likhet med Saldo. Där är de alltså lika. Den som inte betalar tillbaka pengarna inom denna månad får sedan betala ränta på krediten. På ett kreditkort brukar denna ränta ligga på ca 10-20% utslaget på ett år. På Saldo ligger räntan på 40-80%. På denna punkt visar det sig att kreditkort är en betydligt bättre lösning.

Saldo har alltså en stor fördel mot dyra SMS-lån men har inte någon fördel mot kreditkort.

Företaget får plus för att de erbjuder en gratis månad till alla nya låntagare. Det innebär att man kan låna 20.000kr gratis under en månad. De får även plus tack vare att de är tydliga med vilken ränteutgift som uppstår och vilken effektiv ränta som blir vid denna kreditnivå.

Däremot får de minus på grund av den höga räntan. Lån på över 10.000 erbjuds av en rad olika kreditgivare på marknaden till en ränta på mellan 5-25%. Detta kan då jämföras med 40-100% som Saldo erbjuder.

Att använda sig av ett kreditkort för att få kredit är bättre än Saldo. Att använda sig av privatlån för längre krediter är bättre än Saldo. Företaget rekommenderas därför enbart till nya låntagare som vill låna en månad utan att betala en krona för det. I annat fall finns bättre alternativ.

Saldo: Betyg 8/10