Här presenteras Peer to Peer Lån från 1 000kr till 350 000kr

För lägre summor – Se smslån.

loanstep smårutaAnsök
Lånebelopp:7000 kr
Kostnad:2688 kr
Löptid:1 mån
Möjliga löptider:(1 - 24 mån)
Månadsbetalning:9688 kr
Räntefritt:0 kr
Läs mer om Loanstep

Peer to Peer Lån

Lån som kallas peer-to-peer är mycket vanliga i USA och har även vuxit starkt i Sverige. Istället för att det är en bank som lånar ut pengar till privatpersoner så är det privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatpersoner. Detta sker via ett företag som förmedlar lånen och därmed tar en viss betalning för detta. Fördelen för långivaren är att man får en hög avkastning på de pengar som lånas ut och fördelen för låntagaren är att ett bredare utbud av lån erbjuds där man i vissa fall även kan få bättre ränta än hos andra aktörer.

Investera i P2p-lån

Som investerade kan du välja att investera i p2p-lån för att få en avkastning som inte korrelerar med börsen. När du väljer att spara i den här typen av lån kommer plattform du investerar på att koppla ihop dig med låntagare. Utifrån den risknivå du väljer och det belopp du kan investera matchas du med låntagare på rätt nivå. Sammantaget får du en hög avkastning till en väl kalkylerad risk.

lendify-p2p-lanP2p-lån – Så här går det till:

Som långivare: Den som vill låna ut pengar till en annan privatperson börjar med att skapa ett konto hos någon av de aktörer som erbjuder peer-to-peer. De har oftast ett fokus antingen på privatlån eller mot sms-lån. Som låntagare får man alltså i ett första läge avgöra vilken låneform som pengarna ska användas inom.

  • Lendify – Stor svensk aktör inom Peer-to-Peer lån med fokus på privatlån. Långivare kan välja mellan en placeringsperiod på 1-10år. Lendify har relativt höga krav på sina låntagare med bland annat krav på att betalningsanmärknignar inte får finnas och en medelinkomst hos låntagarena på 400.000kr per år.
  • Sparlån – Erbjuder Peer-to-Peer inom privatlån. Detta med lånesummor mellan 10.000kr-300.000kr. Tillåter inte betalningsanmärkningar och anger att kreditförlusten är mindre än 1%
  • Fundmill – Erbjuder Peer-to-Peer inom privatlån på mindre summor. Man kan låna 5000-30.000kr.
  • Savelend– Peer-to-Peer inom snabblån. De lånar ut summor mellan 1000kr och 5000kr. Hade år 2014 en genomsnittlig avkastning på 14,8% hos sina investerare.

Vilket företag som långivarna ska välja beror alltså till viss del på vad för slags lån man vill låna ut pengar till samt vilken avkastning man förväntar sig.

Man väljer sedan hur stort belopp man vill låna ut och sätter in denna summa på sitt konto. Därefter förmedlas pengarna till låntagarna och långivaren får en viss procent på sitt avsatta kapital. (Läs mer under Risk)

Även om många förknippar peer-to-peer med lån mellan privatpersoner så är förmedlarna oftast öppna för att även företag får låna ut pengar genom denna verksamhet.

låna från privatpersoner

Som låntagare: Någon stor skillnad för låntagaren är det inte mellan att ta ett lån via peer-to-peer mot att teckna ett lån hos en kreditgivare. Vid ansökan ser förmedlaren till personens totala ekonomi och avgör om lånet ska beviljas eller inte. Om så sker skickas ett skuldebrev hem till låntagaren som skrivs under och skickas tillbaka (ibland sker detta digitalt). Pengarna betalas sedan ut till förvalt konto och ska betalas tillbaka enligt avtal.

Om pengarna inte betalas tillbaka i tid är det förmedlaren som skickar påminnelser och eventuellt drar ärendet till inkasso och i sista hand kronofogden. Med andra ord är det samma regler som gäller som vid alla andra låneformer.

Däremot är det en punkt som tydligt skiljer sig mot att låna via en vanlig bank. Det krävs att det finns investerare. Lösningen är något olika uppbyggd mellan de olika företagen som erbjuder P2p-lån men i grunden är det ju inte de som ger lånet. Om någon ansöker om ett lån på 300.000kr krävs det därmed att detta kan matchas med en långivare som är villig att låna ut denna summa till den angivna avkastningen. Ett exempel kan tas från Lendify. När en låneansökan skickats in skapar det en förfrågan som visas för alla långivare. Dessa kan välja att låna ut hela beloppet eller delar av det. Om inte hela lånesumman täckts upp av långivare inom 14 dagar förfaller ansökan – alternativt kan låntagaren nöja sig med att ta lånet på ett lägre belopp.

Med den låneprocess som Lendify har kan det alltså ta upp till 14 dagar innan lånet betalas ut (om man ens får hela beloppet). Detta kan jämföras mot att teckna ett privatlån där pengarna kommer inom 1-3 bankdagar. Ju mindre summa som lånas desto större är chansen att det finns täckning hos långivarna.

Risk:

För låntagaren innebär ett peer-to-peer inte större eller mindre risk än ett klassiskt privatlån eller sms-lån. Oftast behövs ingen säkerhet för att få lånet och i övrigt liknar det ett klassiskt privatlån/sms-lån. Den som inte betalar kan få betalningspåminnelse, Inkassokrav och hamna hos Kronofogden.

Risken ligger däremot hos långivaren även om risknivån kan variera. Risken som långivaren tar är att det kapital som lånas ut inte betalas tillbaka.Här ska man komma ihåg att man som långivare har möjligheten att fördela sin risk genom att investera i delar av lån. Vissa P2P-företag ser till att investering alltid sker över minst 20 olika lån.

Även om företaget kan koppla in inkasso och i slutändan kronofogden så kan det uppstå situationer då pengarna inte kommer in. I dessa fall kan långivaren mista en del av det insatta beloppet. För att undvika detta har även många P2P-företag en fond varifrån pengar kan tas vid kreditförluster.

Den andra risken är att pengarna som investeras inte är säkrade genom den statliga insättningsgarantin. Det är därmed en risk att hela beloppet förloras om det skulle visa sig att företaget går i konkurs. Detta har hänt vid några tillfällen och senast 2015 riskerade investerare sina pengar då TrustBuddy gick i konkurs.

 Avgifter:

Det finns två olika vägar för P2P-företag att få betalt för sina tjänster. Ena vägen är att låta långivare låna ut sina pengar helt kostnadsfritt. Det företaget då tjänar på är skillnaden på den ränteintäkt som långivaren får och den räntekostnad som låntagaren betalar. I detta fall är det alltså låntagaren som med ”lite högre räntor” betalar avgifterna.

Det kan även förekomma avgifter som motsvarar en viss procent på det utlånade kapitalet. I detta fall är det alltså långivaren som betalar avgifterna.

Andra vägen är att ha en viss provision på utlånat kapital. Det kan exempelvis vara att långivaren får betala 2% av kapitalet som lånas ut. Genom detta fördelas kostnaden mellan låntagare och långivare.