Freedom Finance

Uppdaterad:
  • Låna 5000-600.000kr
  • Jämför ca 20 banker snabbt och effektivt
  • Även om du har betalningsanmärkning
  • 10/10
Till Freedom Finance

Lånförmedlaren Freedom Finance startade sin verksamhet i Manchester 1983 och tog sig in på den svenska marknaden 20 år senare. Enligt hemsidan är de ”Sveriges största förmedlare av lån”. Om de menar att de förmedlar flest lån eller att de är Sveriges största låneförmedlare (120 anställda) inom branschen är något otydligt. Däremot har de funnits längre på marknaden än många av dess konkurrenter och får överlag ett mycket bra betyg.

Varför Freedom Finance?

Den tjänst som Freedom Finance erbjuder kallas för låneförmedling. Det innebär att de erbjuder sig att jämföra lånevillkor hos flera olika banker åt kunden helt kostnadsfritt. Fördelen är att man som låntagare spar tid samtidigt som enbart en enda kreditupplysning genomförs. Detta ska då jämföras med att man själv kontaktar varje bank och höra med dem om man kan bli beviljad lån. För varje bank skulle det krävas en ny kreditupplysning. Nackdelen med detta (förutom tidsåtgången) är även att man minskar sina chanser att få lån om många kreditupplysningar finns.

Besök Freedom Finance

Storlek och Amorteringstid

Tack vare att Freedom Finance har samarbete med banker och låneinstitut som fokuserar på allt från små lån till större lån kan de erbjuda ett brett utbud gällande lånesumma och amorteringstid. Privatlånet kan vara på från 5000kr upp till 600.000 vilket är ett av de bredaste spann som erbjuds på den svenska lånemarknaden.

Lånet kan sedan amorteras på mellan ett och 15 år vilket även det är generösa siffror.

5/5

Freedom samla lån

Ränta

På hemsidan framgår det hur stor ränta som erbjuds för närvarande. I juni 2017 var denna ”vanligtvis” på 3,54-18,15%. De anger även effektiv ränta vilken är 3,6%-33,40%.

Räntan kan alltså i vissa fall kan bli högre än den angivna räntesatsen. Det gäller då främst för personer med betalningsanmärkningar. Det är en fördel att Freedom Finance även samarbetar med banker som tillåter dessa anmärkningar. Detta för att man ska kunna lösa dyrare skulder och få en lägre månadskostnad på lånen. Men det hade varit bra om de även uppgett räntenivåerna för personer med dessa anmärkningar. Dessa kommer knappast att få lån med under 20% ränta.

Alla räntor är rörliga och sätts individuellt beroende på flera faktorer. Efter att man genomfört en ansökan får man förslag från flera banker där aktuell ränta presenteras.

Kapitalkostnad:

En stor fördel är att både månadskostnad och kapitalkostnad (lånets totala kostnad) presenteras när man väljer belopp och amorteringstid. Det sker uträknat med en exempelränta men det ger iallafall en tydligt visning om vad det egentligen kostar att låna. Genom att dra ner amorteringstiden kan kapitalkostnaden tydligt minskas.

5/5

Ta privatlån via Freedom Finance

Genom tre enkla och snabba steg kan man göra en ansökan till denna låneförmedlare. Det är helt gratis och man binder sig inte till att ta något lån. Det som sker är att man får ett förslag där olika erbjudanden från flera banker presenteras. Sedan kan man i lugn och ro bestämma sig för om lånet ska tecknas eller inte.

Freedom ansök om lån

Första steget är att avgöra hur stort lånet ska vara på, hur lång amorteringstiden ska vara samt om pengarna helt eller delvis ska användas för att lösa andra lån. I detta läge presenteras direkt en ”ungefärlig månadskostnad”. Denna är då uträknad med en exempelränta på 4,30-11,90% beroende på hur stort belopp som önskas lånas. Kom ihåg att detta enbart är en exempelränta och att man därmed kan få både högre och lägre räntesats. Men det är trots allt en indikation på hur stor månadskostnaden skulle kunna bli. Ännu bättre hade varit om man kunnat testa sig fram med olika räntenivåer.

Andra steget är att fylla i personuppgifter, inkomst samt eventuell medsökande.

Sista steget är att läsa igenom, bekräfta och skicka in låneansökan. Här finns även möjligheten att få mer information om Låneskydd (Läs mer om låneskydd nedan)

Efter att skuldebrevet undertecknats och skickats tillbaka kommer pengarna att betalas ut inom 3-5 bankdagar.

5/5

Besök Freedom Finance

freedom jämföra lån

Låneskydd

Flera av de banker som samarbetar med Freedom Finance erbjuder låneskydd. Kraven för att få teckna detta varierar något men det handlar alltid om att låntagaren vara inom ett visst ålderspann, ha god hälsa samt ha en inkomst.

Det låneskyddet gör är att det ger ersättning vid dödsfall, ofrivillig arbetslöshet eller långvarig sjukdom som därmed påverkar familjens totala månadsinkomst. Tack vare låneskyddet kan man få lånekostnaden betalad ett visst antal månader (upp till 12 månader). Vid dödsfall avskrivs lånet. Det är en extra ekonomisk trygghet men även något som kostar extra. Låneskydden kostar olika hos de olika bankerna men någon ungefärlig siffra framgår inte på hemsidan.

Samarbetar med

Freedom Finance presenterar, på ett exemplariskt sätt, de långivare de samarbetar med. Detta med 40-50 ord om varje långivare. Det är alltså både fördelaktigt att de visar upp vilka de samarbetar med samt att de presenterar de olika långivarna. De samarbetande långivarna är SevenDay, Wasakredit, Collector Bank, Forex Bank, KonsumentKredit, Remember Privatlån, Villabanken, Santander, Marginalen, Icabanken, Swedbank, Ikanobank, Nordax, Spring, Resurs Bank, Bank Norwegian, MoneyGo, Halens, Credex, Big Bank, Cash Buddy.

10/10

Krav

Då kraven är olika hos olika banker kan det betyda att vissa låntagare bara får erbjudande från några enstaka banker efter jämförelsen trots att Freedom Finance jämför över 20 banker. Men de generella krav som företaget har för att genomföra en jämförelse är:

  1. Låntagaren ska vara minst 18 år.
  2. Årsinkomsten ska vara minst 100.000kr
  3. Personen ska vara bosatt i Sverige
  4. Det får inte finnas skuld hos kronofogden. Att ha betalningsanmärkning är däremot inte något som stoppar lånet även om det kan innebära erbjudanden från färre banker.

Det är positivt att låneförmedlare även förmedlar lån till de med betalningsanmärkning. Därmed hjälper de alla att hitta billigare lån

5/5

10/10

Besök Freedom Finance
Sammanfattning

Sammanfattning

Tjänsten som Freedom Finance erbjuder är mycket användbar för privatpersoner som söker ett billigt privatlån. De anger att de jämför ca 20 banker vilket är mycket i jämförelse med andra lånförmedlare. Genom att man enbart behöver ta en enda kreditupplysning är det även fördelaktigt för personer att göra jämförelsen istället för att jämföra själv. Dess styrka ligger i att man är så tydlig. Man kan lätt se exempel på månadskostnad och kapitalkostnad. Det går även att se både nominell ränta och effektiv ränta samt vilka banker de samarbetar med. Snyggt !  
Freedom Finance: Betyg 10/10