Avida Finans

Uppdaterad:
  • Låna upp till 500 000 utan säkerhet
  • Ränta 5,95 – 21,95 procent
  • Svar inom 15 minuter
Till Avida Finans

Avida Finans är ett av de äldsta kreditmarknadsbolagen i Sverige, som sedan 1893 erbjudit finansiella lösningar till privatpersoner. Idag erbjuder de såväl privatlån och sparkonton som företagsfinansieringar.Varför Avida?

En av de största fördelarna med Avida är att de valt att inte fokusera på för många tjänster samtidigt. Något som kan vara vanligt hos andra långivare och banker på marknaden. I stället har de valt att fokusera på tre områden för just privatpersoner – privatlån, kredit och sparkonto. Även kallat AvidaLånet, AvidaKrediten och AvidaSpar.

AvidaLånet

AvidaLånet är Avidas privatlån utan säkerhet där man som låntagare kan låna mellan 10 000 och 500 000 kronor till en fast månadskostnad och med en låneperiod upp till 15 år. Vilken ränta som erbjuds syns först efter att låneansökan beviljats då den är individuell och sätts utefter låntagarens ekonomiska förutsättningar. Enligt Avida är den dock mellan 5,95 – 21,95%.

Det är även möjligt att samla sina mindre lån och kredit hos Avida, samt höja ett befintligt lån. Dock är det viktigt att notera att om ett lån utökas, kommer det gamla att avslutas och ett nytt tecknas i stället. Som låntagare har man även möjlighet att nyttja två betalningsfria månader per kalenderår, men gäller först efter att man haft ett lån i minst 6 månader. Dessutom får inga av de senaste tre betalningarna vara försenade för att de betalningsfria månaderna ska godkännas.

AvidaKrediten

För den som inte vill låna ett fast belopp direkt, utan vill själv kunna avgöra när ett eventuellt lån behövs kan AvidaKrediten vara ett alternativ. Här räknas räntan enbart när pengarna för krediten nyttjas. Dock framgår det från Avidas hemsida att kredittjänsten just nu är stängd för nya ansökningar.

AvidaSpar

Förutom att erbjuda lån och kredit, finns det även möjlighet att öppna ett sparkonto med hög sparränta hos Avida Finans. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och det tillkommer heller inga avgifter. Sparräntan är idag på 1,90%.

Fyra vanliga frågor om Avida Finance

Hur snabbt kan man få sitt lån utbetalt?

När ansökan beviljats och låntagaren godkänt avtalet, samt att Bankgirocentralen godkänt samtliga kontouppgifter, utbetalas lånet inom 1-2 bankdagar.

Varför får man en avi, trots en betalningsfri månad?

Anledningen till att en avi skickas ut är för att den betalningsfria månaden erbjuder fri amortering. Räntor och eventuella avgifter behöver fortfarande betalas.

Vad kostar privatlånet?

Vid samtliga lån (förutom AvidaKrediten) tillkommer en uppläggningsavgift på 179 kronor som debiteras på första avin. Därtill behöver låntagaren även betala en aviseringsavgift om 10 kronor varje månad.

Vad lånet kommer kosta i långa loppet beror på lånebelopp, återbetalningstid, och ränta.

Vad händer om man inte kan betala sin faktura?

För hjälp med betalning av en faktura kan man kontakta Avidas kundstjänst.

Storlek och Amortering

Hos Avida går det att låna mellan 10 000 och 500 000 kronor beroende på vad man behöver låna till. Återbetalningstiden går att välja upp till 15 år, vilket är mot det mer generösa hållet. Speciellt för de större lånen.

Betyg: 5/5

Ränta

Räntan hos Avida Finans är mellan 5,95-21,95% men det är först efter att en låneansökan beviljats som man vet exakt vad räntan hamnar på. Här hade det varit bra om man som låntagare tidigare i processen skulle kunna se en ungefärlig ränta för att veta om lånet faktiskt är förmånligt eller inte. Detsamma gäller den effektiva räntan då det även saknas information om denna. Av dessa anledningar dras betyget ner något.

Betyg: 3/5

Ta lån via Avida

Att genomföra en låneansökan hos Avida är smidigt och relativt enkel. Genom reglagen på deras sida om privatlån går det att välja både lånebelopp och återbetalningstid som därefter visar var den ungefärliga månadskostnaden landar på. Tar man sig vidare till nästa steg i ansökningsprocessen behöver man fylla i om lånet har en eller två sökanden, samt information som boendeform, anställning, lön, samt vad syftet med lånet är.

Att det enbart tar 15 minuter att få svar är fördelaktigt då man snabbt kan få information om lånet beviljats eller inte. Det är viktigt att vara medveten om att samtliga låneansökningar genererar en kreditkontroll hos UC.

Betyg 5/5

Om Avida Finance

Som nämnt har Avida Finans funnits på marknaden sedan 1983 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att både erbjuda lån samt sparkonto till sina kunder.

Krav

För att kunna bli beviljad ett lån hos Avida, finns det enbart två grundkrav som ska uppfyllas tillsammans med deras allmänna villkor:

  • Låntagaren ska vara minst 20 år gammal
  • Låntagaren får inte ha några skulder hos Kronofogden.

De nämner även på sin hemsida att det är enklare att beviljas ett större lån om man är fler än en person.

Betyg 5/5

Slutbetyg: 4,5/5

Sammanfattning

Avida Finans har funnits länge på marknaden och erbjuder såväl minde som större lån utan säkerhet till privatpersoner. Det övergripande betyget av Avida är positivt då det både är enkelt att ansöka och kraven är inte överdrivna. Även om det finns mer att önska när det kommer till informationen om vilken ränta lånet kan tänkas landa på håller Avida ändå ett högt betyg och är en tjänst vi kan rekommendera.

Avida Finans: Betyg 7.5/10