Sms-lån utan UC

Sms-lån även kallat snabblån är det snabbaste lånet som finns på marknaden just nu. Det brukar inte röra sig om allt för stora summor när det kommer till sms-lån, utan maxbeloppet brukar ligga på 30 000 kronor, men i de flesta fall kan du låna upp till 20 000 kronor.

Vad är lån utan UC?

Det finns flera långivare som erbjuder lån utan UC. Det innebär i korthet att den kreditupplysning som tas av långivaren genomförs hos ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. De två vanligaste alternativen är:

  • Bisnode
  • Creditsafe

Varför inte UC?

Den vanligaste orsaken till att kreditupplysning önskas hos annat kreditupplysningsföretag är att personen har för dålig kreditvärdighet hos UC.

Eftersom de olika kreditupplysningsföretagen har olika information om privatpersoner och företag i Sverige är chansen olika stor att få lån beviljat beroende på vilket företag som gör upplysningen.

Såhär fungerar ett sms-lån

Det finns många olika både jämförelsesajter och långivare som sysslar med sms-lån. Det som utmärker sig för ett sms-lån är att det är en väldigt simpel och snabb lösning när du behöver pengar snabbt. Du behöver heller ingen säkerhet för att söka ett sms-lån vilket kan vara bra för dig som inte äger någonting. Du behöver oftast ha fyllt 18 år, i vissa fall krävs det att du fyllt 20 år för att få göra en ansökan.

Pengarna på kontot samma dag

Vid ansökan av ett sms-lån behöver du först och främst fylla i dina uppgifter och göra en ansökan på långivarens hemsida. Blir ansökan godkänd har du pengarna inom ett par minuter. Du skriver även i hur mycket du vill låna och hur lång amorteringstiden ska vara och du kommer efter det få en faktura varje månad med den summa du använt för att betala tillbaka.

Är du redan registrerad hos långivaren behöver du endast skicka iväg ett sms när du vill låna, där av namnet ”sms-lån”. Första gången du ska ta ett sms-lån krävs det dock en registrering innan du kan låna pengar. Du behöver alltid identifiera dig via BankID när du först registrerar dig, vilket ger dig en trygghet då ingen annan ska kunna komma åt dina uppgifter och ta lån i ditt namn.

Schysstare villkor än storbanker

Har du betalningsanmärkningar är det oftast omöjligt att gå till en vanlig storbank för att ansöka om lån. De kräver även många gånger någon form av säkerhet i form av ägodelar. Det görs alltid en kreditupplysning via UC hos en storbank vilket gör att tidigare ekonomiska missöden räknas in och gör att du troligtvis inte kan få ett lån.

För att ta ett sms-lån behöver du oftast vara fri från skulder hos Kronofogden, men det går bra trots betalningsanmärkningar, med andra ord får du inte ha någon form av skuldsaldo. Du behöver också vara folkbokförd i Sverige och ha någon form av taxerad inkomst.

Dessa erbjuder sms-lån utan UC

Efter några få klick kan du hitta många långivare som erbjuder sms-lån utan UC. Oftast tar dem kreditupplysning via andra kreditinformationsföretag så som Bisnode, Creditsafe eller Safenode som du kan läsa om lite längre ner.

En långivare vid namn FlexLimit erbjuder dig sms-lån helt utan säkerhet och utan kreditupplysning via UC. Hos FlexLimit kan du välja mellan 5 olika summor som är 3 000, 5 000, 10 000, 15 000 eller 20 000 kronor.

Långivaren Mobillån är också en aktör som erbjuder snabba sms-lån där en kreditupplysning via UC inte görs. Här kan du låna mellan 1 000 kronor upp till 30 000 kronor och få pengarna inom ett par minuter.

Monetti är även en stor långivare när det kommer till sms-lån och tillåter dig att låna mellan 3 000 kronor och 20 000 kronor. Monetti ägs av Folkefinans AB som är ett norskt bolag som även har kundtjänst i Sverige. Här kan du även göra delbetalningar och ansökan samt handläggningen är mycket snabb.

Andra långivare som erbjuder sms-lån utan UC

För att ge lite förslag på långivare som erbjuder sms-lån utan UC-upplysning kommer här några: Merax, Lumify,

Kreditupplysning via Bisnode, Creditsafe och Safenode

Trots att det inte görs en kreditupplysning via UC så behöver långivaren trots allt någon form av trygghet för att se din återbetalningsförmåga. Därför görs det en kreditupplysning, däremot kommer den inte synas i UC och försvårar alltså inte din situation hos UC. De tre största aktörerna inom kreditupplysningar förutom UC är Bisnode, Creditsafe och nykomlingen Safenode. Safenode startades så sent som i år, 2020.

Bra att tänka på om du vill ansöka om sms-lån

I och med att det går väldigt snabbt att ta ett sms-lån kan det vara bra att välja lån med sunt förnuft. Anledningen till att det är lägre belopp som går att låna är att säkerheten är lite mer begränsad om man jämför med exempelvis privatlån. Sms-lån är även marknadens dyraste lån av en anledning – det går snabbt att få pengarna och låneperioden är kort. Därför är sms-lån bra för dig som är i akut behov av pengar, men om du behöver låna pengar över en längre period är troligtvis sms-lån inte det mest kompatibla alternativet.

I och med att räntan oftast är högre när man tar ett sms-lån är det extra viktigt att betala fakturorna i tid då det annars kan springa iväg i kostnader. Se alltid till att ha koll på dina framtida inkomster för att vara säker på att du kommer ha möjlighet att betala av lånet i tid och för att inte få betalningsanmärkningar.